lördag 20 november 2021

"Vingården för vilda drömmar" av Caroline Säfstrand

Författare: Caroline Säfstrand
Titel: Vingården för vilda drömmar
Genre: Feelgood
Antal sidor: 378
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Vid livets vägskäl 2
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 30 oktober 2021
Första meningen: När staden bäddas in i drivor av snö, när iskalla vindar kniper tag om mina kinder och tårna sticker som tusen nålar, då drömmer jag mig bort.

Baksidetext
Sommaren på en skånsk vingård väcker drömmar till liv och får sanningar att bubbla upp till ytan.

Erica sätter sig på tåget och lämnar hastigt sin man och livet i storstaden. Hon vet inte vart hon är på väg, bara att hon måste komma bort för att orka möta sorgen hon bär på. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: ”Rum uthyres!” Det är färgstarka grannen Beatrix idé för att få ekonomi i vinodlingen som Marcus och hans farfar driver. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar allt som pågår utanför hennes fönster. Med pennan tecknar hon det som livet inte gav henne. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just påbörjat en resa söderut, och att detta kommer att förändra livet för Lilian och flera andra.

Min kommentar
I slutet av oktober så hade vi bokat in en hotellhelg i Helsingborg och eftersom jag var i stort behov av upplyftande läsning så tyckte jag att Vingården för vilda drömmar skulle vara lämplig läsning där och då. Den utspelar sig visserligen mestadels på Kullahalvön, men lite, lite i Helsingborg också.

Jag var ju väldigt glad i den första boken i den här serien, Klubben för lyckliga slut, och hade nog faktiskt ganska höga förväntningar på den här andra delen. Ändå kände jag mig inte speciellt orolig och jag blev faktiskt fast ända från start. Det finns en del småsaker som gör att den inte får full pott, men den hade nästan lika gärna kunnat få det.

Karaktärerna är inte speciellt många, men de är färgstarka och underbara, med både fel och brister. Varje karaktärs egen historia är både intressant och inspirerande och när de dessutom läggs ihop så blir det fantastiskt bra. Jag funderade på var i historien Lilian hörde hemma, men jag måste ha missförstått hennes ålder och fick inte ihop det. Det är härligt befriande att läsa om människor som lyfter och stöttar andra. I en liten bisats får man också veta hur det har gått för ett par i förra boken. Det gläder mig.

Det finns en väldigt lågmäld humor här, som är ständigt närvarande. Den gör så att sorgen blir än mer tydlig. Viktigast av allt är att vara sann, först och främst mot sig själv. Då faller allt annat på plats. Släktskap är inte det enda som avgör vilka som hör till ens familj, biland så kan helt otippade personer höra dit. Allt är fyllt till brädden av värme och kärlek. Detta är berörande, på så många plan.

För mig blir det helt omöjligt att slita sig från läsningen och jag fick vara uppe lite längre än vad jag hade tänkt, bara för att jag helt enkelt måste läsa ut den. Jag är väldigt svag för passionerade människor och då menar jag inte passionerad som i kärlek, utan engagerad i vad det nu kan vara. Här är det alltså vinodling och jag blir nästan smått sugen på att starta upp en vingård.

Vingården för vilda drömmar är en vacker historia, om sorg och hopp. Och drömmar, så klart. Den får mig att känna mig upplyft, peppad och stärkt. Jag mår helt enkelt bra av den.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,99 i genomsnitt (beräknat på 98 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Vingården för vilda drömmar: Nilmas bokhylla, malins bokblogg och What You Readin?.

4 kommentarer:

 1. Japp, nu vill jag läsa den här. Bör man läsa böckerna i ordning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt olika karaktärer i böckerna så det spelar ingen roll i vilken ordning man läser dem. De är dock lika bra båda två 🙂

   Radera
 2. Den här är jag verkligen sugen på. Men det är lite konstigt att det är en serie men ändå helt fristående. Villa Havsbris har ju också likheter med Klubben för lyckliga slut där lite olika vilsna människor möts. Det enda är väl att en person kanske var lite mer huvudperson där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har verkligen gillat båda de här böckerna. Det är nog mer livssituationen än människorna som är serien. När man liksom gör de där livsavgörande valen.

   Radera