söndag 4 oktober 2020

Smakebit på søndag: VIP-rummet

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här veckan fick jag ett besked som var efterlängtat; jag kan jobba hemifrån året ut. Det känns bra att slippa trängas på bussarna. Dem delar jag nämligen med högstadie- och gymnasieelever, alltså de som just nu smittas typ mest och bryr sig minst. Nu kan jag äntligen släppa detta och sluta vara orolig för att åka till jobbet.

Boken jag läser just nu är VIP-rummet av Jens Lapidus, en riktigt gammal bok, från 2014 (allt är relativt, som sagt) och första delen i en serie om Teddy och Emelie. Brottslingen och advokaten (eller juristen, faktiskt). När jag började läsa den nu i veckan hade jag ingen aning om att den faktiskt skulle börja gå som TV-serie nästa vecka. Visserligen heter den som tredje boken, men i trailern har jag sett att det är VIP-rummet den handlar om.

Min smakebit är från sida 300:
Fem minuter senare öppnade han dörren igen. Hans tidigare rosa fejs var nu mer rött.
    "Hur i helvete har du fått tag i det där?"
    Det ska du skita i. Släpp in mig bara."
    De gick in i hallen igen. Lazar såg inte lika säker ut, axlarna slokade och han trummade frenetiskt med fingrarna mot byxbenet. Teddy sa: "För det första vill jag få tag i en tjej som heter Cassandra, hon kallas också Baby Belle eller Honey Rose. För det andra vill jag titta på de chattar där hon ska ha deltagit i."
    Jag kan inte släppa in dig i min dator, det förstår du väl? Det går bara inte."
    Teddy bestämde sig för att än en gång byta angreppssätt.

28 kommentarer:

 1. Lapidus har jag inte lsät, fast han var alternativ på universitetet när vi skulle läsa modern litteratur, jag valde annat, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skriver väldigt speciellt, i alla fall när det gäller brottslingarnas språk, men det är ju det som gör det trovärdigt.

   Radera
 2. Det var länge sen jag läste nåt av Lapidus. Skriver han fortfarande tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror han skriver barnböcker nu 🙂

   Radera
 3. Jag har aldrig läst Lapidus och inte heller sett någon filmatisering. Tänker ibland att jag borde, men det känns som om det kanske är lite för konstlat hårdkokt för mig. Men man kan alltid bli överraskad :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska hårdkokt, ja, och egentligen vet jag nog inte riktigt vad jag tycker om det. Vad jag vet är att det brukar ta en del sidor innan jag vänjer mig vid språket 🙂

   Radera
 4. Lapidus ja... Har fortfarande inte läst något av honom!
  Vi kör samma hybrid (mest hemma, ibland på jobbet) året ut, vi ska snart bestämma hur vi gör i vår... Men jag går ju till jobbet, så det är en helt annan sak. Men på jobbet finns våra studenter som inte heller bryr sig så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ni ligger så långt fram? Hos oss har det varit tjafs ända sedan reserestriktionerna togs bort för då var ju faran över... På jobbet bryr de sig inte heller nämnvärt om avstånd, trots att de borde vara äldre och klokare, men man kanske är så kaxig när man är under 40 och inte har några som helst hälsoproblem. Vad vet jag.

   Radera
 5. Tack för smakebiten inte läst något av denna författare än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är speciell, oftast på ett bra sätt.

   Radera
 6. Har inte läst något av Lapidus men känner förstås till böckerna och såg att tv-serie kommer. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Gillar den där serien av Lapidus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt förtjust, men dåligt är det inte.

   Radera
 8. Tack för smakbiten. En verkar spännande. Tror att jag har läst en av hans böcker.

  SvaraRadera
 9. jag läste nog den första boken han skrev, men sedan har det fått vara. ska ge TV - serien en chans. Lapidus bör ju veta vad han skriver om.tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag läser för att jag gillar eller för att jag känner att jag borde gilla... Men veta vad han skriver om borde han verkligen.

   Radera
 10. Den serien finns oläst i min bokhylla. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som av en händelse så står de följande två böckerna i min hylla också.

   Radera
 11. Tror att jag bara läst två böcker av Lapidus och ingen av dem ingick i den där serien. Tack för smakbiten1
  Skönt att du får jobba hemifrån under resten av året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju skrivit en trilogi till, den som börjar med Snabba cash.

   Radera
 12. Men så bra, jag har saknat krimserier på tv. Tycker det inte kommit just nånting nytt efter sommaren. Tack för smakbit, ha en fin höstvecka

  SvaraRadera
 13. Den här har jag inte läst. Testade att läsa Snabba Cash när den kom för många år sedan. Kom aldrig in i den riktigt. Det var rått och lite för hårdkokt tror jag. Men det här lät i och för sig väldigt spännande! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabba cash gillade jag, även om det tog ett bra tag innan jag vande mig vid språket. Men, ja, rått och hårdkokt stämmer nog fortfarande 🙂

   Radera
 14. Jag har ofta svårt för hans språk. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar ta x antal sidor innan jag vänjer mig, men sedan brukar det gå bra.

   Radera