torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven C

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel. Jag kommer dessutom, så långt det är möjligt, att hålla mig till svenska kvinnor.1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?
Oväntat nog så fullkomligt drällde det av kvinnliga författare på C, men vilken som är min favorit av dem kan jag faktiskt inte säga. Därför väljer jag att lyfta fram en som verkar behöva allt stöd hon kan få just nu; Camilla Läckberg. Hon verkar plötsligt ha gjort något väldigt fel, men det är ju bara vad männen alltid gjort, utan att någon haft något emot det.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!
Nu vet jag inte om jag egentligen kan kalla Cia Sigesgård för en stor favorit, vad jag vet så har hon bara en bok på sitt samvete. Men vilken bok det är! Fler skräckfantaster som inte räds äckligheter borde upptäcka henne.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Jag vet inte om det är någon mer som såg Big Brother 2004. Där fanns i alla fall en ung tjej som behandlade sig själv som något katten släpat in. Hon har tagit sig rejält nu, Carolina Gynning.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Den här var löjligt svår och ett tag funderade jag på att fuska, men till slut kom jag fram till att filmen Chocolat ju faktiskt har en kvinna i fokus. Och inte vilken kvinna som helst, utan en som vågar stå emot patriarkatet, i alla fall som jag kommer ihåg det. Och choklad börjar på C också... Choklad måste väl ändå vara en hon? Boken har jag inte läst än, men den står här i hyllan.

10 kommentarer:

 1. Cia Sigesgård var ett helt nytt namn för mig. ser att "mitt" bibliotek har den inne så jag ska ta mig en titt på den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar du makabert och groteskt, utan att vara äckelmagad så kan den nog passa :)

   Radera
 2. Choklad är ju svaret på alla problem så det måste väl vara en hon?
  Att jag glömde Cia! Och påhoppen på Camilla, ja vad ska man säga. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta när man läser dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då slår vi fast att choklad är en hon :) Det där med Camilla Läckberg fattar jag överhuvudtaget inte. Hur kan det vara fel åt det hållet när det tydligen är OK när det är tvärtom.

   Radera
 3. När du skrev om Cia Sigesgård kom jag att tänka på en annan Cia jag borde lyft fram som förebild. Hon var min lärare i själavård. En extraordinär kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att glömma när man måste komma ihåg :)

   Radera
 4. Cia Sigesgård låter lite intressant. Får ta och kolla upp lite närmare ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de äckligaste böcker jag läst. På ett bra sätt då :)

   Radera