lördag 30 september 2023

Kommande böcker oktober 2023

Det blev allt en rejäl hög även den här gången. Och då gjorde jag den ändå så tidigt i månaden att alla kanske inte var sökbara än. Kanske inte jättemånga måste-ha-böcker (tre, kanske), men jag vill verkligen läsa allihop.

Slutet var bara början av Anders Nilsson

Genre: Kriminalroman
Serie: Johan Falk (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-10-03
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
En bil kör mot ett regnigt Göteborg och mannen bakom ratten är orolig. Greppet hårdnar och på den högra handen saknas två fingrar. Det har gått nio år sedan han offrade sitt liv för att rädda sin familj. Hans kropp hittades aldrig.

Göteborg är hans stad, där har han levt och arbetat, men när han kör upp på den nybyggda Hisingsbron känner han inte igen sig. Han ser på sin stympade högerhand och minns smärtan från tortyren, minns avrättningen.

Han borde egentligen inte vara här. Men han måste. Skuggor från det förflutna har vaknat till liv och en gåtfull ny fiende hotar att krossa honom och allt han tror på. Det har till sist blivit dags att ställa allt till rätta.

Johan Falk är tillbaka.


Jag erkänner ... Filmerna om Johan Falk kan nog vara min guilty pleasure. Det är nog helt omöjligt för mig att inte läsa åtminstone första delen. Men kan detta verkligen bli bra?Ristmärken av Johan Theorin

Genre: Kriminalroman
Serie: Ölandskvartetten (6)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2023-10-03
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Polisinspektör Tilda Davidsson är höggravid när hon går in i det mörka huset på norra Öland. Hon finner ett äldre par där mannen legat död i flera veckor medan kvinnan mördats samma dag.

Tildas gamle släkting Gerlof inser att den isolerade gården ligger vid platsen för ett av andra världskrigets hemliga försvarsprojekt. Det går upp för honom att de gåtfulla dödsfall som drabbade ön under kriget inte är glömda, och att en mördare från det förgångna fortfarande går lös.


Jag har precis läst femte delen och då kommer så klart en del till.Älska dig länge av Mons Kallentoft

Genre: Thriller
Serie: Underdogs (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2023-10-06
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Skärholmen, Stockholm. I en lägenhet har en ung man hittats mördad, omgiven av hundratals lampor och med ett krucifix på väggen. Allt andas ritualmord och kriminalkommissarie Leo Madvig kommer ingenvart med fallet. Tröttkörd åker han på semester till Tokyo där han råkar på en mordutredare som haft ett liknande fall. Rör det sig om en internationell seriemördare?

Leo involverar sin vän Lulu och det muskelsjuka datageniet Vic i utredningen. Men Vic blir allt sämre och Lulu vill inte lämna hans sida. Antalet offer riskerar att bli många fler innan gruppen når fram till en lösning.


Den här serien har jag inte börjat läsa. Än.Skinn av Sara Strömberg

Genre: Kriminalroman
Serie: Vera Bergström (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2023-10-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden. När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt och han är fortfarande farlig.


Nej, men titta. En ny del om Vera!Änglatrumpeten av Ewa Klingberg

Genre: Feelgood
Serie: Evigheten AB (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-10-02
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
När Angelika kliver in på den närliggande handelsträdgården Grönkulla är det som att komma till en annan värld, nästan som till Amazonas regnskog. Den förföriska doften från de stora klockliknande änglatrumpeterna är berusande.

Det visar sig att ägaren Hilding har gjort allt i sin makt för att förvalta arvet efter sin farfar. Nu befinner sig Hilding själv på ålderns höst och står utan nära arvingar, och han vägrar lämna jordelivet utan en plan för vem som ska fortsätta driva upp blommorna. Angelika, som vid det här laget är van vid att hon som dödsdoula kan behöva utföra högst oväntade uppgifter, tar sig an uppdraget att hitta gudbarnet som familjen sedan länge förlorat kontakten med. Men att hon skulle behöva söka på andra sidan jordklotet förväntade hon sig inte.

Under tiden som Angelika försöker säkerställa handelsträdgårdens framtid gör hon ett försök att reda ut sin egen röra. Välkommen till Evigheten AB, här kan vad som helst hända!


Jag ligger hopplöst efter i läsningen av hennes böcker.Mord i julmörkret av Håkan Nesser, Inger Frimansson, Johan Theorin, Arne Dahl, Amanda Hellberg, Åke Edwardson, Helena Dahlgren, Dag Öhrlund

Genre: Kriminal
Serie: -
Antal sidor: 176
Utgivningsdatum: 2023-10-03
Förlag: Bokförlaget Semic

Från Bokus
En skrämmande bra deckarantologi!

Rys i vintermörkret med kriminalnoveller av några av Sveriges absolut främsta deckarförfattare.


Egentligen vill jag göra det till en tradition att läsa deckarantologin varje som släpps varje höst.Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam

Genre: Drama
Serie: Sekelskiftesmorden (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-10-04
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.

