söndag 4 mars 2012

"Grannen" av Dan Buthler & Dag Öhrlund

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 477
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Jacob Colt 3
Förlag: Voltaire Publishing
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 24 februari 2012

Första meningen: Första april.
Sista meningen: "Me, I've been living here all my life..."

Baksidetext
Stureplansprofilen Hans Ecker, dömd till över 10 års fängelse, sitter i en fångtransport på väg att flyttas från Kumla till en annan anstalt. Man kan föreställa sig Eckers glädje när han, helt oväntat, blir fritagen. Men snart blir han rädd, riktigt rädd. För den som kallblodigt sköt fångvaktarna var psykopaten Christopher Silfverbielke kompanjonen som Ecker trodde sig ha haft ihjäl för ett drygt år sedan.

Det började så bra. Det kriminella radarparet Hans Ecker och Christopher Silfverbielke gjorde storverk tillsammans och flydde utomlands. Hårt arbete, tufft liv, riktigt mycket pengar och brudar. Ecker gjorde sitt livs största misstag när han bara trodde att Silfverbielke verkligen dog, där nere i Medelhavet, i stället för att vara säker på sin sak. Han och hans gravida flickvän Veronica tog sig hem till Sverige, men blev gripna direkt på flygplatsen och Ecker hamnade snart i fängelse.

Nu har Silfverbielke fritagit Ecker, men vilka planer har psykopaten egentligen för honom, hans flickvän Veronica och deras son? Det enda som är säkert är att Silfverbielke saknar alla spärrar. Och att han kommit tillbaka till Sverige för att ta en fruktansvärd hämnd på dem han anser skadat honom. Han köper ett hus och från den dagen blir inte heller livet i det tidigare så lugna villaområdet, sig likt.

Kommissarie Jacob Colt och hans nya kollega, IT-experten Linda Schecker, tror först att Silverbielke är död och begraven, men snart är jakten åter i full gång. Farligare och obehagligare än någonsin.

Min kommentar
På något sätt måste utgivningen av den här boken och Förlåt min vrede ha kastats om, för Grannen ska definitivt läsas före Förlåt min vrede. Inte ens på författarduons hemsida kan man hitta någon uppgift om detta, vilket jag tycker är lite underligt. I alla nätbokhandlar står också Grannen angiven som del fyra, men det är alltså fel. Nu gick det bra ändå, för det var inga direkta spoilers i någondera riktning.

Jag är inte direkt pryd, i alla fall inte mer än någon annan, eller lättäcklad, men jag måste säga att den här boken var över gränsen. Med råge. Om jag ville ha en porrbok eller en "lättsam" beskrivning av sado-masochistiska ritualer, så hade jag läst en sådan bok. Nu ville jag ha en deckare, men det var inte riktigt vad jag fick. Man tycker att jag kanske borde ha varit förberedd, eftersom jag ju faktiskt läst En nästan vanlig man, men Grannen kändes mest som en krystad ursäkt att få ge sig hän åt alla slags våldsyttringar i samband med sex. Ja, och annars också för den delen.

Karaktärerna är så platta och intetsägande att det nästan gör ont. Speciellt kvinnorna. De är antingen riktiga våp eller hämndlystna "bitches". Och hur ser egentligen en man ut som ingen kvinna kan motstå?

Det var spännande, bitvis, och jag ville ju så gärna veta hur det skulle gå med det där svinet Silfverbielke, men det här är långt ifrån den sträckläsning som En nästan vanlig man tvingade mig till och det borde också ha varit både första och sista boken om Silfverbielke. I stället kan man, till min stora förvåning, tolka slutet som att det kommer ännu en bok om den här psykopaten.

Boktipset estimerade betyg var 4.5, jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Grannen: Ljudboksbloggen och Gun Ek.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Har inte läst den men rent spontant känns det som att de har lyckats med omslaget. Den där galna blicken ger i alla fall mig lite rysningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslaget är ändå inte ens hälften så otäck som psykopaten Silfverbielke...

   Radera
 2. Jag har läst Mord.Net men blev inte tillräckligt tagen för att fortsätta läsa deras böcker. Och den här lät definitivt inte som något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte jättemycket om Mord.net, men det kan ha berott på själva ämnet. Det tilltalade mig :)

   Radera
  2. Haha, jag förstår det. Ämnet var orsaken till att jag köpte boken :-). Men det var inte det som var problemet för mig utan att den innehåll så många personer som jag inte kände tillförde något utan mest gjorde mig förvirrad. Det kändes som de ville lite för mycket...

   Radera
  3. Jag har egentligen inget minne alls av förvirring :) men jag läste den för några år sedan, när både jag och hjärnan var yngre... Det enda jag minns är att jag var helt fascinerad och slukade den :)

   Radera
 3. Hej. Har hängt upp mig på din kommentar om Lindas medverkan i Förlåt min vrede (som jag inte läst men jag har läst En nästan vanlig man). Vilken roll hade hon i Förlåt? Var hon en i Colts grupp eller arbetade hon i Göteborg där det i Grannen antyds att hon kommer ifrån senast?

  Lite lustigt hon på baksidan av Grannen beskrivs som IT-expert men aldrig arbetar med IT i boken, inte ens slagningarna får hon göra, tror inte hon rör en dator...

  SvaraRadera
 4. Linda dyker upp för första gången i Grannen, då hon blir en medlem i Colts grupp. I Förlåt min vrede jobbar hon kvar där. Det blir lite konstigt om man läser böckerna i den ordning de står som, eftersom de är omkastade där.

  Någon IT-expert vet jag inte om jag kan kalla henne. Kanske benämns hon så för att hon lyckats leta upp en person från det förflutna. Den som skrev baksidetexten tyckte kanske det räckte för att leva upp till expert :)

  SvaraRadera