fredag 21 augusti 2015

Kommande böcker september 2015

Jag nästan hoppades att det efter sommarens många intressanta boksläpp skulle betyda att hösten, i alla fall september, skulle bli lite lugnare. Men icke.

Vinterstängt av Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: William Wisting (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-09-03
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Dimman har lagt sig över kustlandskapet en mörk höstkväll. Ove Bakkerud planerar en sista lugn helg på sommarstället innan han stänger till det inför vintern. Men i stället finner han sin stuga vandaliserad. När han chockad stapplar över till grannhuset, som tillhör en känd tv-profil, hittar han liket av en man som misshandlats till döds.

Polisen William Wistings dotter Line, kriminalreporter, har dragit sig tillbaka till familjens stuga för att skriva på sin bok. Under en promenad finner hon ett lik i en gammal träbåt. Ögonen är borta. Och från himlen faller döda fåglar i hundratal.

Utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen. Det tycks också som om Lines tidigare pojkvän har något med fallet att göra. Man upptäcker fler lik, och en av de mördade försvinner spårlöst under transporten från obduktionssalen till begravningsbyrån. Snart står det klart att enorma summor pengar är inblandade, och det tycks inte finnas några gränser för vilka grymheter de skyldiga är beredda att begå för att undgå upptäckt.


Nu har jag ju ännu inte påbörjat den här serien, men första delen står och stampar ihärdigt i hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Den som glömmer av Arnaldur Indriðason
Genre: Kriminalroman
Serie: Erlendur Sveinsson (12)
Antal sidor: 297
Utgivningsdatum: 2015-09-09
Förlag: Norstedts

Från Bokus
1979. En kropp hittas flytande i en avlägsen lagun. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks höra ihop med basen på något vis, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen.

Kriminalkommissarie Erlendur Sveinsson kan inte släppa känslan av att det här fallet hör ihop med en ung flickas försvinnande tio år tidigare.


Jag ligger visst lite efter i den här serien... har inte ens läst del nio.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Orten av Joakim Zander
Genre: Kriminalroman
Serie: Klara Walldén (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2015-09-10
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Yasmine Ajam har flytt sitt förflutna i stockholmsförorten Bergort och jobbar som trendspanare i New York. En dag får hon ett meddelande som gör att hon omedelbart måste återvända - de uppror som är på gång i förorten verkar ha med hennes brors plötsliga försvinnande att göra. Samtidigt i London har Klara Walldéen fått jobb på ett forskningsinstitut med en dunkel agenda. Hon blir bestulen på sin dator och strax efter blir en av hennes kollegor knuffad framför ett tunnelbanetåg. Även Klara måste bege sig tillbaka till Stockholm. Under några heta dagar i augusti korsas deras vägar och fram träder en skrämmande bild av ett skrupelfritt samhälle där mäktiga intressen är beredda att gå över lik för att nå sina mål.

Blev lite lockad av Simmaren, men har inte läst den. Det hindrar ju inte att jag är nyfiken på fortsättningen.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Färjan av Mats Strandberg
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 500
Utgivningsdatum: 2015-09-16
Förlag: Norstedts

Från Bokus
I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.


Men jösses, det här låter ju helt fantastiskt.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.UltiMatum av Anders de la Motte
Genre: Kriminalroman
Serie: MemoRandum (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2015-09-16
Förlag: Forum

Från Bokus
När ett illa tilltygat lik hittas i vattnen utanför regeringspartiets kursgård hamnar ärendet på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Vem är den döde och varför har något ansträngt sig så för att kroppen inte ska kunna identifieras? Det dröjer inte länge förrän Julia inser att att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram.

Polismannen David Sarac jagas av demoner. Efter en våldsam uppgörelse som nästan kostade honom livet, vårdas han på en sluten klinik långt från huvudstaden. Han gömmer undan sömntabletterna han får av skötarna. Tjugotvå stycken har han fått ihop, och snart är det dags att ta dem, att för alltid tysta de anklagande rösterna i huvudet. Men ett mystiskt erbjudande får honom att skjuta upp sin död: Vad sägs om ett byte? Quid pro quo? Dina hemligheter mot mina.


