måndag 24 augusti 2015

Film: Boktjuven

Titel: Boktjuven
Originaltitel: The book thief
Genre: Drama
Regissör: Brian Percival
Manus: Markus Zusak (bok), Michael Petroni
Skådespelare: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Nico Liersch, Ben Schnetzer
Utgivningsår: 2013
Produktionsland: USA | Tyskland
Längd: 131 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 17 juli 2015

Handling
Det är Tyskland, alldeles precis innan andra världskriget bryter ut. Liesel, som bor hos en fosterfamilj, kan varken läsa eller skriva, men hennes nya pappa hjälper henne att knäcka koden. Hon blir fascinerad av det skrivna ordet och för att tillgodose sitt bokbehov börjar hon "låna" böcker.

Min kommentar
För lite drygt två år sedan läste jag en bok som jag egentligen trodde att jag inte skulle gilla. Boken var Boktjuven och jag läste den bara för att jag behövde ytterligare en bok om böcker för en utmaning jag var med i. Efter jag hade läst den var jag fullkomligt lyrisk och superlativen fullkomligt sprutade ur mig. Då hörde jag att den också skulle bli film och tidigare i år beställde jag den. Filmen har stått där i hyllan i ett halvår utan att jag känt mig hågad att se den, men nu äntligen har jag gjort det.

Min allra första reaktion är uppgivenhet. Varför måste tyskar i amerikanska filmer prata engelska med brytning? Faktiskt så blandades det ganska fritt med språken, det slängdes in lite und och ich här och där också. Det här är något av det värsta jag vet i filmer. Bara bestäm er för ett språk och lägg ner alla krystade brytningar. Det bästa hade naturligtvis varit om alla pratade tyska, men det kanske är att begära för mycket, men engelska hade funkat mycket bättre än det kvasispråk som är nu.

Jag älskade ju boken och i mitt tycke följer filmen berättelsen ganska bra. Det måste ju vara svårt att dra ner en (nästan) 600-sidig bok till en film på lite drygt två timmar. Det är klart att det saknas en hel del och frågan är väl vad jag hade tyckt om filmen om jag inte hade läst boken. Allt som eventuellt saknades fyllde ju min hjärna i, automatiskt.

Skådespelarinsatserna har jag otroligt svårt för att bedöma, mest för att jag retade mig så på hur de pratade att jag knappt kunde fokusera på något annat. Sophie Nélisse, som spelar Liesel, gjorde det i alla fall inte speciellt bra. Jag tycker hon egentligen bara hade ett enda ansiktsuttryck, i och för sig ett ganska komplicerat (tomt, men ändå förvånat och lite chockerat), men det var fortfarande bara ett. Genomgående så tycker jag att de som spelade barnrollerna var ganska så mediokra. Det låter som om de läser sina repliker. Liesels fosterföräldrar (spelas av Geoffrey Rush och Emily Watson) däremot tycker jag är strålande, trots accenten.

Det här är en väldigt bra film och hade det inte varit för tysk-engelskan så skulle den ha fått full pott, men jag kan liksom inte låtsas som att det inte gjorde mig något.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 056 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 84 527 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

20 kommentarer:

 1. Jag tyckte filmen var jättebra men boken var inte som jag väntat mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade boken och filmen blev nog så bra den kunde bli :)

   Radera
 2. Jeg elsket "Boktyven" og var utrolig spent på filmen. Heldigvis syns jeg den var like fantastisk som boken, og det er ikke ofte det skjer. Kanskje jeg må se den en gang til og prøve å legge merke til språket!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade filmen stående här sedan januari och har inte vågat titta på den :) Tycker de gjorde ett bra jobb, förutom det där med accenten då, men det där är en grej jag har och jag reagerar alltid på det :)

   Radera
 3. Det där med språket kan vara otroligt irriterande och/eller så är det så skrattretande att man skrattar på fel ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blev det så pinsamt att jag skruvade lite på mig. Jag fattar inte hur de kan tycka att det blir bra när amerikanska skådespelare bryter på tyska.

   Radera
 4. Vågar knappt erkänna att jag varken läst boken eller sett filmen. Jag lånade den en gång men sen hann jag inte med den och efter det har det liksom inte blivit av. Får ta tag i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken svepte undan fötterna på mig och jag blev helt tagen. Då började jag läsa den med tanken att jag inte alls skulle gilla :)

   Radera
 5. Jag har självklart både läst och sett filmen! :)

  Svår bok att göra film på och jag håller med att det inte riktigt lyckas, men ändå en helt ok bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken bygger ju lite på Dödens tankar och det är ju svårt att få med i en film, så jag tycker de lyckades göra en riktigt bra film. Hade de inte haft den löjliga brytningen så skulle nog filmen ha fått högsta betyg.

   Radera
 6. Retade mig också på hur de pratade i filmen, engelska med tysk brytning lät inte så bra :) Men i övrigt så var filmen riktigt bra och följer bokens handling ganska väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del hade det varit bättre om alla bara pratat engelska, för tyska var väl aldrig något alternativ. Amerikaner klarar ju inte att läsa undertexter och titta på film samtidigt :)

   Radera
 7. Jag har faktiskt inte sett filmen än, borde kanske göra det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den. Trots den löjliga brytningen :)

   Radera
 8. I min recension skrev jag "det enda som stör är språket" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där gör mig tokig varenda gång :)

   Radera
 9. Just det där med brytningen har gjort att jag tvekat om jag ska se filmen. Det verkar lite löjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt inte bara lite löjligt, jag störde mig ordentligt på det, men det var ändå en bra film :)

   Radera
 10. Gillade boken men har inte känt mig frestad av filmen. Nu känner jag mig ännu mindre frestad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att bortse från den löjliga brytningen och det är synd att de förstörde hela stämningen med den, men det är fortfarande en väldigt bra film :)

   Radera