söndag 25 mars 2012

"Vecka 36" av Sofie Sarenbrant

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 297
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Brantevik 1
Förlag: Damm
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 12 mars 2012

Första meningen: Med ena ögat kikade hon in genom den smala dörrspringan.
Sista meningen: Hon hade bestämt sig för att aldrig någonsin ge upp hoppet om att hitta Adam.

Baksidetext
Sommarsäsongen i det lilla fiskeläget Brantevik är över för den här gången. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semestervecka och stämningen är inte på topp. De bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida och inom några få veckor kommer de att vara mammor.

I ett försök att ändå avsluta vistelsen på ett bra sätt bestämmer sig paren för att gå och sjunga karaoke på den lokala hamnkrogen. Men något går fruktansvärt fel och på morgonen när de andra vaknar är Agnes borta.

Agnes försvinnande blir veckans stora nyhet och polisen och media arbetar var och en på sitt håll för att finna en lösning på gåtan. Men det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas uppspolad på en strand ...

Vecka 36 är en deckare som vågar ha höggravida kvinnor i huvudrollerna och som har ett slut som kommer att få dig att tappa andan och längta efter mer ...

Min kommentar
Det är svårt att sätta betyg på den här boken. Å ena sidan är den spännande och de korta kapitlen gör att det går otroligt fort att läsa ut den. Å andra sidan så är storyn så tunn att det gränsar till osannolikt och här finns ett antal lösa trådar.

En del sammanhang verkar gå mig förbi och förklaras överhuvudtaget inte. Annat är så solklart och förutsägbart att det nästan gör fysiskt ont. Det var väldigt uppenbart vem som var skyldig och hade inte kunnat göras tydligare med mindre än att man skrivit det rent ut. Trots det så gillade jag detta, det var ett bra driv och språkligt sett fanns det inget jag retade mig på. Jag tyckte det var en extra spänningsfaktor att det dröjde så länge innan man faktiskt fick veta vad som hade hänt med Agnes, även om man ganska snart förstod varför hon var borta. Det är lite otäckt att tänka på att någon faktiskt har suttit och funderat ut den här historien.

Här kommer den del jag funderat på och om du inte är intresserad av spoilers så ska du inte läsa detta. Annars kan du markera texten.

Vem mördade egentligen den andra kvinnan, Marie? Det måste väl ha varit läkaren det också? De två barnliken i frysen måste väl ha varit hans frus och Maries barn? Varför dog de barnen? Vad var det för män som sprang in och ut hos läkarparet efter de flyttade in? Hur i hela friden lyckades läkarens fru fly, med det polispådraget? Och vad var egentligen den där utfyllnaden med Simon och Isabelle? Var det bara för att få med en sexscen eller vad?

Det här är ju Sofie Sarenbrants första bok och jag kommer definitivt att läsa fortsättningen på den här historien, I stället för dig. Kanske får några av mina frågor svar, men jag har inte så stora förhoppningar om det. Den utspelar ju sig sexton år senare.

Boktipsets estimerade betyg var 4.0. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Vecka 36: boktok73, BokMamma och Annika.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med om allt du skriver. Och angående dina dolda funderingar får du svar på en hel del om du läser nästa bok (den finns att låna som e-bok). Den går dessutom lika fort att läsa. Jag läste den direkt efter Vecka 36 eftersom jag också var nyfiken på det man inte fick veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I stället för dig står faktiskt redan i hyllan... Nu när du säger så där så får jag nog ta och lyfta fram den boken till högst upp i läslistan :)

   Radera
 2. Den här väntar på mig så inom kort ska jag hugga tag i den, bara läst Sarenbrants senaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att man bör läsa Vecka 36 och I stället för dig i följd, så se till att ha båda delarna hemma :)

   Radera
 3. Det var en perfekt bussbok. Korta kapitel och spänning hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis börjat på I stället för dig nu och efter bara en dags pendling till och från jobbet så har jag kommit halvvägs. Korta kapitel och spänning gör underverk med läshastigheten :)

   Radera