måndag 1 november 2021

TV-serie: The handmaid's tale #1 (2017)

Titel: The handmaid's tale
Originaltitel: The handmaid's tale
Genre: Science fiction
Skapad av: Bruce Miller
TV-bolag: hulu
Skådespelare: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Fred Waterford, Ann Dowd, Janine Brewer
Premiär: 2017-04-26
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på HBO oktober 2021

Handling
Den här dramaserien baseras på Margaret Atwoods prisbelönta, bästsäljande roman och handlar om livet i det dystopiska Gilead, ett totalitärt samhälle i en tidigare del av USA. Gilead står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal och leds av en galen, fundamentalistisk regim som behandlar kvinnor som statlig egendom.

Min kommentar
Jag har inte läst Tjänarinnans berättelse, som den heter som bok. Margaret Atwood och jag har inte direkt varit kompatibla om man tittar tillbaka. Det kan vara på grund av det som jag är så sist på bollen med att titta på The handmaid's tale, men nu är åtminstone första säsongen avcheckad.

Det gick inte speciellt lång tid in i första avsnittet innan min enda tanke var: Shit! Shit! Shit! Och då inte alls i betydelsen dåligt. Tvärtom. Detta är så vansinnigt bra. Så absurt. Så bisarrt. Så inte speciellt olikt den verklighet som många människor faktiskt lever i.

I början vet man inte riktigt vad som har hänt och varför och hur, bakgrunden till det hela får man lite i taget. Den grymma verkligheten framträder sakta, nästan som i förbigående. Det är så otroligt effektfullt. Precis så där är det ju. Förändringar sker så långsamt och i början rycker man på axlarna när den personliga friheten begränsas, i kampen mot vad-det-nu-kan-vara. Sedan är det plötsligt för sent.

Det är så oerhört lätt att ta ifrån en människa hennes mänskliga egenskaper och individualitet. Ta ifrån dem deras namn och klä dem uniformt, så det tydligt syns vilken "klass" de tillhör. Varje avsnitt chockar (ja, jag väljer att använda detta numer urvattnade ord, men i dess faktiska betydelse) mig minst en gång. Här finns så många scener som nästan knäcker mig. Jag kan helt klart se likheter/paralleller med den tid vi lever i nu. Speciellt i USA, där den kristna högern går framåt. Sakta, men säkert.

Elisabeth Moss är helt magisk i sin roll. Hon är så uttrycksfull, med väldigt små medel. Yvonne Strahovski år också magnifik och hennes roll måste nog vara ännu svårare. Att spela både förtryckare och förtryckt kan inte vara helt enkelt. Egentligen är alla osannolikt bra i hela serien.

The handmaid's tale är på riktigt jobbig att titta på och jag funderade på om jag kanske skulle ge den full pott, men så blev det inte. Den är inte riktigt perfekt, men väldigt nära. Det fanns en del, absolut inte tråkiga, men lite utdragna partier. Mycket bättre än så här blir det i alla fall inte.TV Time har serien 9,7 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,4 i genomsnitt (beräknat på 205 250 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Vi såg den här för några år sedan och jag satte rätt högt betyg. Man satt på spänn hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väldigt otäck och tankeväckande. Det bästa av allt är att jag såg den själv, utan en babblande sambo 🙂

      Radera