Har inte läst klart första serien, den om HP, men förmodligen blir det så att jag läser även denna.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Svinen av Lucifer (Carl-Johan Vallgren)
Genre: Kriminalroman
Serie: Danny Kratz (2)
Antal sidor: 376
Utgivningsdatum: 2015-09-22
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Jorma Hedlund har egentligen dragit sig tillbaka, det är slut på det kriminella livet. Men tipset om värdetransporten är för bra för att passa. En sista stöt, sedan får det vara nog. Till en början löper allt enligt planerna. Men rånet går fruktansvärt fel, och Jorma blir en jagad man. Samtidigt försöker Danny Katz ta reda på vad som har hänt hans förra knarklangare Ramón och hans flickvän Jenny. Katz gamla sug efter droger har dragit in honom i en härva som bara växer. Hur gick det till när Ramón plötsligt kom över en massa knark? Och vem är egentligen Jenny? Spåret leder till en början in i Stockholms porrbransch och därefter i en riktning Katz aldrig hade kunnat ana. Bara en sak är säker: någon vill hindra honom från att hitta sanningen.

Ännu en serie, där jag inte läst första delen. Men vad gör väl det?

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Rörelsen av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: Platserna (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-09-23
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
I september 1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt och mörkt gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm, vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han vill skapa sig en karriär som restaurangtrollkarl. Några veckor senare blir han tagen för stöld på Åhléns och tillbringar en natt i häkte. Under natten inträffar en rörelse av svårtolkad karaktär och när han återvänder till sitt hus dagen efter har något hänt. Fåglar faller från himlen och hans grannar beter sig underligt.

Snart upptäcker han att det finns något i det låsta duschrummet längst inne i tvättstugan, något som kan låta oss färdas till den andra platsen och besanna våra drömmar. Det kostar bara lite lite blod. När John så småningom börjar delta i verksamheten dras han ner i en ström av magi, våld och gemenskap som mynnar ut i mordet på Olof Palme.


Detta är ju en författare som återfinns på min autobuy-lista, så...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Röta av Siri Pettersen
Genre: Fantasy
Serie: Korpringarna (2)
Antal sidor: 670
Utgivningsdatum: 2015-09-28
Förlag: B Wahlströms

Från Bokus
Hon hade lämnat Rime. Han hade kysst henne och hon hade hejdat honom. Utan anledning. Hon var inte rötan. Hade aldrig varit det. Och nu var det för sent.

Hirka den svanslösa är inte längre kvar i Ymslanden, istället är hon fast i en värld som är döende, som saknar Kraften och som ruttnar inifrån. I vår urbana tillvaro är Hirka papperslös och ett fritt villebråd. Hennes enda bundsförvanter är en fruktad människojägare och en likfödd och Hirka slits mellan dem. Samtidigt gnager saknaden i henne, saknaden efter Rime och den värld hon kallar hemma. Men allt detta bleknar när hon sakta inser vem hon är och vad hon har för betydelse. Källan till rötan har törstat efter frihet i tusen år. En frihet bara Hirka kan ge honom.


Har minsann inte läst första delen här heller.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Önska kostar ingenting av Sara Lövestam
Genre: Drama
Serie: Kouplan (2)
Antal sidor: 354
Utgivningsdatum: 2015-09-30
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin privatutredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar man på Lidingö.
Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne. Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv.

Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. Hämnas, är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.


Har ju länge sagt att jag ska läsa mer av Lövestam.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.De försvunna av Caroline Eriksson
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 240
Utgivningsdatum: 2015-09-01
Förlag: Forum

Från Bokus
En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?


Tyckte väldigt mycket om hennes första bok, så fler kommer det att bli.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Vinterfolket av Jennifer McMahon
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 345
Utgivningsdatum: 2015-09-15
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
I alla tider har folk försvunnit på mystiska vis från den lilla landsorten West Hall i Vermont. Det har skapat en grogrund för legender. Framför allt berättas det historier om Sara Harrison Shea, som 1908 hittades död bakom sitt hus bara månader efter dottern Gerties tragiska död.

Denna är ett måste. Självaste Lingonhjärta har ju rekommenderat den.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.Ett förbud mot mord av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Kommissarie Gamache (4)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2015-09-16
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är mitt i sommaren och den förmögna familjen Finney har samlats på värdshuset Manoir Bellechasse för att ta farväl av sin bortgångne far. Men i takt med att temperaturen stiger börjar också gamla hemligheter och bittra rivaliteter att komma upp till ytan. När värmevågen kokar över till en mäktig storm, lämnar denna efter sig ett lik. Kommissarie Gamache, som är en av gästerna på Bellechasse, finner sig plötsligt i ett hus fullt av misstänkta.

