söndag 30 december 2018

Smakebit på søndag: Avgrund

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I dag gick jag upp halv fem. Frivilligt. Det är ju junior-VM i hockey och det är bland det roligaste jag vet. Det är inte riktigt lika kul när det spelas på Kanadas västkust, men vad gör man inte för sitt land 😁

Jag hade egentligen tänkt att hålla igen på läsningen nu i slutet av året och bara läsa ut alla de slattar jag hade. Av någon anledning så drabbades jag av en otrolig läslust så de tre böcker jag hade påbörjade läste jag ut i en flygande fläng. Kanske har det att göra med att jag känner mig hyfsat utvilad efter drygt en vecka ledigt. Sedan valde jag en långnovell, som jag tänkte skulle räcka i någon dag. Den låste jag ut på en timme. Nu har jag valt en lite längre bok och jag hoppas att jag hinner klart med den innan året tar slut. Jag vill gärna börja ett nytt år med en ny bok.

Boken jag valde är Avgrund av Jeff VanderMeer, den som nu finns som film på Netflix under namnet Annihilation. Innan jag ser filmen så måste jag ju, så klart, läsa boken och filmer går ju inte på Netflix i evigheter. Alltså var det dags nu.

Min smakebit är från sida 26-27.
    Lyckligtvis hade ingen av de andra något behov av att prata medan vi väntade, och efter bara femton minuter hävde sig psykologen klumpigt upp ur trapphuset och blinkade medan ögonen vande sig vid ljuset.
    "Intressant", sa hon med uttryckslös röst medan hon såg ner på oss och borstade bort spindelväven från sina kläder. "Jag har aldrig sett någonting liknande förut." Det såg ut som om hon skulle säga något mer men bestämde sig för att låta bli.
    Det hon redan hade sagt gränsade till idioti, och tydligen var jag inte ensam om den åsikten.
    "Intressant?" sa antropologen. "Ingen annan har sett någonting liknande i hela mänsklighetens historia. Ingen. Någonsin. Och du säger att det är intressant?" Hon verkade vara på väg att arbeta upp sig till ett hysteriskt anfall. Medan lantmätaren bara stirrade på båda två som om de var de okända organismerna.

26 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Tror maken har läst den här. Eller ska läsa... Jag har också kommit längre i läsningen än jag trodde nu under julen.
  Att gå upp tidigt för att se sport har jag inte gjort sen sommaren 94 ;-) Gick upp rätt tidigt pga tvättstuga idag dock...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har känt mig rejält lässugen nu den senaste veckan och det har varit så skönt att bara sjunka in i en bok.

   Hockey kan väldigt ofta få mig att ändra på mina sovvanor, men jag klarar inte längre de matcher som börjar vid midnatt eller två. Halv fem funkar bra dock :)

   Radera
 2. Den var bra, hoppas filmen kan leva upp till det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den passade inte mig så bra, tyvärr.

   Radera
 3. vackert omslag, tack för smakbiten.

  Kostar lite, men inte mer än... Thailand
  https://www.escapetravel.se/reseforslag/orientexpressen-venezia-simplon-orient-express/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åker ju inte till Thailand heller, förstås. Nej, men Orientexpressen kan kanske bli en sådan där sak man gör vid någon speciell födelsedag. Och jag ska ju så klart åka hela vägen :)

   Radera
 4. Den har jag inte hört talas om. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har inte gjort speciellt mycket väsen av sig här i Sverige.

   Radera
 5. Oj så tidigt, tror inte att jag har gått upp så tidigt för min favoritsport ;) känner till boken men har inte läst något av författaren. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hände betydligt oftare i min ungdom att jag gick upp på nätterna och tidiga morgnar :)

   Radera
 6. psykolog, antropolog och lantmätare. intressant skulle jag säg. tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en biolog, det är hon som berättar.

   Radera
 7. Tack för smakbiten. Ibland kan det vara skönt med tidiga morgnar.

  SvaraRadera
 8. mMMM Denna har jag bokat på biblan. Dystopi eller SF vill jag minnas. Lät intressant, tack för smakbit, o GOTT NYTT ÅR med fin läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte riktigt vad det är för genre. Nu i efterhand har jag kollat runt lite och hans böcker brukar tydligen kallas "weird fiction", vilket tyvärr inte verkade passa mig speciellt bra.

   Radera
 9. Oj, nu blir jag nyfiken. Vad är det egentligen de har hittat? Spännande smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nog inte riktigt att beskriva det de hittade :)

   Radera
 10. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Spännande smakbit! Hade varken hört talas om denna eller filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken funkade inte så bra för mig så nu hoppas jag på filmen :)

   Radera
 12. Spennende smakebit! Ønsker deg et godt nytt leseår :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken började ganska bra, men sedan... nja. Detsamma!

   Radera
 13. Har både läst och sett, och gillade bägge. Även om de har ändrat en hel del i filmen, men det finns ett par vackra saker i filmen, blommande träd som ser ut som människor och glasträd.
  Vet du om att det är första boken av en trilogi? Det visste inte jag heller när jag läste den, jag är verkligen intresserad att läsa resten men tror inte de är översatta dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen början av boken, sedan blev allt bara för konstigt. Filmen ska jag så klart se ändå :)

   Jo, jag upptäckte att det ska vara en trilogi, när jag la till boken på Goodreads. De är inte översatta och jag är väl tveksam till om de kommer att bli det. Vi får väl se.

   Radera