fredag 30 mars 2012

Bokbloggsjerka 30 mars – 2 april

Veckans uppgift i Annikas bokbloggsjerka är, som vanligt skulle jag vilja säga, en klurig fråga. Åtminstone jag måste fundera lite, men något bra svar kan jag nog egentligen inte komma fram till.

Veckan uppgift är: Vilken är din favoritmiljö i böckernas värld?

Jag har en förkärlek för böcker som utspelar sig i och omkring Göteborg, eftersom jag är en "utvandrad" göteborgare som flyttat till republiken Skåne. För att spä på min hemlängtan så brukar jag samla på mig böcker om min gamla hemstad. Vilket inte alltid blir så bra. Jag kan ju oftast inte nöja mig med en, om det är en serie, utan köper fyra-fem stycken på en gång, utan att ha läst något alls av författaren. Faktiskt har jag lovat mig själv att inte göra så igen, men tja, ni kan ju gissa hur det går med det...

I en av böckerna jag samlat på mig, Blå åtrå av Peter Gissy, hittade jag till och med byn där jag växte upp, det var en riktigt rolig upplevelse. Men det hjälpte inte boken i stort.

Den senaste jag köpte var Sven Westerberg och Göteborgsmorden. Den har jag inte läst än, men för en gångs skull köpte jag bara en bok trots att boken verkar ingå i en serie.

Förutom Göteborg med omnejd tycker jag om lite annorlunda miljöer, som till exempel Island eller Shetlandsöarna. Eller kanske Norrland, och nu tänker jag på Åsa Larsson som gör landskapet så levande att jag får känslan av att vara där på riktigt.

Om man tolkar frågan lite mer specifikt, så är ju gamla, gistna spökhus en favorit också.

18 kommentarer:

 1. Som, även jag, utvandrar göteborgare gillar jag Götet, men kanske framförallt Bohuslän och öarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bohuslän och öarna funkar bra för mig också :) Klippor och granit är en bristvara där jag bor nu.

   Radera
 2. Visst är Bohuslän härligta miljöer, läser Läckberg bara för att få läsa om Fjällbacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit i Fjällbacka, men efter åtta böcker av Läckberg känns det lite som att jag känner till det ändå. Men Bohuslän är härligt.

   Radera
 3. Håller med om Läckbergs Fjällbacka och även Rosmans Marstrand. Jag har aldrig varit på Öland, men längtar dit pga Johan Theorins böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ann Rosmans böcker står i hyllan och väntar på läsning. Jag älskar verkligen Marstrand. Förutom under turistsäsongen.

   Radera
 4. Det sista påminner lite om det jag valde. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du valde ju spöhusens spökhus :)

   Radera
 5. Jag är väldigt förtjust i Göteborg "på riktigt" trots att jag är både född och uppvuxen i Stockholm, så tror jag innerst inne att Göteborg är "min stad". Tror däremot inte att jag läst någon bok som utspelar sig i Göteborg, det kanske jag borde göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bästa böcker jag läst som utspelar sig i Göteborg är nog Åke Edwardsons serie om polisen Erik Winter. Om du gillar deckare så kan de kanske vara något.

   Radera
 6. Känner du igen dig då, i hur olika författare beskriver Göteborg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som gjort beskrivningarna bäst, hittills, är Åke Edwardson. När jag läser de böckerna så blir jag nästan tårögd :)

   Radera
 7. Ja det hade kanske varit intressant att läsa en bok som utspelar sig på platsen där min barndom ägde rum - en liten håla/kranskommun/förort till Stockholm. Undrar just vad oddsen för detta är dock? Man får väl skriva en egen en dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde aldrig jag skulle hitta min by heller och var tvungen att läsa det flera gånger. Det bor bara hundratalet människor där, så visst finns oddsen. Men man kan nog kalla dem höga :)

   Radera
 8. Kan hålla med om att det finns en viss charm i att läsa böcker där man kan känna igen sig. Själv har jag oturen att komma från en plats som det, vad jag vet, bara finns två böcker om. Den ena om en seriemördare och den andra om en kvinna som blir jagad av monster i vattnet (den senare förstörde faktiskt mitt intresse för stränder och bad en aning, haha).
  Något jag tycker är kul är att besöka platser jag läst om. Jag åkte tex. till Blackeberg det första jag gjorde efter att ha läst Låt Den Rätte Komma In. Det blir liksom lite mer på riktigt när man vet att en plats finns på riktigt (särskilt om den är riktigt bra beskriven).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har allvarliga funderingar på att åka till Linköping efter att ha läst de fyra första böckerna om Malin Fors av Kallentoft.

   På något sätt så vill jag att platser jag läst om ska få liv :)

   Seriemördare och monster i vatten? Det låter inte som någon trevlig plats :)

   Radera
 9. Ja, Ann Cleeves böcker får mig verkligen nyfiken på Shetlandsöarna, och på så sätt så blir det ju en favoritmiljö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle så gärna vilja åka dit och se de där vindpinade och ödsliga öarna med egna ögon. Sist jag var på Kastrup så såg jag att det går flyg dit, så omöjligt är det ju inte :)

   Radera