lördag 8 augusti 2015

"Främmande fågel" av Anna Jansson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 269
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Maria Wern 7
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2006 (min) 2007
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 juli 2015


Första meningen: Ruben Nilsson steg ut i sommarskymningen och knackade ur sin pipa mot verandans räcke.

Baksidetext
Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska på ett fotbollsläger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen på lägret och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation.

Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan? Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna.

Sjuksköterskan Sandra Hägg gör under ett arbetspass en förfärande upptäckt. Tillsammans med frilansjournalisten Tobias Westberg söker hon bevis. En malande ovisshet och ett sökande efter sanningen som kostar henne livet. Kriminalinspektör Maria Wern söker en man som säljer läkemedel mot influensa på nätet. Under falsk identitet tar han kontakt med sina kunder - allt tyder på att han planerat att träffa Sandra.

Min kommentar
Den här boken, eller egentligen filmatiseringen av den, är anledningen till att jag började läsa serien om Maria Wern. Det kan låta konstigt, men epidemier (och pandemier) har alltid fascinerat mig; hur lätt det skulle vara att ta kål på större delen av mänskligheten bara för att människor alltid beter sig korkat i dessa situationer. I alla fall i böcker och film.

Starten är något utdragen, det känns som att jag får veta precis allt om alla, inklusive vem de var förälskade i för flera decennier sedan. Detta fortsätter faktiskt genom hela boken, det är på tok för många och för detaljerade bakgrundshistorier. Jag behöver inte veta allt om alla.

Det märks att Anna Jansson varit sjuksköterska, ett tag är det väldigt mycket vårddetaljer, och när ett andningshjälpmedel heter likadant som en av karaktärerna blir jag bara förvirrad. Förmodligen solklart för någon inom vården, men definitivt inte för mig.

Som vanligt beter sig människorna rent ut sagt korkat, jag har noll förståelse för vissa reaktioner. Jag hoppas, och tror, att de flesta skulle förstå vikten av att hålla smittade isolerade. Annars är vi körda. På riktigt. Inte ens myndigheterna, som faktiskt har betalt för att sköta sådant här, hanterar detta på ett bra sätt och dessvärre är nog det väldigt trovärdigt.

Tyvärr är jag ganska säker på att samhällskritiken, som faktiskt knyts in på ett naturligt sätt, i den här boken är berättigad, det är en rejäl känga till alla myndigheter. Egentligen är det ju tacksamt om en epidemi bryter ut på en ö, det är ju relativt enkelt att isolera då, men det är ju skillnad på folk och folk så... Jag gillar att slutet är öppet och att det bara antyds hur illa det kan gå.

Historien spretar åt alla håll och jag tycker nog att för mycket kläms in, det är Maria Werns privatliv med skilsmässa och känslomässiga liv, mord på tre personer, en kvinnotjusare med skumma affärer, prioriteringsordning för vaccinering, vinstintresse i medicintillverkning och vård, främlingsfientlighet, allehanda konspirationsteorier... Trots detta så tycker jag nog att Främmande fågel är den hittills bästa i serien.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,29 (beräknat på 857 betyg).
Goodreads hade den 3,24 i genomsnitt (beräknat på 188 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Främmande fågel: Bokbloggen, Klok som en bok och Boktoka.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Har läst några av Anna Janssons böcker och har några till i bokhyllan. De jag läst tillhör inte mina favoritdeckare, men de är ändå ganska okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon favorit är de inte, men jag vill läsa ut de jag har :)

   Radera
 2. Jag har läst några av Janssons böcker, bland annat den här. Tyvärr tycker jag att hennes böcker håller alldeles för låg kvalité för att jag ska vilja läsa fler i serien. Det finns så många deckarförfattare som skriver bättre och därför lockar mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska bara ta mig till del tio sedan får det vara bra. Vill ju gärna läsa de böcker jag en gång köpt :)

   Radera
 3. Jag har ännu inte läst något av henne men varit på väg flera gånger så en dag kommer jag väl till skott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ärligt talat väldigt många andra deckarförfattare som är betydligt bättre.

   Radera