måndag 26 oktober 2020

TV-serie: Deutschland 86 #2 (2018)

Titel: Deutschland 86
Originaltitel: Deutschland 86
Genre: Thriller
Skapad av: Anna Winger, Jörg Winger
TV-bolag: UFA Fiction
Skådespelare: Jonas Nay, Maria Schrader, Sylvester Groth, Sonja Gerhardt, Uwe Preuss
Premiär: 2018-10-19
Produktionsland: Tyskland
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på C More september-oktober 2020

Handling
Den östtyska ex-spionen Martin har varit avskärmad från sin familj i tre år och fördriver sina dagar på ett barnhem i Angola. Plötsligt blir han uppsökt av sin gamla spionkollega, moster Lenora, som behöver hjälp med ett hemligt uppdrag.

Min kommentar
För drygt fyra år sedan såg jag Deutschland 83 och blev alldeles överväldigad av att nu även tyskarna kunde göra bra TV-serier. Sedan dess har jag väntat på att fortsättningen, Deutschland 86, skulle leta sig fram till svensk TV. Till slut hände det.

Jag kan, som väntat, inte påstå att jag minns några detaljer från den tidigare säsongen. Naturligtvis minns jag personer och deras relationer, men det är egentligen allt. Lyckligtvis så kommer en del tillbaka medan jag tittar. Det har i alla fall gått tre år och de tre åren har Martin "Kolibri" Rausch spenderat i Afrika. Det är väldigt mycket här som handlar om Afrika och det som hände där, i olika länder, med alla möjliga olika grupperingar. Jag är inte speciellt insatt i detta och alla dessa förkortningar på för mig okända organisationer gör mig bara trött. Den enda jag känner till är liksom ANC.

Om det är mitt dåliga minne som gör att jag upplever det här som rörigare än Deutschland 83 vet jag inte. Det kan också bero på att det känns som att man har försökt få med så mycket som möjligt av allt som hände 1986. Oavsett vad. Bland annat nämns Tjernobyl, men bara i förbifarten. Det gör det lite splittrat. Och rörigt.

Som jag minns det så gillade jag Martin Rausch i förra säsongen. Han var liksom oskyldig till allt som hände honom, egentligen vara han bara naiv, idealistisk och hade otur. Nu är han bara hård och beräknande. Det kanske i och för sig inte är så konstigt med tanke på allt han har varit med om, men ändå. Skildringen av det forna DDR är, av förklarliga skäl, inte speciellt positiv. Här närmar man sig bankrutt och allt går ut på att tjäna pengar, i detta icke-kapitalistiska DDR, till vilket pris som helst.

Jag blir inte alls lika påverkad och berörd av Deutschland 86, vilket kan bero på för höga förväntningar, men soundtracket är så klart bra. Vi snackar ju 80-tal.TV Time har serien 9,02 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,6 i genomsnitt (beräknat på 2 930 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den här har jag helt missat. Ja bägge serierna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du har missat denna? Första säsongen var fantastiskt bra och kanske hade denna varit bättre om jag hade varit mer insatt i afrikansk politik...

      Radera