söndag 21 november 2021

Smakebit på søndag: De sista flickorna

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Ännu en lugn och skön helg, riktigt välbehövlig efter en jobbig vecka. November visar sig från sin allra värsta sida, tyvärr, så promenaderna är inte speciellt mysiga. Det är lite otäckt att gå i skogen när det blåser så det knakar i träden. Hemma, där vi bor, vågar vi knappt gå längre. Bara i fredags var det två rån på gångvägarna utanför, ett på förmiddagen och ett på kvällen så inte ens dagsljus verkar avskräcka dem.

Nästa bok till läsning är De sista flickorna (Final girls) av Riley Sager, en bok som funnits på min läslista i över tre år. Självaste Stephen King är blurbad och har tydligen kallt den årets första stora thriller. Det var ju 2017 då, förstås och jag tror inte att man ska lägga för mycket vikt vid de där blurbarna. Men ändå. Detta är också den sista författaren i årets Boktolva.

Min smakebit är från början av boken:
Skogen hade klor och tänder.
    Taggarna och grenarna och stenarna klöste och stack henne när hon skrikande sprang genom den. Men hon stannade inte. Inte när vassa stenar skar in i fotsulorna. Inte när en gren snärtade till henne i ansiktet och blodet rann nerför kinden.
    Quincy kunde inte stanna. Om hon gjorde det skulle hon dö. Så hon fortsatte att springa, fast en taggig ranka snodde sig runt hennes vrist och skar in i huden. Rankan sträcktes ut med ett knakande innan hon lyckades rycka sig loss. Hon kände inte om det gjorde ont. Hennes kropp var redan fylld av mer smärta än den kunde hantera.

23 kommentarer:

 1. Otäckt med personrån. Det har skett några här också. De stjäl så bisarra saker. De hade stulit en kasse med toalettrullar och gröt sist.

  Det var en början som heter duga det. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som gjorde mig mest upprörd var att det första rånet var en 75-årig kvinna som var på väg hem från affären och hon blev av med matkassen. Fattar inte hur man är funtad när man ger sig på gamla.

   Radera
 2. en bra bok... som tydligen King gillar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju bara börjat än, men då här långt tror jag att herr King kan ha rätt.

   Radera
 3. Känner igen författarnamnet och tänkte att jag har någon bok av hen. Men tydligen inte. Otäckt med rånen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte heller riktigt på det klara med om det var en han eller en hon, men det är tydligen en han 🙂

   Radera
 4. Inte går det väl att utvisa dem heller, för de flesta är väl andra generationens invandrare som är svenska medborgare.

  Quincy tycks ha det lika otäckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du det? Det tycker jag var en lite konstig kommentar.

   Radera
  2. De har inte fått fatt på bovarna och jag tror inte att de får det heller.

   Radera
 5. Låter spännande, iaf smakbiten. Känner till författarnamnet men har inte läst något. Otäckt med personrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit väldigt spännande än så länge. En väldigt bra start, kan man säga.

   Radera
 6. Svar
  1. Ja, det händer en del här, men riktigt så nära har det nog inte varit förut. Det tråkiga är att man inte gärna vill vara ute när det är mörkt och det begränsar ju livet ganska rejält nu under vinterhalvåret.

   Radera
 7. känner inte till författarnamnet än mindre titeln. väldigt obehagligt med rån utanför dörrarna mitt på ljusa dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta var nog ändå att det första offret var en äldre kvinna som hade varit och handlat och blev av med matkassen. Det är nog det som stör mig mest.

   Radera
 8. Att du törs läsa såna böcker när du har våldet så nära! Jag har alltid sagt att jag föredrar skogen framför staden, ingen har någonsin antastat mig i en skog men i staden lurar farorna...
  Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre läsa om det än råka ut för det i verkligheten... Det händer allt möjligt i det här området, för jämnan, men två med bara några timmars mellanrum är illa till och med här.

   Radera
 9. Otäckt med rån! Tack för smakbiten. Den har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det var en bok du gillade 🙂

   Radera
 10. Från och till har den här boken funnits på min horisont.
  Det låter otäckt med rån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du ska ha den mer till än från... 🙂

   Radera
 11. Tack för smakbiten. Det var en konstig skog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker den är full rimlig när man springer för livet mitt i natten 🙂

   Radera