torsdag 20 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven B

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel. Jag kommer dessutom, så långt det är möjligt, att hålla mig till svenska kvinnor.

Förra veckan beklagade jag ju mig för att mitt fantastiska bokprogram inte klarar att sortera på författares förnamn. Med versionen jag installerade i dag så funkar även det nu. Det gör ju de här uppgifterna lite enklare.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?
Det finns inte speciellt många kvinnliga författare på B i min hylla, speciellt inte svenska. Men det räcker ju med en, eller hur? Boel Bermann (ha, ett dubbel-b) har tyvärr bara gett ut en enda roman, men hennes noveller är också riktigt bra.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på B vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Jag fortsätter att hålla mig i sportens värld då och väljer Angelica Bengtsson. En modig kvinna som tävlar i den sport som jag tycker är en av de absolut läskigaste; stavhopp.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Faktum är att jag nog inte har några förebilder, vare sig kvinnor eller män. Jag tror att det är just ordet förebild, i betydelse norm/mall/rättesnöre och så vidare, som stör mig. Om jag bortser från det och bara tänker på någon som jag gillar och som verkar vara en bra människa så säger jag Babben Larsson. Hon har den egenskap som jag beundrar mest: humor. Om man bara har den så klarar man det mesta. Vilket ju Babben uppenbarligen gör. Och så har hon inte bytt bort sin sjungande gotländska mot den intetsägande rikssvenskan. Bara det alltså.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?
Katarina Bivald har jag hört väldigt mycket om senaste tiden. Så småningom ska jag läsa Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Nästa sommar kanske? För visst passar feelgood bäst på sommaren?

14 kommentarer:

 1. Katarina Bivald var ny för mig. Tur att jag kikade in hos dig och fick lite boktips. Feelgood är verkligen sommarläsning men för mig också jullovsläsning. Det läser jag ofta under mina jullov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta som läst den verkar gilla. Och så handlar den ju om böcker :)

   Radera
 2. ja, Babben är verkligen beundransvärd! humor är underbart! hur skulle en annars orka med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Babben är en av de roligaste kvinnor vi har här :)

   Radera
 3. Svar
  1. All kultur behöver ju inte vara torr och trist :)

   Radera
 4. Katarina Bivald, och Läsarna i Broken Wheel rekommenderar är jag också nyfiken på.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Någon måste ju fokusera på kulturen för gemene man också :)

   Radera
 6. Härliga Babben! Kul att du lyfter fram Angelica Bengtsson också. Stavhopp är verkligen läskigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när jag skrev detta hade jag ingen aning om att det var dags för friidrotts-VM :) Stavhopp vågar jag knappt titta på, kan inte sluta tänka på vad som händer om staven går av.

   Radera
 7. Kul att du nämner Babben! Boel Bermann har jag tänkt läsa men det har inte blivit av ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Babben är den enda(?) svenska kvinnliga komikern som inte bara har en massa plumpa (sex)skämt. Hon är rolig på riktigt :)

   Radera