torsdag 8 mars 2012

"Styggelsen" av Amanda Hellberg

Genre: Skräck
Antal sidor: 168
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Maja Grå 1
Förlag: h:ström - Text & kultur
Utgivningsår: (första) 2008 (min) 2008
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 26 februari 2012

Första meningen: Om Singa hade anat vad som skulle komma så hade hon slitit sig loss då och sprungit sin väg.
Sista meningen: Jag boxar honom mjukt i sidan.

Baksidetext
Maja är en helt vanlig kvinna, som år 2006 jobbar på en vårdcentral. Men under flera attacker av övernaturliga syner möter hon Singa, en ung flicka med klärvoajanta gåvor, som under senare hälften av fyrtiotalet turnerade med sin far på olika marknader som andeskådare. Men Singa råkar illa ut då hon blir kidnappad av en tvivelaktig spiritistkyrka, som utnyttjar henne och hennes förmågor.

Min kommentar
Den här boken hade jag hört så mycket om och längtat så länge efter att läsa att jag faktiskt var lite orolig när jag väl skaffade och började läsa den. Nu, med facit i hand, så visar det sig att jag inte alls hade behövt bekymra mig. Visserligen gjorde nog mina skräckboksförväntningar att jag blev lite besviken på själva skräckbiten, men förmodligen är jag lite avtrubbad när det gäller skräck. Första delen, som handlar om Singa, är ganska otäck och får mig att fundera över människans ondska och varför somliga blir monster. Andra delen, om Maja Grå, är inte lika otäck, men det gör ingenting för det är bra ändå.

Här är i alla fall ett lysande exempel på en författare som visar, i stället för att berätta och hon gör det bra. Jag kan riktigt se allt framför mig och till och med känna lukter. Inte en enda gång upplever jag att jag behandlas som en dum läsare, utan jag får känna och tänka själv. Speciellt i slutet, när det avslöjas(?) en del om Bror och Eva, så är det inget som skrivs på näsan, jag får dra mina egna slutsatser. Och det gör jag.

Jag är speciellt förtjust i böcker med korta kapitel, som här, det gör att man ska bara läsa ett kapitel till... bara ett kapitel till... och plötsligt är boken utläst. Lite minus blir det ändå för att det ibland känns som att boken är översatt från engelska till svenska, till exempel [...] delat henne en usel hand i livet. (sid 38). Lite dåligt korrekturläst var det allt också, men det gör inget det heller.

Autenciteten förstärks av att folk pratar västgötska och jag har egentligen inga som helst svårigheter att tro på att allt detta faktiskt har hänt. Eller i alla fall att det hade kunnat hända. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Maja Grå. Döden på en blek häst måste inhandlas snarast.

Och så måste jag bara nämna att bindningen på boken är det vackraste jag sett på mycket länge.

Boktipset estimerade betyg var 4.2, jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Styggelsen: Fru E, Eli och Bokstunder.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade! Jag brukar ju hylla den här boken i tid otid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr glömde jag bort att jag skulle ha Döden på en blek häst när jag beställde två böcker för ett presentkort. Hur jag nu kunde glömma det... men det blev två otäcka ändå :)

      Radera