måndag 25 september 2023

Film: Bird box: Barcelona (2023)

Titel: Bird box: Barcelona
Originaltitel: Bird box: Barcelona
Genre: Skräck
Regissör: David Pastor, Àlex Pastor
Manus: Àlex Pastor, David Pastor
Skådespelare: Mario Casas, Georgina Campbell, Leonardo Sbaraglia, Celia Freijeiro, Patrick Criado
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Spanien
Längd: 112 min
Serie: -
Såg den på Netflix 25 augusti 2023

Handling
Efter att en mystisk kraft har decimerat världens befolkning genom att få alla som ser den att ta livet av sig, måste Sebastian och hans unga dotter Anna göra sin egen överlevnadsresa genom Barcelonas ödsliga gator. Men när de bildar en tvivelaktig allians med andra överlevande och tar sig till en säker tillflyktsort, växer ett hot mer olycksbådande än de osynliga varelserna.

Min kommentar
Vi hade tänkt se en helt annan film, men Viaplay verkade ha problem och det gick inte att starta den. Det fick bli ett hastigt beslut och den enda jag kom på var Bird box: Barcelona. På Netflix. Så förväntningarna var inte skyhöga. Även om första filmen var riktigt bra.

Detta är ingen sequel och inte heller någon prequel, det är en ren spinoff. Det är typ samma historia, men i Barcelona. Vi får följa Sebastian, både före och efter katastrofen. Jag är tveksam till om jag egentligen vill kalla denna för skräck, men låt gå för det. Den här gången.

Allt den där religiösa mumbo jumbon hade jag kunnat vara utan, men det är kanske oundvikligt. I Spanien. Lite symptomatiskt är det i alla fall att den enda som lyckas stå emot är brittisk. Man får fortfarande inte se "monstren", vilket är en bra grej. Dock gillar jag inte alls att se närbilder på när folk tar livet av sig. På olika kreativa sätt.

Jag är förundrad över att den tyska flickan tydligen inte har lyckats lära sig ett enda ord på spanska, efter att ha levt med spanjorer i nio månader. Hur gammal kan hon vara? 11-12? Som jag minns det så kunde man lära sig typ ett helt språk på två veckor i den åldern.

Filmen är väldigt förutsägbar efter den första (och enda) twisten, som i alla fall var väldigt oväntad. Allt är egentligen bra fram till den där twisten, sedan blir det i stort sett bara en massa upprepningar, vilket så klart gör filmen alldeles för lång. Det blir en del vyer över ett förstört Barcelona, som jag förmodligen hade uppskattat mer om jag hade varit där någon gång.

Bird box: Barcelona är i mitt tycke inte alls lika spännande och obehaglig som första filmen. Den är egentligen bara en upprepning, men mycket sämre och från en annan synvinkel. Vi kom i alla fall en liten bit framåt och jag gissar att det blir ännu en film. Varför man måste ta livet av sig när man sett "monstren" är fortsatt höljt i dunkel. Liksom vad de är och var de kommer ifrån. Och varför.Letterboxd hade den 2,3 i genomsnitt (beräknat på 27 397 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 19k betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar