måndag 24 augusti 2015

TV-serie: Castle - Säsong 1

Titel: Castle - Säsong 1
Originaltitel: Castle
Genre: Crime
Skapad av: Andrew W. Marlowe
Skådespelare: Nathan Fillion, Stana Katic, Jon Huertas, Susan Sullivan, Molly C. Quinn
Premiär: 2009-03-09
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på DVD juli 2015


Handling
Richard Castle är en berömd deckarförfattare, som precis tagit liv av sin fiktiva karaktär. Han kontaktas av polisen eftersom någon plötsligt börjat döda folk på samma sätt som morden skett i Castles böcker. Det visar sig att Castle och polisen båda kan ha nytta av varandra.

Min kommentar
För något år sedan råkade vi ramla in på en TV-serie som verkade väldigt kul. Tyvärr gick den så sent på kvällen att jag aldrig orkade se ett helt avsnitt, men sambon satt uppe och jag kunde höra honom fnittra. Han pratade ofta om den och då tyckte jag det var lika bra att köpa boxen. Serien var Castle.

Vi fick aldrig riktigt ihop hur det hela hade börjat (har ingen aning om vilka avsnitt jag såg början på eller ens vilken säsong det var), det enda vi visste var att en deckarförfattare följde med en polis, som research för en bok. Nu fick vi äntligen veta hur det gick till, någon började alltså mörda som i Castles böcker och han kallades in som något slags konsult. Eftersom Castle inte är som alla andra så kom han på att han ju kunde skriva en ny bokserie, med en kvinnlig polis som huvudperson. Då måste han ju hänga på Beckett när hon löser brott...

Det här kan nog vara bland det roligaste jag sett de senaste åren. Humorn är obetalbar. Ironin flödar och Castle påminner lite om gamla Bond med sina glimten i ögat-kommentarer. Förutom alla kvinnoaffärer då. För se, det ingår inga sådana i den här serien. I stället är Castle en (nästan) ensamstående pappa och han bor ihop med sin mamma. Castle är snuskigt rik och har en jättevåning, Castles mamma är arbetslös skådespelare och Castles ex-fru, med vilken han har dottern Alexis, är totalt oansvarig och kan inte anförtros något viktigt alls.

Kemin mellan Castle och Beckett är lysande och mina tankar går direkt till den gamla TV-serien Lois & Clarke, där fanns också de där gnistorna. Som ju helt försvann när Lois och Clarke blev tillsammans. Behöver jag säga att jag är orolig för att det ska bli likadant i den här serien? Det är i alla fall befriande att se en kvinnlig huvudroll som inte behöver räddas med jämna mellanrum, hon klarar sig utmärkt på egen hand. Hon är tuff, självständig och är inte rädd för någonting. Replikskiftena mellan Castle och Beckett är ibland helt sanslösa och än så länge är serien mer rolig än spännande.

Alla huvudkaraktärer är intressanta, egna och roliga. Alexis är en helt osannolik tonåring och det är riktigt skönt att se en far-dotter relation som inte kärvar på något sätt. Jag undrade mer än en gång vem som egentligen är mest vuxen av Castle och hans dotter och vem som egentligen har störst utbyte av den andra.

Naturligtvis slutade första säsongen med en cliffhanger av Guds nåde så vi hastade direkt till nätshoppen för att köpa säsong två och tre.

Om du har missat den här serien, se den!TV-serier.nu hade säsongen 4,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,3 i genomsnitt (beräknat på 104 297 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

14 kommentarer:

 1. Jag gillar också att titta på Castle de gånger jag tittar på TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fantastisk serie som faktiskt har allt.

   Radera
 2. Hade helt missat den här serien men efter att du skrev om den förra gången så kollade vi på den på discshop och jag tror den får hamna på önskelistan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag definitivt! Och så fick jag tipset att böckerna som författarkaraktären i serien har skrivit nu finns på riktigt. Tror minsann jag ska prova en av dem :)

   Radera
 3. Svar
  1. Det är tur att det finns boxar att köpa nu för tiden :)

   Radera
 4. Er bare SÅ enig med deg! Jeg ELSKER denne serien, og i går så jeg episode 19 i sesong to. En annen ting jeg elsker er at det er 7 sesonger og at det forhåpentligvis blir flere :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en bit kvar på andra säsongen och tack och lov så har vi redan boxen med den tredje. Det är helt fantastiskt att det finns så många säsonger och jag hoppas verkligen att den håller kvaliteten uppe :)

   Radera
 5. Jag är precis likadan kollade ett avsnitt här och där men fick liksom inte ihop det hehe kanske dags att skriva till tomten i år :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är definitivt en serie som är värd att se från början :)

   Radera
 6. Jag har bara sett YouTube-videoklipp med alla Firefly-referenser i Castle. Jag älskar nämligen Firefly. Det var ganska skoj. Borde kanske testa serien också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag sett enstaka avsnitt av Firefly så det är inga referenser jag märkt av, men det kan nog stämma. Jag var ju tvungen att googla :) Och efter vad jag minns så hade Firefly ungefär samma ton som Castle har nu :)

   Radera
 7. Blev riktigt sugen på denna nu när jag läste din recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se den! Den är bara helt enkelt underbar :)

   Radera