onsdag 5 augusti 2015

"Leon" av Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 367
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Herkules 2
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 26 juli 2015


Första meningen: Jeansen glider ner längs benen och det känns som om hans mänsklighet långsamt rinner av honom för att ersättas av något större.

Baksidetext
Filmen visar en skräckslagen pojke, fängslad i en bur i ett okänt bergrum. Som en mörk, lejonlik skugga rör sig kidnapparen i bakgrunden, under en klocka som obönhörligen räknar ner.

När kriminalinspektör Zack Herry ser den direktsända filmen förstår han vilket fruktansvärt öde som väntar pojken om de inte hittar honom i tid. Men samtidigt håller Zack på att förlora kampen mot sitt missbruk, och banden till hans vän och kollega Deniz slits sönder.

I ett mörkt och kallt Stockholm följer en skoningslös lek - en lek där Zack Herry aldrig har varit närmare döden.

Min kommentar
Förra sommaren läste jag första delen i den här serien, Zack, och blev väldigt positivt överraskad. Nu har turen kommit till del två.

Det var som sagt ett år sedan jag läste förra boken och jag har egentligen glömt alla detaljer. Tack vare de snygga referenserna till vad som hände då kommer jag snabbt in i alltihop igen och karaktärerna poppar upp i minnet, den ena efter den andra.

Jag har fortfarande extremt svårt att föreställa mig en nerknarkad polis som fortfarande fungerar i sitt jobb och jag stör mig på det. Frågan är bara om Zack hade varit lika intressant utan drogberoendet. Och hur länge håller han egentligen i den här takten neråt?

Här finns väldigt många karaktärer, men eftersom man redan känner en hel del av dem så har jag aldrig svårt att ta till mig nya och hålla isär dem. Den lilla sammansvetsade polisgruppen, där ingen verkar ha helt rent mjöl i påsen, får ett litet tillskott. Tydligen saknades det en smart, storbystad blondin i det politiskt korrekta. Hon har ingen större roll i den här boken, kanske återkommer hon.

Det här är en berättelse om gruvliga brott, precis som i första boken, men våldet och detaljerna är något nedtonade. Man får i stället föreställa sig saker inne i huvudet och det brukar bli värre på det viset. Den här boken är en rejäl blodtryckshöjare, nästan inget kan få mig så arg som samvetslösa människor som bara ser en ekonomisk fråga. Det är andlöst spännande och jag kan inte/vill inte lägga ifrån mig boken innan den är utläst. De korta kapitlen hjälper till att läsa snabbt.

Jag får ingen känsla av två författare, allt är väldigt enhetligt och sammanhållet. Leon är också mycket mer tight än Zack, här finns inget onödigt alls, allt driver historien framåt. Man får inte veta speciellt mycket mer om Zacks bakgrund, bara en massa antydningar och inga svar. Faktum är att jag har fler frågor efter jag läst ut boken: Vad är det egentligen med Zacks mamma? Vem är pojken på ängen? Vad har Olympia och Hebe med detta att göra? Vad är det för bilder Koltberg har i datorn? Låter det som att jag vill läsa nästa del? Nu? Jajamän!

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 och genomsnittet 3,9 (beräknat på 32 betyg).
Goodreads hade den 3,75 i genomsnitt (beräknat på 28 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Leon: Johannas deckarhörna, Boklysten och Bokbunden.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Roligt att du också tyckte den var bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet nu är ju att man förmodligen får vänta i ett år på nästa del :)

   Radera
 2. Nu blev jag sugen på att läsa del 2

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst något av Mons Kallentoft, men kommer säkert göra det. Han verkar vara något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar ju den här serien, den om Malin Fors där han skriver själv är visserligen bra, men där finns en massa döda som pratar och det stör mig på riktigt :)

   Radera