söndag 12 mars 2023

Smakebit på søndag: Skrik tyst så inte grannarna hör

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Helgen har spenderats i Göteborg. Mamma fyllde 85 igår så det blev ett restaurangbesök för att fira det. Det finns en grekisk restaurang i Möndal som har den godaste tzatziki jag har ätit på restaurang. Riktigt god mat och det var så trevligt att träffa mamma och syskon igen.

I dag är det hemresa som gäller och därmed ett par timmar på tåg. Om miljön tillåter det så brukar det kunna betyda en del läsning. Karin Alfredsson är ju lite av en favorit för mig och jag har läst alla böcker om Ellen Elg utom den allra senaste. Skrik tyst så inte grannarna hör är inte en del av den serien, utan helt fristående. Däremot så verkar temat vara samma; utsatta kvinnor runt om i världen. Det temat vet jag att hon gör riktigt bra.

Min smakebit är från början av boken, prologen:
Redan vid soluppgången var det varmt. Det skulle bli hett. Mycket hett. Oktober är självspillingarnas månad, det sa alltid hans barnhemsföreståndare. Hettan är bra. Den kan hjälpa mig, tänkte White. Människor blir oroliga.
     Han kom till jobbet i vanlig tid. Det hade varit en lyckad natt. Spökena hade skött sig och inkräktaren hade försvunnit med gruset sprutande om däcken. Katten hade gjort sin del och han hade bestämt sig för att ge henne burken med tonfisk som han sparat. Som ersättning för sveda och värk. Hon hade ändå fått satsa en del.

18 kommentarer:

 1. Trevligt att ni varit i Göteborg, men årets sämsta väder med snö och kyla... en natt gick inga bussar... maken fick lång promenad efter afterwork.
  Läskig titel på boken, skulle nog inta orka läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade nästan alla väder man kan tänkas ha under de här dagarna. Enda gången det blev jobbigt var när vi hamnade mitt i en hagelstorm när vi skulle promenera en ganska bra bit till restaurangen.

   Radera
 2. Så härligt med Göteborg. Hoppas tågen är i tid! Den här är hyllvärmare hos mig, kanske jag får en puff när du läst den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanligt nog så gick båda resorna helt enligt tidtabell. Jag orkade inte läsa så mycket igår så jag har inte kommit tillräckligt långt än för att veta om den är bra, men jag har egentligen inga tvivel om det.

   Radera
 3. Otäck titel. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den ger nästan lite rysningar.

   Radera
 4. har endas läsat någon enda titel av Karin Alfredsson men jag vet att jag tyckte om den. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyckt om alla böcker jag läst av henne hittills.

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Har läst alla böcker i serien och tyckt om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, böckerna om Ellen Elg är bra och jag hoppas att även denna är det.

   Radera
 6. Har läst annat av författaren och tittat på denna flera ggr - tack för smakbit och påminnelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin Alfredsson är en av de där författarna som jag har på autobuy 🙂

   Radera
 7. Ja fy vilken titel, känner igen författarnamnet men läser inga deckare. Tack för smakbit, så trevligt att fira mamma på lokal!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur då att detta inte är en deckare, det är en relationsroman.

   Radera
 8. Har aldrig läste henne men känner igen titeln, tror den har synts i tunnelbanereklamen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har ju några år på nacken nu, tror den kom 2017.

   Radera
 9. Det låter trevligt om du gillar Karin Alfredsson. Jag har nyligen lånat min första bok av henne. Om den blir läst återstår förstås att se..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där. Jag tycker ju helt klart att du ska läsa, hon skriver bra böcker.

   Radera