måndag 31 augusti 2015

Film: The Imitation Game

Titel: The imitation game
Originaltitel: The imitation game
Genre: Drama
Regissör: Morten Tyldum
Manus: Graham Moore, Andrew Hodges (bok)
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Allen Leech
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: UK | USA
Längd: 110 min
Serie: -
Såg den på DVD 24 juli 2015
Handling
Detta är berättelsen om en fullständigt okänd krigshjälte, han räddade livet på tusentals människor. Något som världen varit i stort sett ovetande om. Alan Turing ledde nämligen ett MI6-team bestående av en brokig skara forskare, lingvister, schackexperter och underrättelsetjänstemän med uppgift att knäcka koden till nazisternas påstått olösbara Enigmachiffer under andra världskriget.

Min kommentar
Jag har alltid gillat chiffer, kodknäckare, udda personligheter och brittisk humor. Alla dessa delar får jag mitt lystmäte av i den här filmen.

Alan Turing har varit i stort sett okänd för de flesta i världen. Det första jag hörde om honom var för kanske femton år sedan, i samband med CAPTCHA som från början faktiskt kallades Turing-test. Under min skoltid fanns han inte med i några historieböcker, trots att han var i allra största grad inblandad i att kriget tog slut ett par år tidigare än det borde. Därmed vill jag också ha sagt att jag inte vet speciellt mycket om honom och att jag inte har någon uppfattning om filmen är sann på alla punkter.

Vi får ta del av Alan Turings liv i tre olika tidsåldrar; hans skoltid på 30-talet där han är ensam och mobbad, med bara en riktig vän, krigstiden under 40-talet där han är ensam och missförstådd och efterkrigstiden på 50-talet där han är ensam och blir illa behandlad på grund av sin homosexualitet (homosexualitet var förbjudet i Storbritannien). Ja, du märker det förstås, han var det typiska ensamma, missförstådda geniet. Benedict Cumberbatch gör en fantastisk rollprestation när han visualiserar denna okända, något nervöst lagda krigshjälte, som inte alltid har det så lätt med den sociala biten och kontakten med andra människor. Han påminner lite om Sheldon i Big Bang Theory.

Keira Knightley gör också en strålande prestation, i sin roll som Turings kvinnliga kompanjon, som tyvärr inte släpptes in i det "riktiga" arbetet med att knäcka Enigma. Bara på grund av sitt kön. Tydligen kunde kvinnor inte vare sig lösa korsord eller tänka själva i 40-talets Storbritannien. Något som Alan Turing inte alls brydde sig om. Han ville ha hjälp av de bästa, oavsett kön. Kemin mellan Cumberbatch och Knightley är riktigt bra. Det finns, tack och lov, ingen krystad kärleksglöd utan bara ett väldigt starkt kamratskap.

Berättandet är långsamt, men ändå ruggigt spännande och mitt i allt det mörka, sexistiska och homofobiska så finns det en hel del humor och värme. Personligen tycker jag att det är bra att Turings homosexualitet inte får större fokus, detta är inte en film vars syfte är att vara politiskt korrekt och han knäckte inte Enigma trots, på grund av eller tack vare sin sexuella läggning. Det var bara den han var.


Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 3 019 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 315 439 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Låter som en film som vi skulle gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påminner lite om The Bletchley circle, så om du har sett och gillat den så borde den här filmen funka också :)

   Radera
 2. Jag tyckte väldigt mycket om filmen, men störde mig inledningsvis på den brutna kronologin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att jag störde mig på tidshoppandet, jag brukar ju göra det, men en bit in i filmen så glömde jag bort det :)

   Radera
 3. Jag tyckte väldigt mycket om denna film, Benedict var superb i denna film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt bra och jag tycker Benedict var helt fantastisk :)

   Radera