lördag 15 augusti 2015

"Munins skärvor" av Oskar Källner

Genre: Science fiction
Antal sidor: 279
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Häftad
Källa: Rec ex
Utläst: 1 augusti 2015


Baksidetext
En novellsamling med isande skräck och svindlande science fiction som även ställer frågan vad det är att vara människa idag och i en avlägsen framtid.

Min kommentar
Efter att tidigare ha läst fem noveller av Oskar Källner får jag nog säga att han snabbt seglade upp som en favorit och när jag blev erbjuden hans novellsamling Munins skärvor så tvekade jag aldrig.

Tre av de noveller som är med i den här samlingen har jag läst tidigare och alla tre hör till mina favoriter. Speciellt Pancasila (Maskinblod 3) tog mig ordentligt med storm. Byssan lull (Bländverk) gillade jag trots att den handlar om zombies, som inte alls är min genre. Mannerskiölds herrgård är en lite annorlunda monster-historia. Källners noveller spänner alltså över ett brett område och med stor nyfikenhet tog jag mig an de noveller som var nya för mig.

När jag började läsa Där staden dragit fram så insåg jag efter en stund att det måste vara den som omslaget illustrerar. Jag kan inte påstå att jag blev speciellt överraskad av slutet, men vägen dit... Hur kan man ens komma på en idé om städer som far omkring på jordklotet. De skövlar, spottar ut resterna och åker vidare. Det är ju fantastiskt! Jag vill se en film på den här.

En av mina nya favoriter är Lucifers säd, som handlar om Gry och Filip som befinner sig på rymdskeppet Lucifer, på väg till en plats långt, långt härifrån. Det är meningen att alla ska sova, men Grys kryobädd går sönder och Filip är den tekniker som tar hand om henne tills kryobädden är lagad. Den är så otroligt läskig och jag känner mig precis lika utlämnad som Gry.

En annan favorit är Yi, som handlar om när solsystemet, och jorden, blev attackerat av tusenfotingar, kackerlackor och träd med tänkande nervsystem. Människorna försöker slå tillbaka och skickar ut en trupp som för alltid ska ta hand om problemet. Den här är så lekfull och fantasirik så jag blir alldeles överväldigad. Här kan man snacka om biologiska vapen. Man kan nämligen på riktigt ta i processer och när man hackar sig in i ett system så gör man det rent fysiskt. Och så gillar jag ju "cirkelberättelser".

Yulebocken är en otäck liten historia, som jag faktiskt inte är säker på att jag förstår riktigt, men om jag gör det så... Stämningen är så ödesmättad och desperat att jag nästan får andnöd.

Novellen Korpen ska tydligen vara en ramberättelse av något slag, men antingen så förstår jag den inte eller så tillför den inget. Det gör nu ingenting för det är korta nedslag i den.

Det här är en riktigt bra novellsamling och jag rekommenderar den till alla som har en gnutta fantasi.

Boktipset hade inget estimerat betyg och inga betyg var satta.
Goodreads hade den 4,25 i genomsnitt (beräknat på 8 betyg).
Jag ger den 4,0 (ett genomsnitt räknat på sammanlagt betyg dividerat med antal noveller därefter avrundat till närmaste "halvtal").
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Munins skärvor: Bokhuset, Fantastisk Fiktion och Farbror Atlas.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Källner är en favorit hos mig. Han har fantastiska berättelser. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gick väldigt snabbt från "har aldrig hört talas om" till "jag vill läsa allt han skrivit" :)

   Radera
 2. Avgjort! Måste se till att läsa Källner snart. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag! Hoppas du gillar lika mycket som jag :)

   Radera