lördag 22 augusti 2015

"Död i skugga" av Anne Holt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 298
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Skyggedød
Översättare: Margareta Järnebrand
Serie: Yngvar Stubø och Inger Johanne Vik 5
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 augusti 2015


Första meningen: Pojken låg i moderns knä, som om han sov.

Baksidetext
Fredagen den 22 juli 2011 lamslås den norska huvudstaden av ett terrordåd. Samtidigt genomlever Jon och Ellen Mohr en privat katastrof: deras åttaårige son dör i en tragisk olycka i familjens vardagsrum. Bara den unge polisen Henrik Holme fattar misstankar om att allt inte står rätt till i det välmående hemmet i ett av Oslo bästa bostadsområden. Utan erfarenhet men med stor viljestyrka och engagemang lyckas han dra in kriminalpsykologen Inger Johanne Vik i utredningen om Sanders död.

I skuggan av det stora trauma som drabbat landet försöker de omaka parhästarna nysta upp en familjs allra mörkaste hemligheter. Jakten på sanningen bakom åttaåringens död blir en brutal konfrontation med fördomar och skamkänslor, med lögner och mänsklig förnedring.

Min kommentar
Jag har läst ganska många böcker av Anne Holt, i olika serier, och tyckt ganska blandat om dem även om det varken varit djupa dalar eller höga berg. De har helt enkelt hållit en förhållandevis hög och jämn nivå.

Den här boken utspelar sig samtidigt som Norge chockas av Anders Breivik och hans dåd och bara det gör mig ledsen. När ytterligare ett barn dör, helt oberoende av terrordåden och i skuggan av dem, blir jag frustrerad. Visst förstår jag att fokus måste läggas på den stora terrorn, men för den lilla familjen, vars enda barn trillar ner för en stege, är traumat minst lika stort. Och det är här bokens storhet ligger. Hur ett barns död helt hamnar i skymundan av något större.

Här handlar det om att fördomar om "bättre" familjer gör att ingen tror att Sander kan ha misshandlats. Vänskapsband och goda kontakter gör att skolan inte bryr sig om att undersöka anmälningar om misstänkt misshandel och så vidare. Allt sammantaget gör att polisen bara vill avsluta fallet som en olyckshändelse för att kunna koncentrera sig på det större och viktigare. Om det inte hade varit för den helt nybakade polisen Henrik Holme. Det är inte helt klart varför han fattar misstankar, om det är för att han vill att det ska vara mord för att få en skjuts i karriären eller om han helt enkelt har en tillförlitlig magkänsla. Det spelar i det stora hela ingen som helst roll i just det här fallet.

Redan från start får jag konstiga vibbar från alla inblandade. Allas sorg är olika, men somliga här reagerar väldigt underligt. Jag är på rätt spår från början, men vissa saker gör mig så förvirrad att jag ibland inte vet vad jag ska tro. Det hela är väldigt snillrikt konstruerat. Upplösningen gör att jag får en känsla av att jag läser en Poirot-deckare av Agatha Christie. Alla inblandade samlas nämligen i ett rum och där går Inger Johanne Vik, tillsammans med Henrik Holme, igenom hela fallet och vi får äntligen veta sanningen.

Dessvärre slutar inte boken här, utan det som händer sedan tar helt fokus från upplösningen. Herregud, slutet! Jag kan garantera att det är ett jag aldrig kommer att glömma. Det här är en väldigt mörk historia, som vanligt när det gäller Anne Holt, men denna tar nog priset.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,42 (beräknat på 125 betyg).
Goodreads hade den 3,17 i genomsnitt (beräknat på 179 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Död i skugga: Bloggbohemen, Annika Koldenius och Bokkatten.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Egentligen förstår jag inte varför jag slutade läsa Anne Holt - jag gillade ju hennes böcker. Men någonstans tappade jag bort dem. Jag känner igen storyn i den här, måste ha läst några rader i den. Underligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen det där, men jag har köpt böckerna för att sedan glömma bort dem :)

   Radera
 2. Du är betydligt mer förtjust i den här boken än vad jag var. Den fick ett svalt betyg av mig när jag läste den 2013.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var en av de bättre i den här serien. Och alla böcker som lyckas överraska mig får nästan automatiskt ett högt betyg :)

   Radera
 3. Fick läsa om sista sidan när jag läste den här, hade svårt att ta in vad som egentligen stod...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ville inte heller ta in vad som stod där.

   Radera