måndag 12 mars 2012

"Europa blues" av Arne Dahl

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 356
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: A-gruppen 4
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (första) 2001 (min) 2007
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 1 mars 2012

Första meningen: Det var en afton i början av maj.
Sista meningen: Jag är inte gravid.

Baksidetext
Ett makabert fynd görs en morgon bland rovdjuren på Skansen. En liten flicka blir skjuten på väg från ett födelsedagskalas. Åtta öststatskvinnor försvinner spårlöst från en flyktingförläggning i Stockholm. Runt, runt i tunnelbanenätet åker en nittioårig professor i sällskap med döden. En mobiltelefon ringer i en avsliten hand på ett tunnelbanespår.

För kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin börjar tiden bete sig underligt. Det förflutna är inte i ordning. De skenbart så åtskilda händelserna formar sakta men säkert ett nät som kastas ut över Europa. Och de som håller i nätet är Hultins team, "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen.

Min kommentar
Det här är så bra och Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald) klättrar snabbt uppåt på listan över favoritförfattare. Hans berättande passar mig verkligen perfekt.

Samtidigt som texten dryper av ironi och klyschorna haglar, så är han djuplodande och hans rättvisepatos lyser tydligt igenom. Ibland kommer det ett litet textstycke som man bara måste stanna upp för att läsa igen och fundera över. Som till exempel på sidan 106:

"[...] Paul trodde sig veta. En väldigt grundläggande förändring var på gång. Han hade stött på den så ofta i jobbet. Alla former av demokrati och humanitet byggde på förmågan att kunna byta plats med den man talade med. Bara så. Att faktiskt kunna se sig själv i den andra, med den andras samlade erfarenheter. Först då blev människan mitt emot en människa. Det han hade sett under de senaste åren var att denna enkla, basala förmåga började försvinna. Ett slags skärm hade rest sig mellan människor, och man började se varandra som objekt. Investeringsobjekt. Ger mitt samtal med denna människa någon avkastning?"

Så enkelt, så snyggt, så sant. Och detta skrevs ändå för över tio år sedan.

Det är inte bara ett nöje att läsa böckerna om A-gruppen. Utan att egentligen vara medveten om det lär jag mig massor om mytologi, etymologi, trafficking, Italien, förintelsen... ja, överallt smygs det in massor av kunskap. Och mitt i all bedrövelse är det otroligt roligt också.

Det här är ju fjärde boken och varje bok verkar ha fokus på en medlem i gruppen, mer eller mindre, vilket gör att jag nu tycker mig känna dem väl, alla deras tankar, funderingar och problem. Även de nya människor som dyker upp beskrivs på ett sätt som gör dem trovärdiga och flerdimensionella.

Jag kan egentligen inte tala mig nog varm om de här böckerna. Du som ännu inte läst dem, gör det! Själv kan jag inte för mitt liv begripa varför jag låtit dem stå olästa så länge.

Boktipset estimerade betyg var 4.5, jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Europa blues: The Book Pond, En stund på jorden och Snowflakes in rain.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Låter ju kanon ju! Ska hålla utkik efter Arne Dahl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, de är riktigt bra! Hoppas du gillar dem också.

   Radera
 2. Jag läste för länge sedan de två första, glömde vilka jag läst och läste om den andra och gav upp för stunden. Men nu är jag i full gång med tredje och kommer definitivt läsa resten lite då och då. Måste bara införskaffa resten, eller låna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyckades skaffa den enda som fattades förra året någongång, så i år har jag min helt inofficiella utmaning att läsa hela serien.

   Radera
 3. Har ju fortfarande inte läst någon Arne Dahl men på biblioteket igår så lånade jag en. Vet inte varför när min läsahög är så stor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du lånade den första i serien, om det var en bok om A-gruppen du tog. Det är nog bra om man läser dem i ordning.

   Radera
 4. Jag har ju inte heller läst något av Arne Dahl ännu. Har inte ens någon hemma. Serien åker definitivt upp på min lista nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar inte finnas som e-böcker än tyvärr, de hade nog varit perfekt att läsa så. Men läsa dem tycker jag att du ska prova. De är grymt bra :)

   Radera