torsdag 20 augusti 2015

Hett i hyllan #1

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

OK, jag börjar väl då... Jag tror att den bok som stått oläst allra längst i hyllan är Odysséen av Homeros. Den flyttade hem till mig för tjugo år sedan (1995) och där har den stått. Tålmodigt. Den har varit med om en del, bland annat har den fått följa med i tre flyttar. Packats ner, packats upp och återigen satts på plats i hyllan. Tre gånger. Kanske hinner det bli fler.
Jag trodde bestämt att jag köpte den genom min bokklubb, men antingen så är det fel eller så har jag glömt skriva dit det. Just det fältet är tomt. Så irriterande.

I alla fall så är Odysséen en fortsättning på Iliaden och handlar om Odysseus irrfärder på havet när han ska dra sig hemåt efter kriget vid Troja. I tio år försöker han hitta hem till Ithaka där hans Penelope troget väntar.

När den ska bli läst vet jag faktiskt inte. Jag tog ju äntligen tag i Iliaden i somras, på en resa till Grekland som jag hade lovat mig själv för ganska så längesedan. Nu lär det ju inte bli några fler resor till Grekland på ett tag, vem vet när man vågar sig dit igen. Jag får helt enkelt avvakta, men jag lovar: Allra senast på nästa Greklandsresa ska den bli läst!

12 kommentarer:

 1. Jag har böcker som stått i hyllan i decennier utan att jag läst dem. Har beslutat att ta tag i dem och skänka bort det jag inte gillar. I höst ska jag läsa Väinnö Linna som hängt med sen jag flyttade hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är ju kanske inte 20 år så ovanligt eller mycket :) Mitt problem är ju att jag fortfarande vill läsa alla de där gamla böckerna...

   Radera
 2. Jag undrar om inte det där är ett ganska så allmänt utbrett problem hos "boksamlare" - jag vet att jag har alldeles för många böcker som funnits hur länge som helst i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att nästan alla har det och det var därför jag tänkte dra fram dem i ljuset :)

   Radera
 3. Jag har några olästa med som stått där i visst antal år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog lätt så, det kommer ju nya hela tiden :)

   Radera
 4. Ibland behöver man ju se över vad man samlar på sig lite faktiskt. Kul inslag på din blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det skulle vara kul att göra något "handgripligt" så att de syns :)

   Radera
 5. Ska bli kul att följa de här inläggen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det! Det finns i alla fall ganska många att välja bland :)

   Radera
 6. Kul kategori :-)
  Jag har böcker som jag inte ens vet om jag läst i vår hylla och som stått där... så länge jag kan minnas. Ärvda eller så. Sen jag fick Book Collector är det mycket enklare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog alltid haft bra koll på mina böcker, de som står här har jag antingen köpt själv eller fått av väldigt insatta personer :) Med Book Collector fick jag järnkoll och det är lätt att hålla reda på hur länge en bok stått oläst.

   Radera