tisdag 26 september 2023

Tisdagstrion: Judisk kultur & historia

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Judisk kultur & historia

Det var inte det lättaste att hitta böcker som passade in här. Eller jo, men alla handlade, på olika sätt, om Förintelsen. Jag antar att det måste finnas annat också, men jag har faktiskt inte läst någon av dem i så fall. Så det får bli tre som gjorde bestående intryck på mig och som jag fortfarande tänker på.

1. Förintelsen av Gerald Green såg jag först som TV-serie. Två gånger, har jag för mig. En gång hemma och en gång i skolan. Sedan kände jag att jag måste läsa boken också.

2. Exodus av Leon Uris läste jag för snart 35 år sedan så jag minns egentligen inte speciellt mycket. Bara att den var helt fantastisk och förklarade en hel del.

3. Kulpåsen av Joseph Joffo läste jag som en uppgift, dock frivillig, i gymnasiet så även det var ett bra tag sedan. Det är en självbiografisk roman och handlar om familjens flykt undan nazisterna.

18 kommentarer:

 1. Tänkte också att det fanns mycket om just förintelsen, och det är ju inte så konstigt kanske. Har inte läst dina, så tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det borde ju finnas mycket mer och annat att berätta.

   Radera
 2. Exodus tror jag mig ha läst för väldigt länge sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var inte helt nyligen för mig heller 😊

   Radera
 3. Exodus funderade jag på att ha med idag. Jag hade stor nytta av att läsa den eftersom den som du säger förklarar mycket. Den fick mig att förstå hur den israeliska politiken har blivit som den blev. Vad man än anser om palestiniernas situation är det bra att få inblick i konflikten från den andra sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid bra att se saker från, minst, två håll. Sanningen brukar ju ligga någonstans mittemellan.

   Radera
 4. Kulpåsen känner jag igen men inte läst den

  SvaraRadera
 5. Förintelsen läste jag också. Dina andra två är nya för mig /Bokologen.se

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Ja, jag kommer ihåg det som att den var svår att släppa.

   Radera
  2. Du fick mej att tvivla på att jag mindes rätt om "Morgon i Jenin" - men visst handlar den om förväxling! "Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj."

   Radera
  3. Han blir ju stulen så jag skulle inte kalla det för förväxling. Det är ju heller ingen judisk pojke som i stället får växa upp som muslim.

   Radera
 7. Exodus är nog den enda av dessa som jag har hört talas om tidigare och jag har uppenbarligen inte läst någon av dem :) Spännande tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju ganska många böcker på just det här temat.

   Radera