måndag 4 september 2023

Film: Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Titel: Guardians of the Galaxy Vol. 3
Originaltitel: Guardians of the Galaxy Vol. 3
Genre: Science fiction
Regissör: James Gunn
Manus: James Gunn
Skådespelare: Chris Pratt, Zoe Zaldana, Pom Klementieff, Karen Gillan, Dave Bautista
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA, Nya Zeeland, Frankrike, Kanada
Längd: 150 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 4 augusti 2023
Handling
Peter Quill, som fortfarande lider av förlusten av Gamora, måste återigen samla sitt team runt sig för att försvara universum och samtidigt skydda en av sina egna. Ett uppdrag som, om det inte slutförs framgångsrikt, kanske kan leda till slutet för Guardians som vi känner dem.

Min kommentar
Jag tror det var på måndagen den här veckan som jag av en händelse fick se reklam för Guardians of the Galaxy Vol. 3 på IMDb. Det såg ut som att den skulle börja streama på Disney+ på fredagen. Det var jag ju tvungen att kolla upp och jodå, så var det. Då fick det ju helt enkelt bli den på fredagskvällen.

Förväntningarna var så klart skyhöga, jag hade ju längtat så länge efter den här filmen. Denna är, i mitt tycke, inte lika bra som de två första. Den är mycket mörkare och mer seriös (mer "vuxen", om man så vill).

Karaktärerna i den här rymdoperan är så fantastiska. Så olika, men ändå så lika. Relationerna dem emellan är så speciella. Man kan nog kalla dem för fina. Drax (och även Rocket) tar ett rejält kliv fram från att vara sidekicks. Drax är en riktigt rolig figur, men egentligen så är nog detta Rockets film. Om hans bakgrund. Nathan Fillion (Castle, bland annat) dyker upp, som elaking. Det gillar jag inte, men han gör det bra. Det också.

Som vanligt så spelar musik en stor roll (och även dans) och jag, som inte brukar gilla oprovocerade sång- och dansnummer, tycker det är förträffligt. Kanske inte den musik jag hade valt från den eran, men det funkar.

Slutet höjde hela filmen, det blev känslosamt och fint. Även om det blev för mycket och för övertydligt, enligt amerikansk tradition. Jag upptäckte, när jag skulle skriva ihop det här inlägget, att en del verkar vara av uppfattningen att detta är sista filmen om mina favoritkaraktärer i MCU. Jag hoppas verkligen att de har fel. Skylten som visas allra sist i eftertexterna talar för någon sorts fortsättning i alla fall.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 är väldigt mycket för lång och jag undrar varför alla filmmakare verkar tro att en film måste vara över två timmar numer. Nej, den blir aldrig tråkig, men det blir lite för mycket. Av allt. Ett snyggt spektakel, summerar det hela på ett bra sätt. För mig är det omöjligt att sätta ett lägre betyg än en fyra. Jag måste nog planerar in en maratonsittning med alla tre filmerna. Snart.Letterboxd hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 702 210 betyg).
IMDb hade den 8,0 i genomsnitt (beräknat på 250k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. var på bio med maken, jag gillade filmen mer än maken

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju lite speciella de här filmerna 😊

   Radera
 2. Den här hade jag velat se på bio men det blev inte av. Se den ska vi i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se om den. Alla tre tror jag faktiskt 😊

   Radera