Ännu en författare som skriver snabbare än vad jag hinner läsa. Det här verkar vara en ny serie, mer historiskt drama. Kanske.Den sista djävulen att dö av Richard Osman

Genre: Kriminalroman
Serie: Torsdagsmordklubben (4)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2023-10-05
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är annandag jul och ett farligt paket smugglas utmed den brittiska kusten. När paketet råkar försvinna utbryter kaos. Antalet döda ökar oroväckande, bland annat en person som är nära knuten till våra kära pensionärer i Torsdagsmordklubben. Den till synes oknäckbara gåtan måste lösas innan någon i klubben riskerar sitt liv.

Torsdagsmordklubben tycks stå inför sin mest dödsföraktande motståndare hittills. Tiden rinner ut och en mördare är på väg mot Coopers Chase. Har turen slutligen vänt för vännerna i Torsdagsmordklubben? Och vem blir den sista djävulen att dö?


Den här serien har jag inte börjat läsa än, men jag vill.Alla syndare ska blöda av S A Cosby

Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2023-10-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Titus Crowne är före detta FBI-agent och säkerhetsexpert. När han återvänder till Charon County för att ta hand om sin åldrande far och strulige yngre bror bestämmer han sig för att kandidera till sheriff. Ingen svart man har tidigare innehaft posten, och Titus vill göra skillnad.

På dagen ett år efter att han valts till sheriff skakas staden av en skolskjutning. En omtyckt lärare mördas av en före detta student, och när Titus försöker ta kontroll över situationen och få pojken att ge upp avfyrar en av hans vicesheriffer ett dödligt skott.

Utredningen visar att pojken har blivit sexuellt utnyttjad av både den döde läraren och flera andra förövare - och Titus konfronteras fullt ut med vad det innebär att som svart man bära polisuniform i den amerikanska södern.


Jag gillade verkligen hans första bok så det kommer att bli fler.Jul i den lilla bokhandeln av Jenny Colgan

Genre: Feelgood
Serie: Den lilla bokhandeln (4)
Antal sidor: 362
Utgivningsdatum: 2023-10-09
Förlag: Norstedts

Från Bokus
När varuhuset som Carmen arbetar på stänger för gott, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Men allt annat vore bättre än att tvingas flytta in med sin perfekta syster Sofia i hennes perfekt ordande liv i Edinburgh.

Sofia i sin tur ser inte direkt fram emot att ha den ständigt sarkastiska och svåra systern boende hos sig. Men med en bebis på väg, en mamma vars högsta önskan är att se sina döttrar komma överens och en bokhandel i akut behov av en butiksassistent, kanske det inte vore så dumt att välkomna Carmen trots allt?

Väl på plats kastas Carmen in i det dagliga tumultet i den slitna gamla bokhandeln. Det visar sig dock snart att det kommer att krävas ett sant julmirakel för att få butiken på fötter igen. Kan Carmen överraska dem alla innan jul? Och kan hon, trots alla deras olikheter, dessutom ena de viktigaste personerna i hennes liv - sin familj?


Jag vet inte hur den här serien hänger ihop, men denna verkar inte alls höra ihop med första delen. Nåväl, jag är ändå nyfiken på den.Efter natten av Karin Slaughter

Genre: Kriminalroman
Serie: Will Trent (11)
Antal sidor: 440
Utgivningsdatum: 2023-10-09
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Femton år har gått sedan barnläkaren och rättsläkaren Sara Linton blev brutalt våldtagen och misshandlad efter en fest med kollegorna på Grady Memorial-sjukhuset i Atlanta. Sedan dess har Sara byggt upp sitt liv igen och äntligen lyckats lämna det förflutna bakom sig. Till en kväll när hon arbetar på akuten och allt förändras. En ung kvinna hittas utanför sjukhusentrén och hon visar sig vara våldtagen och misshandlad, och Sara får kämpa för att rädda hennes liv.

En man från en av Atlantas mest välbärgade familjer anklagas för överfallet. Undersökningarna verkar löpa bakåt i tiden till överfallet på Sara - och på andra unga kvinnor. Vad hände egentligen för femton år sedan? Hur hänger det förflutna ihop med nuet? I sin jakt på sanningen har Sara stöd från mannen hon snart ska gifta sig med, specialagent Will Trent ...


Jag vill alltid läsa en Karin Slaughter!Tyst vrede av Ida Axelsson & Åsa Bonelli

Genre: Feelgood
Serie: Billie Karlsson (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-10-10
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Det tragiska mordet på sextonåriga Emma skakar om värmländska Svedby i grunden. För invånarna är dådet en smärtsam påminnelse om ett annat tragiskt dödsfall som skedde sex år tidigare. Samtidigt rör sig onda krafter i det fördolda och om deras planer lyckas kommer livet i den lilla sömniga orten aldrig mer att bli sig likt.

