söndag 18 oktober 2020

Smakebit på søndag: Sov du lilla videung

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag vill inte gå så långt som att säga att jag saknar pendlingen till jobbet, nu när jag jobbar hemifrån, men det påverkar läsningen väldigt negativt. Eller, om jag ska vara helt ärlig så är det nog faktiskt inte min icke-pendling som är boven i dramat. Det är nog mer att även sambon jobbar hemifrån, vilket betyder att han redan är hemma när arbetsdagen tar slut, så jag har inte längre den där egentiden (och lugn och ro) efter att jag har kommit hem från jobbet. Det positiva är att vi hinner gå lunchpromenad och en eftermiddagspromenad. Det är ju inte heller så dumt.

I dag fyller faktiskt sambon år, men inte heller det här kalaset blir av. Lite tråkigt, men vi gör det bästa av det och ska åka och äta middag på Östarps Gästgivaregård. Där har de en fantastisk äggakaka (enligt sambon) och en fantastisk hemrökt regnbågslax (enligt mig). Kanske blir det efterrätt också, men till kvällen blir det helt säkert varsin Budapest-bakelse.

Just nu läser jag fjärde delen i serien om Olivia Rönning och Tom Stilton, Sov du lilla videung, av Cilla och Rolf Börjlind. Som vanligt, skulle jag vilja säga, en spännande och aktuell historia.

Min smakebit är från sida 224:
    - Så egentligen kokar hela resan ner till en trolig identitet på offret, Ionel, och en nationalitet på honom.
    Lisa reagerade och gav Bosse en blick.
    - Vilket väl är ett rätt ordentligt steg framåt, sa hon. Pojken är ingen John Doe längre. Dessutom har vi en tidpunkt för hans försvinnande från Bukarest och en eventuell koppling till en rumänsk kriminell liga.
    - Inte eventuell, sa Olivia. Den är väl rätt bekräftad.
    Det var alla överens om, vilket födde samma frågor som Stilton och Olivia redan hade ställt sig i Bukarest. Varför blir en storgangster som Mihai Stelea så störd av att de undersöker Ionel och hans död? En fattig romsk pojke. Kunde Stelea eller hans liga vara inblandade i själva mordet. Häruppe i Sverige?

20 kommentarer:

 1. egentid är viktigt, nu är maken på kontoret igen, trist när alla kalas uteblir, men vi umgås inom familjen. Inte läst författaren, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen av oss har familjen i närheten så dem har vi inte träffat sedan december (min) eller mars (sambons). Det blir lite ensamt och speciellt roligt är det ju inte, men vi har inget annat alternativ.

   Radera
 2. Jag har ändrat mina läsvanor, läser en stund direkt efter jobbet, det orkade jag inte förut. Lunchpromenad gör vi också, men å andra sidan så går vi inte till och från jobbet varje dag... Tack för smakbiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte sambon slutar för tidigt så hinner jag läsa en stund innan vi ger oss ut på eftermiddagspromenad. Det bir i och för sig en del gående när jag ska till jobbet också, men då blir det liksom lite mer uppdelat.

   Radera
 3. Det var länge sen jag åt en bakelse! Hoppas ni får en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det blev så bra som man kan önska sig just nu. Och bakelsen var kanongod!

   Radera
 4. Budapestbakelser är goda :) Tack för smakbiten. På boken, tyvärr inte bakelsen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Budapestbakelser är favoriten här, för oss båda två. Hade jag kunnat så hade jag bjudit på en smakbit från den 😋

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Det kan vara riktigt jobbigt att inte få någon egentid.
  Hoppas maten sakar bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är bristen på egentid som jag börjar känna av nu. Maten var fantastisk, precis som väntat.

   Radera
 6. Kanske är det ändå mera värt att få spendera nyttig utevistelse med sambo än att sitta och läsa. Förhoppningsvis kan du hitta en annan möjlig tidpunkt som passar bra för läsningen. Deckare är inte min genre, tack för smakbit och gratta sambon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ena ska ju inte behöva utesluta den andra. Tycker jag. Läsning är också viktigt. Jag brukar lägga mig tidigare på kvällarna och läsa i stället för att se något dåligt på TV 🙂

   Radera
 7. Egentid är viktigt, hört flera som tycker det är jobbigt när man varit van att ha mer av det. Kanske kan komma på någon lösning som funkar? Inte läst något av författarduon men sett tv-serien. Den var bra. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju funkat ganska bra sedan i mars, men jag tror att det helt enkelt börjar bli för mycket "hemma" nu. Och så det där att vi är hemma båda två. Hela tiden 😟 TV-serien har jag lagt på listan på... den streamingtjänst där den finns. Någon gång så 🙂

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Har inte läst någon i serien än. Har sett serien på Tv dock. Mycket bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En väldigt bra serie. Jag är glad att jag har tagit tag i den.

   Radera
 9. jag har läst något av paret Börjlind. och jag såg TV - serien. gillade Kjell Bergquist. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kjell Bergquist, som Stilton antar jag, måste ju vara perfekt. Det är precis så han ser ut och är i mitt huvud 🙂

   Radera
 10. Många vanor som ruckas i och med corona. Bara man kan falla in i nya, bra vanor. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns liksom inte något "vanligt" just nu. Allt är för första gången.

   Radera