fredag 16 mars 2012

Bokbloggsjerka 16 – 19 mars

Fredag igen och som vanligt är det då dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Pusha för en europeisk författare som du gillar.

En lätt uppgift. Skulle man kunna tro. Men jag fick lite problem. Jag läser ju allra mest från Sverige och övriga Norden, men de har jag ju skrivit om så många gånger. Så det var bara att hitta något annat. Då vände jag blicken västerut, mot Storbritannien. Det blev ju lite lättare, men det finns några brittiska författare som jag gillar, så helt enkelt blev det inte ändå.

Till slut bestämde jag mig för Ann Cleeves, en brittisk författare, där faktiskt miljön i de böcker jag läst avgjorde valet. Hon har skrivit en deckarserie som utspelar sig på Shetlandsöarna, Shetlandskvartetten, och det är en riktigt annorlunda miljö. Det verkar ungefär lika exotiskt som Island och jag är verkligen sugen på att åka dit efter att ha läst de tre första böckerna i serien. Kanske skulle man åka dit innan man läser den fjärde, för ryktet säger att det händer något där som får en att tycka mindre om alltihop. Jag har ingen aning om vad.

Hennes deckare är varken hårdkokta eller actionfyllda. Inte heller är polisen alhoholist eller asocial. Det lunkar så sakteliga på i den vackra naturen och människorna är precis så som jag föreställer mig att de blir på väldigt isolerade ställen.

Ja, det här är bra och vi får väl se om jag fortfarande tycker det när jag läst den sista boken.

24 kommentarer:

 1. Jag har inte heller läst den fjärde boken i serien. Men nu blir jag ju väldigt nyfiken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog snart läsa den, för jag är också nyfiken och så måste man ju hinna innan någon avslöjar vad det är :)

   Radera
 2. Jamen nu är vi på banan igen. För Ann Cleeves är en av mina favoriter! Fast egentligen är det Shetlandskvartetten jag gillar. Läst på engelska... Har provat några Vera Stanhope men är alls inte lika imponerad. Ska bli intressant vad du tycker om fjärde boken. Det är bäst jag håller helt tyst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt. Jag blev lite orolig där ett tag :) Jag har läst dem på svenska och jag tycker nog översättningen funkar, i alla fall så lockar Shetlandsöarna mig.

   Radera
 3. Jag stötte på samma problem med att hitta ett europeiskt bidrag, så till den grad att jag passade! Mycket svenskt hos mig också har jag märkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kunde ju ta en svensk eller nordisk, det är ju också Europa :)

   Radera
 4. Jag tog en svensk när det gällde nordiskt, men kom sedan på att det nog inte var meningen. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju det, det känns inte som att det är meningen att ta en nordisk när man talar om Europa och inte en svensk när man talar om Norden :) Tack och lov för Storbritannien i det här fallet.

   Radera
 5. Jag har inte läst henne alls. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag ju inte läst Deon Meyer än (förlåt), men jag skulle kunna tänka mig att det är ungefär samma typ av deckare. Det är egentligen inte själva deckarhistorien som är det viktiga, utan miljöerna, folket och deras relationer.

   Radera
 6. Samma problem hade jag att välja författare från ett europeiskt land! Har inte läst Ann Cleeves men såg i veckan att vi fått den senaste boken till jobbet. Jag läser inte så mycket deckare, men när det väl blir någon så är det mysdeckare, eller cosycrime som det så fint kallas. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här skulle nog kanske kunna gå som mysdeckare. Brotten är väl inte så mysiga, men fokus ligger liksom inte där.

   Radera
 7. Jag gillar också Ann Cleeves!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på att ta mig an serien om Vera Stanhope, när jag är klar med Shetlandskvartetten.

   Radera
 8. Jag hade tänkt pusha för Ann Cleeves, men nu får jag tänka om:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hon eller Elly Griffiths och Shetlandsöarna vann :)

   Radera
 9. Det låter som en spännande kvartett :) Får kanske ta en tripp till biblioteket efter skolan någon dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är inga dussindeckare i alla fall, det känns skönt med en hyfsat normal polis :)

   Radera
 10. Vad roligt med deckare som jag har missat! Nu vet jag vad jag ska läsa på landet i sommar :)

  SvaraRadera
 11. I en av mina favoritserier, den norska tv-serien (Himmelblå) far de till Shetlandsöarna i något avsnitt. OM det är inspelat där (vilket jag tror?) så verkar det vara jättevackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En serie som jag har missat?

   Efter jag läste den första boken i serien googlade jag lite på Shetlandsöarna och hittade fantastiska bilder.

   Radera
 12. Jag har läst först och tyckte om den så pass att jag köpte både andra och tredje.. Där någonstans fastnade jag. Har andra liggandes på nattduksbordet man bara lyckats ta mig igenom halva.. Tyckte den var väldigt seg.. får väl se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tredje boken tyckte jag inte alls lika mycket om som de första två. Och den andra delen tyckte jag var bättre än den första :) Kul att det är så olika.

   Radera