Billie Karlsson är en framgångsrik grävande journalist och kvinnan bakom den prisvinnande krimpodden Sanning. Känd för att aldrig ge sig, reser hon runt i Sverige fast besluten att avslöja verkligheten bakom de braskande rubrikerna.


Det här låter ju spännande.Skuggriket av Kim Faber & Janni Pedersen

Genre: Kriminalroman
Serie: Martin Juncker (4)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2023-10-12
Förlag: Modernista

Från Bokus
En tillsynes oskyldig man mister livet i samband med en våldsam explosion på Nordjyllandsverket - ett av Danmarks sista kolkraftverk och en jättelik källa till koldioxidutsläpp. Vad som först verkar vara en olycka visar sig vara ett attentat, då polisen finner fragment av en militär kamikazedrönare bland spillrorna. En radikal organisationen tar på sig dådet.

Samma morgon påträffas en annan man mördad i en lyxvilla i Köpenhamns norra delar. Han är son till landets kontroversielle klimatminister, och fallet får en explosiv utveckling då det visar sig att den döde hade ett allvarligt kokainmissbruk - och dessutom täta förbindelser med ett hittills okänt narkotikanätverk.

Utredarna Martin Juncker och Signe Kristiansen kan först inte hitta något samband mellan de två händelserna, men när deras kollegor gör en omvälvande upptäckt ändras förutsättningarna totalt.


Ett måste i min bokhylla!50 mil till jul av Joanna Bolouri

Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 268
Utgivningsdatum: 2023-10-18
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Bilresan hem inför jul brukar vara starten på julledigheten för Kate och Ed, som den har varit varje jul i deras tioåriga förhållande. I vanliga fall skränar julmusiken på högsta volym, deras traditionellt fula jultröjor är på - och stämningen brukar vara på topp. Men årets bilresa kommer att bli väldigt annorlunda. Istället för julmys kommer en frostig tystnad att fylla bilen ...

Efter ett massivt gräl har deras förhållande helt havererat. Men de har tagit det gemensamma beslutet att innan separationen är ett faktum, så ska de fira jul med sina familjer en sista gång.

Men med tre olika jultraditioner att fira, en gammal flamma som väntar under misteln och familjernas rosenskimrande förväntningar på deras framtid tillsammans, blir den här vanligen underbara tiden på året mer lik en mardröm. Det bli en kaotisk blandning av kalkon, julgodis och känslostormar. Men det kommer också att bli en jul de aldrig ska glömma.


Jag vill så gärna läsa julböcker till jul.Död man walking av Jens Lapidus

Genre: Kriminalroman
Serie: Top dog (5)
Antal sidor: 416
Utgivningsdatum: 2023-10-25
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En sargad familj samlas på kyrkogården för att minnas den mamma som gick bort för mer än tjugofem år sedan. Det är Teddy, hans far och hans syster, samt Emelie, som sedan börjar forska i vad som egentligen hände när Teddys mamma dog. Spåren leder till ett förflutet som ingen visste fanns, och snart är Emelie indragen i ett dubbelspel som är farligare än hon någonsin kunnat ana.

Teddy är däremot inte intresserad, han har fullt upp med att behålla sin position som Mr Ett, ett vägval som tvingar honom djupt in i Stockholms undre värld och dess brutala konflikter. Så rymmer Max från ungdomsvårdsanstalten, och Teddy måste välja vad han ska göra med pojken som dödade hans älskade systerson. Hämnas eller ej, det är frågan.


Detta måste väl vara serien som tidigare hette Teddy & Emelie?Hur blir det med julen? av Jessika Devert & Annika Devert

Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 345
Utgivningsdatum: 2023-10-25
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Systrarna Anki, Susanne och Jenny har trots sina olikheter alltid stått varandra nära. Men när deras pappa går bort och sista länken till barndomen försvinner blir det tydligt att de haft vitt skilda relationer till honom. Det är första advent och julen har alltid firats traditionsenligt i det stimmiga och trivsamma föräldrahemmet men i år - hur blir det med julen?

Mitt bland julförberedelser och bodelning får systrarna ett besked som får deras värld att gunga. Kan det finnas syskon som de inte känt till? Medan snön faller över deras lilla stad och systrarna helst vill mysa med julklappsinslagning och glögg tvingas de att öppna dörren till sin pappas förflutna. Hur många kommer att samlas runt julbordet i år?


Oh, den här vill jag läsa!

7 kommentarer:

 1. Theroin, Osman och Cosby kommer jag garanterat läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte ens börjat läsa Osmans serie, men i övrigt så säger jag som du 😁

   Radera
 2. Här fanns det en del som finns på min lista också. Men den första, är det alltså en bok som kommer efter TV-serien? Det där med deckare i Göteborg lockar ju numera ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det som att boken är det som händer efter sista filmen.

   Radera
 3. Som alltid är det skönt att du har med de som jag velar kring och sen inte tar med. Och även jag ligger hopplöst efter med Ewa Klingbergs böcker.

  SvaraRadera