onsdag 28 mars 2012

"Hjälten" av Dean Koontz

Genre: Thriller
Antal sidor: 334
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The good guy
Översättare: Helen Larsson
Utmärkelser: -
Serie: -
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 15 mars 2012

Första meningen: Det händer att man ser en dagslända sväva över vattenytan på en damm, så nära att den skapar krusningar på ytan lika fina som spindelväv.
Sista meningen: Men han och Linda hade hittat en liten plats med ljus, eftersom hon visste hur man uthärdade och han visste hur man kämpade, och tillsammans var de hela.

Baksidetext
"Är du han?"
"Vem skulle jag annars vara?"
"Du ser så vanlig ut."
"Jag jobbar på det."

Timothy Carrier brukar ta en öl efter jobbet i sin väns bar. Han tycker om att slå sig i slang med barens mer excentriska gäster. Men den nervöse mannen som sitter bredvid honom just den här kvällen har blandat ihop Tim med någon helt annan och mannen ger honom ett brunt kuvert fullt med pengar.

"Tio tusen nu. Resten får du när hon är borta."

Innan främlingen går lämnar han ett fotografi av den vackra kvinnan som ska dö, och hennes adress. Men det blir snart ännu värre. Tio minuter senare slår sig en annan främling ned bredvid Tim. Den här mannen är en kallblodig mördare som tror att det är Tim som har lejt honom. Tim tänker snabbt och säger:

"Jag har ändrat mig. Du får tio tusen för att inte göra någonting. Vi kan kalla det för ett inte-döda-arvode."

Han behåller fotografiet och ger pengarna till yrkesmördaren. Tim smyger efter mannen ut från baren, och då får han nästa chock: Yrkesmördaren är polis. Plötsligt befinner sig den helt vanlige Tim Carrier mitt i ett mysterium med oanade proportioner. Han är den ende som kan rädda en oskyldig kvinnas liv och stoppa en mördare som rättvisan inte kommer åt, och som är lika obeveklig som ondskan själv.

Men först måste Tim utveckla egenskaper inom sig själv. Med förmågor som mod, uthållighet och osjälviskhet kan även en helt vanlig man bli hjälten.

Min kommentar
Det fanns en tid när Koontz böcker nästan skrämde vettet ur mig. Så är det inte längre. Om han skriver mindre otäckt eller om jag är mindre lättskrämd, det vet jag inte, men något har hänt. Hjälten är visserligen ingen skräckhistoria, rent genremässigt, utan mer en thriller. Det hade ändå kunnat vara riktigt otäckt, men jag känner det mer som att det bara blir för mycket. Less is more, är en devis som faktiskt stämmer väldigt bra och kanske borde fler ta till sig det.

Jag köper att Tim blir misstagen för en seriemördare och sedan för någon som vill ha ett mord utfört. Det är inga problem. Inte heller har jag svårt för att tro att han vill rädda den okända kvinnan som fått en yrkesmördare efter sig. Jag kan även gå med på att vissa människor helt enkelt är väldigt kyliga när de blir jagade och att de också blir extremt påhittiga vid sådana tillfällen. Och trots att de är smarta, kyliga och påhittiga så begriper de inte hur de blir spårade. Visst, jag går med på det också. Att det finns psykopater som härjar där ute mitt i bland oss, det vet jag också. Att det också finns människor som mördar för sitt eget höga nöjes skull och inte för pengar, det kan jag också godta. Att det finns hemliga organisationer som supporterar lönnmördare, ja, det accepterar jag också. Man har väl sett amerikanska filmer liksom.

Och det är ju just det, det mesta liknar en typisk amerikansk film. Den vackra kvinnan i behov av hjälp, den stora, manliga hjälten (som egentligen är en alldeles vanlig kille, som bara vill leva sitt eget lilla liv som murare) och den vansinnigt grymma och otäcka mördaren.

Bortsett från alla ovan nämnda invändningar, så var det här spännande och även om jag kanske inte läste med andan i halsen och hjärtklappning (och kanske inte heller nyfiken på hur det skulle sluta, för det förstod man ju) så ville jag veta vad psykopaten skulle hitta på härnäst. Frustrerad var jag många gånger, för hur slåss man egentligen mot någon som tror att han är överjordisk, odödlig och förmer än alla andra?

Vill man ha något lättsmält, otäckt och spännande, då är det här ett bra val. Men jag vill ha tillbaka min skräck-Koontz.

Boktipset estimerade betyg var 4.0. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Hjälten: OllonBorren, Barbamama och Annika.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

7 kommentarer:

 1. Jag håller med om att Koontz verkligen borde fundera över uttrycket Less is more ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar nästan på att läsa om någon annan bok som jag vet att jag tyckte var riktigt otäck, bara för att se om det är jag som har ändrat mig :)

   Radera
  2. Ja, så kan man ju göra! Men jag har tänkt flera gånger på det där med att Koont är glad i att överdriva så det stora problemet ligger nog hos honom. Jag tänkte beröra ämnet lite i en recension (totalsågning) av Hjärtats mörka flod i dagarna :)

   Radera
  3. Nej, vad säger du? Jag som precis köpt den boken... Nåja, man kan ju läsa böcker i rent forskningssyfte också :)

   Radera
 2. Lustigt, jag har också precis läst "Hjälten" (utlästdatum 22/3) och tycker väl ungefär som du.

  Jag tror till viss del att det är vi som har blivit förhärdade när det gäller skräck, det är sällan jag blir riktigt uppskrämd nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju faktiskt lite konstigt, det är ju inte precis någon ny bok. Great minds think alike... kanske? :)

   På 80-talet, när jag läste mest Koontz, så tror jag att jag hade lägre krav på en bok. Och numer så blir jag mer skrämd av subtila antydningar än blodbad.

   Radera
  2. Det håller jag absolut med om.

   Radera