En serie där jag i alla fall läst första delen och jag ska definitivt läsa fler.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.

24 kommentarer:

 1. "Färjan" är jag också intresserad av, som relativt flitig resenär mellan Sverige och Finland, men jag får nog avvakta till efter bokmässan, vi kommer att åka båt för att ta oss dit och jag vill gärna sova lite i alla fall..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undviker färjor så långt det går, i alla fall typen där man sover också. Brukar få mardrömmar om jag försöker sova på en färja :)

   Radera
 2. Ojojoj, är du redan inne på september! Jag har knappt hunnit smälta augustis utgivning än, och absolut inte hunnit läsa den ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här går det undan :) Vare sig vi vill eller ej så är det ju bara drygt en vecka kvar på augusti. Att läsa augustis utgivning gick snabbt, det blev inte en enda ny bok :)

   Radera
 3. Jag är bara såå nyfiken på Louise Pennys serie - måste skaffa första boken i serien och prova om de funkar för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken gillade jag, den var som en blandning mellan Agatha Christie och Morden i Midsomer :)

   Radera
 4. Sugen på svinen, läste första delen nyligen så ska bli kul att se hur serien utvecklas. Färjan snackar hela världen om, känns det om, och jag sitter här livrädd, hahaah.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst Skuggpojken än, men det kommer väl. Färjan måste jag bara ha :)

   Radera
 5. Vinterstängt kommer före Jakthundar och Grottmannen fick jag veta. Färjan är jag så sugen på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, de har alltså börjat översätta baklänges nu :)

   Radera
 6. Oj, jag vet inte om jag ska jubla eller gråta. Jørn Lier Horsts första bok har jag fått låna av en kollega tillsammans med ett helt gäng andra intressanta böcker. Men det gör ju att mina egna hyllvärmare stannar av.
  Arnaldur Indriðasons bok måste jag självklart läsa (är i fast i den serien) och samma med Louise Pennys bok. Jag är osäker på om Anders de la Mottes nya serie passar mig men den första kom med i högen från kollegan. Caroline Erikssons första bok älskade jag så jag kommer definitivt läsa hennes nya. Sara Lövestams första bok om Kouplan läste jag nu i sommar... Sen har jag vissa issues med skräck-genren. Men det är inte omöjligt att jag försöker mig på Färjan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det lite som skrattblandad gråt :) Jag har ju inte läst klart Anders de le Mottes första serie än, men snart, och då ska jag prova på den nya. Sara Lövestam har jag tänkt länge att jag vill läsa mer av, men eftersom det verkar vara en serie så får jag väl börja med första delen :) Och skräck är en av mina favoritgenrer :)

   Radera
 7. Så många bra böcker! Vinterstängt har jag haft turen att få som recex. Färjan kommer jag antagligen köpa ganska snabbt, detsamma gäller Röta. De två måste jag ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst Odinsbarn än och den här gången ska jag se till att läsa först och köpa fler delar sedan :) Färjan är ju ett måste!

   Radera
 8. Oj oj oj. Nu blev det besvärligt. Tre "måsten" och jag har inte ens betat av alla i augusti...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu är jag faktiskt ganska glad över att jag inte bad om en massa böcker i augusti :)

   Radera
 9. Vilka härliga böcker! Färjan ( borde inte läsa den dock eftersom jag bor på Åland och åker färja ofta ), Rörelsen och Röta väntar jag otåligt på. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst vare sig Himmelstrand eller Odinsbarn så uppföljarna får nog vänta ett tag. Färjan däremot, den måste jag ha, snabbt :)

   Radera
 10. Oj, här fanns det mycket smått och gott! Jag avstod faktiskt från att läsa Färjan som följetong i SvD i somras pga tänkte att den nog är bättre att läsa som bok. Sen måste jag nog ta och läsa Odinsbarn också. Deckartipsen lät också bra, trots att jag egentligen slutat med deckare ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färjan låter faktiskt som ett måste :) Det finns ju så många olika sorters deckare och kvaliteten är ju milt sagt skiftande :)

   Radera
 11. Massor av intressanta böcker här! Färjan, Intdridasons bok, Vallgrens osv osv. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill inte gärna säga att det är för många, men det är på gränsen ;)

   Radera
 12. Sååååå mycket bra som kommer i höst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten, liten stund kände jag panik och ångest, men det gick över :)

   Radera