måndag 19 oktober 2020

TV-serie: Yellowstone #1 (2018)

Titel: Yellowstone
Originaltitel: Yellowstone
Genre: Western
Skapad av: Taylor Sheridan, John Linson
TV-bolag: Paramont Network
Skådespelare: Kevin Costner, Luke Grimes, Kelly Reilly, Wes Bentley, Cole Hauser
Premiär: 2018-06-20
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 9
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på C More september-oktober 2020

Handling
Yellowstone följer den mäktiga ranchägarfamiljen Dutton och deras kamp för att behålla kontrollen över sitt land och sina tillgångar. John måste ta till alla medel han kan för att försvara sitt imperium och sina nära mot både yttre och inre faror när ranchen hotas av ondsinta landutvecklare.

Min kommentar
Jag minns inte riktigt hur jag fick nys om Yellowstone, men jag är helt säker på att det var namnet Kevin Costner som gjorde att jag ville se den. Trots att det är en Western (en sanning med modifikation, för den är inte bara det). Min förvåning blev stor när jag upptäckte att det faktiskt finns tre säsonger redan. Och jag har alltså missat den helt, tills nu.

Min första reaktion, när vi började titta, var att det här gillar jag inte. Inte alls. Familjen Dutton är en otroligt märklig familj. De verkar hata varandra allihop och de har alla olika grader av stördhet. Skillnaden är marginell, men Beth skulle jag kalla den mest störda. Hon är på riktigt inte kopplad rätt. I och för sig är det inte helt oförståeligt, men ändå. Sådana här barn får man när man behandlar dem på det här sättet.

Det är egentligen först när jag börjar fästa mig vid karaktärerna som serien blir riktigt bra. Och det smyger sig på mig. Inte helt oväntat så är det inte de i knasiga familjen som blir mina favoriter. Det är de som jobbar på ranchen som vinner mitt hjärta. Alla på olika sätt. Storfavoriter får nog anses vara Rip. Mer lojal människa får man leta efter, ibland går det till och med över gränsen.

Jag gillar inte alls Kevin Costners karaktär, vilket betyder att han måste göra sin roll riktigt bra (han börjar ju på väldigt mycket plus, kan man säga). Det här gäller alla, både de jag inte gillar och de jag gillar.

Mycket av det som händer/görs är på gränsen till obegripligt, men det är fascinerande och helt omöjligt att sluta titta. Jag får vibbar av den gamla TV-serien Dynastin, bara en annorlunda miljö. Och miljön alltså... vilka fantastiska vyer. Jag blir sugen på att åka till Montana. Om det nu faktiskt är inspelningsplatsen (jodå, mestadels verkar det vara det, men även Utah så...)

Helt klart kommer jag att fortsätta se Yellowstone, men kanske får andra säsongen vänta lite. Jag klarar inte för mycket av den här typen av familj på en gång.


TV Time har serien 9,48 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 23 611 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar