måndag 17 augusti 2015

Film: Johan Falk - Ur askan i elden

Titel: Johan Falk - Ur askan i elden
Originaltitel: Johan Falk - Ur askan i elden
Genre: Thriller
Regissör: Richard Holm
Manus: Viking Johansson
Skådespelare: Jakob Eklund, Mikael Tornving, Marie Richardson, Meliz Karlge, Jens Hultén
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: Sverige
Längd: 98 min
Serie: Johan Falk 16
Såg den på DVD 10 juli 2015

Handling
Johan Falk sticker till Lettland för att försöka lösa ett mysterium som änkan till maffiabossen han sköt i förra filmen kommer med. Där hittar han saker som ställer till en hel del problem för honom. I Sverige släpps Seth Rydell ut från fängelset. Hans försök att slå in på en mer laglig väg faller inte i god jord hos hans gäng.

Min kommentar
Bekännelserna duggar tätt när det gäller mitt filmtittande. Nu är det dags för nästa pinsamma sanning: Jag kollar på alla Johan Falk-filmer.

När jag första gången stötte på Johan Falk, i Noll tolerans, någon gång runt milleniumskiftet blev jag helt såld. Där satt jag, ganska nyemigrerad från Göteborg, hemlängtan var stor, och tittade på fantastiska bilder från min älskade stad. Det var helt enkelt ljuvligt. Av bara farten så har jag fortsatt att titta på de här filmerna (OK, jag erkänner, Joel Kinnaman i rollistan gav en extra dimension till dem).

Det här är, oftast, inga bra filmer (med några undantag), men de är helt OK underhållning. Speciellt med tanke på miljön. Tyvärr har de börjat flytta ut en del av handlingen till öst-Europa och fortsätter det åt det hållet så slutar jag nog titta (men nu har jag ju faktiskt redan bokat alla filmer i den här batchen, som tydligen ska vara den sista).

Jag saknar verkligen Frank Wagner (Kinnaman) i den här filmen, även om nu Seth Rydell (Jens Hultén) kliver fram och blir en väldigt intressant personlighet. Jag är nyfiken på hur han ska ordna upp allt och vart relationen med Sophie Nordh (Meliz Karlge) ska ta vägen. Läckan i polishuset är också intressant, men minns jag alldeles fel när jag tycker mig komma ihåg att vi fick veta vem det var i förra filmen?

Skådespelarinsatserna är som vanligt, skulle jag vilja påstå, inte speciellt bra. Den enda som jag känner är trovärdig just nu är Jens Hultén. Manuset vet jag inte heller riktigt vad jag ska tycka om. Själva historien är tyvärr lätt att tro på, kriminella gäng är ju på väg att ta över i samhället, men dialogerna blir ofta krystade. Det finns en del konstigheter också, som jag inte alls får ihop. Bland annat Nordhs replik till Falk, att han ska ringa så fort han kan. Det är dock hon som ska kolla upp saker som hon sedan ska meddela honom. Då borde man kanske säga "ring om en timme" eller "jag ringer så fort jag kollat upp det".

Ur askan i elden hör inte till de bättre i serien, men det bådar ändå gott för framtiden. Och jag ser fram emot att se mer från Göteborg.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 337 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 364 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

8 kommentarer:

 1. VI har också kikat på alla filmer ända från Noll tolerans, Livvakterna och Den tredje vågen. Riktigt underhållande kriminalserie. Vi väntar nu med spänning på att sista filmen som kommer på måndag. Vi har hört att upplösningen skall vara riktigt spännande. Hoppas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger ju, naturligtvis, lite efter och har bara tittat på två av de nya filmerna. Men så småningom så :)

   Radera
 2. Har också fastnat för Falk-filmerna. Inväntar sista filmen nu... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen vet jag inte vad det är som drar så för de är ju inte direkt några mästerverk :)

   Radera
 3. Gillar också Falk-filmerna! Såg de två senaste häromdagen och väntar också nu otåligt på den allra sista filmen som kommer nästa vecka :) Tycker hittills att den första och andra filmen av de senaste var lite segare men tyckte tempot ökade betydligt nu i tredje och fjärde filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju lovande att tempot höjs i de senare. Jag vet ju att de här filmerna kan vara riktigt bra, i stället för bara OK. Får nog bli tredje filmen till helgen då :)

   Radera
 4. Jag gillar Falk filmerna även om skådespeleriet är lite sisådär. Och som jag håller med dig att Kinnaman saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det mesta så tycker jag att det låter som att de står och läser sina repliker rakt upp och ner. Inte speciellt trovärdigt alls. Kinnaman gav en extra krydda :)

   Radera