måndag 20 mars 2023

Film: Ticket to paradise (2022)

Titel: Ticket to paradise
Originaltitel: Ticket to paradise
Genre: Romantisk komedi
Regissör: Ol Parker
Manus: Ol Parker, Daniel Pipski
Skådespelare: Julia Roberts, George Clooney, Arielle Carver-O'Neill, Maxime Bouttier, Billie Lourd
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA, Storbritannien
Längd: 104 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 17 februari 2023

Handling
Det skilda paret David och Georgia hamnar oväntat på ett gemensamt uppdrag: att hindra sin förälskade dotter Lily från att göra samma misstag som de anser att de själva gjorde för 25 år sedan.

Min kommentar
Jag vet att jag har nämnt det förut, att jag inte längre köper speciellt många filmer (vilket jag gjorde förr, då samlade jag även på den sortens ... media). När jag hittade Ticket to paradise, långt tillbaka i december, så var jag bara tvungen att förhandsboka den. Bara en av Julia Roberts eller George Clooney hade varit tillräckligt för att få mig att köpa filmen. Båda samtidigt var som att hitta ett två-för-ett-erbjudande.

Den korta versionen av det här inlägget är att detta är rom-comens återkomst. Med råge. Och äntligen. Jag har inte sett någon riktigt bra (då menar jag en som jag kan tänka mig att se igen) romantisk komedi sedan Rewrite, tror jag. Det var nästan tio år sedan.

Efter bara några minuter så berättar jag för sambon precis vad som kommer att hända och hur det kommer att sluta (jag har rätt). Det gör inget alls. Resan dit är både underhållande och rolig. En riktig humörhöjare. Det är lättsamt, otroligt charmigt och många rejäla skratt. En hel del som händer verkar vara improviserat, det vill säga oväntat, på ett bra sätt. Många reaktioner kändes äkta.

Handlingen är inte på något sätt unik och om jag ska vara helt ärlig så är det nog egentligen Julia Roberts och George Clooney som gör filmen. Utan dem hade det förmodligen blivit platt fall. de har en härlig kemi och oslagbar tajming. Tack och lov för riktiga filmstjärnor!

Filmen känns också lite som en reklamfilm. Vyerna är helt magiska. Dock är det inte Bali vi ser, utan faktiskt Australien. Man kan ju undra varför Lily inte kunde ha åkt på semester till Australien i stället, men då hade ju allt det andra fallerat. En annan invändning skulle kunna vara att man väljer att se det som att Lily ger upp sin karriär för en mans skull. Så ser inte jag det. Jag känner det mer som att hon är en av de lyckliga som faktiskt hittar sin plats i världen. Ska hon då inte få följa sin önskan? Bara för att hon är en utbildad kvinna och förväntas jaga en karriär.

Ticket to paradise och kommentarerna jag läst om den får mig återigen att fundera över varför man ser den om man verkligen avskyr rom-coms. Och varför, när man ändå ser den, verkar förvänta sig något djupt och världsomvälvande. Jag förväntar mig bara underhållning. Det får jag. Missa inte heller att det kommer bloopers under eftertexterna.Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 78 255 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 41 024 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Om du gillar Julia Roberts och George Clooney så är den oemotståndlig.

      Radera