tisdag 13 mars 2012

Tematrio - Bortglömda favoriter

Vad hände egentligen med den där gamla boken som var/är den stora favoriten? Kolla igenom dina hyllor och svara sedan på veckans Tematrio från Lyran: Berätta om tre nästan bortglömda favoriter!

Det här var en riktigt svår fråga, jag har många fler än tre gamla favoriter som står nästan bortglömda i bokhyllan. Böcker jag slukade för kanske 30 år sedan, men de här kom jag fram till efter mycket funderande.

1. James Clavells Asiatiska svit bestående av Shõgun, Tai-Pan, Gai-Jin, Fånglägret, Noble House och Virvelvind är fortfarande något av det bästa jag har läst. Det börjar med Shõgun i 1600-talets Japan och avslutas med Virvelvind som utspelar sig i Iran 1979.

2. Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov var kanske inte mitt första möte med science-fiction, men definitivt det mest komplicerade och är nog faktiskt det bästa jag läst i den vägen.

3. Papillon av Henri Charriére läste jag någongång i högstadiet. Vilken fruktansvärd historia det var. Och sann är den också.

Vilka gamla godingar jag hittade. Måste nog börja fundera på omläsning...

10 kommentarer:

 1. Vad roligt att du tog Papillon som en bortglömd favorit. Jag hade funderat på att nämna den också. För mig var Papillon som jag också läste i slutet av högstadiet en av mina första stora läsupplevelser av vuxenlitteratur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var verkligen fantastisk och så annorlunda mot allt annat jag hade läst innan. Tog mig an fortsättningen också, Revansch!, men den var inte alls lika bra.

   Radera
 2. Shogun ja, det var länge sen jag hörde talas om den. Visst blev den TV-serie också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den gick som serie på TV på 80-talet, med Richard Chamberlain i huvudrollen :) Den var så bra att trots att den gick ganska sent på kvällen så satt jag uppe och tittade. Den har precis visats på TV 4 Guld nu, men på så konstig tid att jag tyvärr missade den.

   Radera
 3. Hm, Papillon - den får några klockor att ringa hos mig. Exakt hur de låter minns jag dock inte... Asimov är sånt där som ryms i sambons bokhylla, kanske läses, nån gång, i framtiden. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar science fiction så är Asimov ett måste :) Tyvärr finns det ju väldigt många måste-böcker...

   Radera
 4. Har sett Papillon som film, men inte läst, har tänkt ta tag i det någongång för jag gillade filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ha läst boken först för jag kommer ihåg ett specifikt ställe och när det kom i filmen så tittade jag bort :)

   Radera
 5. Isaac Asimov har jag fått som rekommendation men aldrig kommit mig för att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ju inte gå i god för vad man tycker om den som vuxen, men när jag läste böckerna någon gång i tonåren så var de fantastiska. En kvalificerad gissning säger att de förmodligen är ännu bättre nu :)

   Radera