söndag 17 september 2023

Smakebit på søndag: Skärseld

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Ännu en vecka har gått och nu ska jag bara jobba en vecka till, sedan har jag två veckors semester. Det låter konstigt kanske, att ha semester precis när man har börjat ett nytt jobb, men den var bokad redan när jag var på första intervjun och eftersom den är vår "sommarsemester" så var det inte aktuellt att avboka. Jag kan nog dock rekommendera det, för jag tror att det kan bli bra med ledigt där.

I dag har jag börjat läsa Skärseld av Tina Frennstedt, tredje delen i serien Cold case, som utspelar sig på Österlen och i Malmö. Jag fick fjärde delen av förlaget för några veckor sedan och kände att jag behövde läsa de två delar som kommer mellan den jag redan hade läst och den nya, innan jag gav mig på den. Det händer ju en del i huvudpersonernas privatliv som kan vara bra att hänga med i.

Min smakebit är från bokens början:
Det sticker till i näsan och kittlar i halsen. Linn rullar över på magen för att stänga ljuset ute.
    Sjunk ner igen, ner hit till det varma, mjuka, viskar den mörka pockande rösten. Hon lyder, sparkar av sig täcket nere vid fötterna och dåsar bort en stund.
    Sorgsna, lite ettriga och vassa stråkar skär genom sovrummet.
    Musiken får henne att vrida yrvaket på huvudet, hon försöker häva sig upp men faller tungt ner igen. Flyter in i och ut ur medvetandet.
    Stråkarna är där igen, snabba och ryckiga. Ännu högre. För höga och verkliga för att tillhöra drömmen. Samma melankoliska slinga ekar i rummet och i hennes huvud, om och om igen.

12 kommentarer:

 1. du kanske besöker Bokmässan, tack för smakbiten

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten! Har lagt till den första boken i serien på min Storytel nu.

  SvaraRadera
 3. Det här är en serie jag är nyfiken på. Låter klokt med semester efter ett par veckor, det är mycket att börja på ett nytt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de jag har läst har varit riktigt bra. Det har verkligen varit mycket med det nya jobbet och det ska bli så skönt med semester.

   Radera
 4. jag har hört henne berätta om sin första bok och redan då blev jag intresserad. känd miljö lockar extra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har gjort ett bra jobb med både historier och miljöer.

   Radera
 5. Din semester låter perfekt, man är alltid helt slut i huvudet när man börjar på nytt jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett ständigt surrande och snurrande.

   Radera
 6. Ja nu är det säkert skönt att "landa" o komma ikapp i tillvaron efter jobbytet. Vilken vacker himmel på omslaget, såna kanske du får se många av under semestern. Tack för smakbit, kände inte till boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där kan nog vara en brandhimmel och det hoppas jag inte att jag får se. Solnedgångar och soluppgångar är jag gärna med på.

   Radera