lördag 24 oktober 2015

"Blind lydnad" av Will Lavender


Genre: Thriller
Antal sidor: 303
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Obediance
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Förlag: Damm förlag
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2008
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 oktober 2015

Första meningen: Det konstiga med Williams var att ingen någonsin hade sett honom.

Baksidetext
Inget är vad det synes vara... Blind lydnad är en psykologisk thriller om att inte veta vad som är sant och vad som är påhittat. Om hur gränser suddas ut med hjälp av manipulation. Om en katt-och-råtta-lek med människans psyke.

När studenterna på Winchester University ska börja sin nya kurs får de inte en lista på vilka böcker de ska läsa eller något annat de är vana vid. De får ett uppdrag. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som professor Williams delar ut. Har inte studenterna lyckats hitta henne efter sex veckor kommer hon att bli mördad. Till att börja med är alla studenter förväntansfulla och tycker att uppgiften är annorlunda och lockande. Men snart börjar mysteriet Polly att ta över tre av studenternas liv. De tre kopplas samman med varandra och med Pollys försvinnande. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske inte påhittat? Finns Polly på riktigt? Kommer hon att bli mördad om sex veckor om ingen av dem hittar henne? Och vad är det som händer med studenternas egna liv när de börjar ta sin uppgift på allvar?

Min kommentar
Psykologisk thriller... Inget är vad det synes vara... två saker som jag verkligen går igång på och det var förmodligen det som lockade mig när jag köpte den på bokrean 2013. I år satte jag den på boktolvan så den säkert skulle bli läst.

Det börjar väldigt lovande, jag menar, en kurs i logik och argumentationsanalys, det låter ju jätteintressant (OBS! Ingen ironi!). Själva idén med ett fall att lösa låter också helt fantastiskt, det hade jag velat ha på en sådan kurs. En lagom ödesmättad och olustig inledning. Sedan blir allt bara konstigt.

De här studenterna behöver verkligen en kurs i logik, de ställer helt fel frågor och reagerar väldigt underligt. Om jag själv hade gått den kursen så hade jag förutsatt att fallet var ett "verkligt" fall, alltså taget ur verkligheten. De här människorna blir helt besatta när de upptäcker att deras fall liknar ett verkligt. Jag får överhuvudtaget ingen känsla för varför de blir så till sig och besatta från början och den information de får från professorn förklarar på inget sätt deras misstänksamhet.

Under vägen kommer de fram till de mest ologiska och hårresande slutsatser som de baserar på... ja, det vet jag inte. Det är på nivån Åh, han har blåa byxor! Då måste han vara en mördare! eller En man som är ute och går med en hund... honom måste jag följa efter!. De blir som en skock får som bara driver runt helt planlöst. De uppvisar betydande brister i logiskt tänkande och att dra slutsatser baserade på fakta.

För mig räcker det inte att författaren förklarar hur nervigt och läskigt det är, det måste berättas av det som händer. Det gör det inte här. Jag får bara en massa förklaringar av hur karaktärerna känner det, jag får inte känna det själv. Karaktärerna ja, de är fullständigt orealistiska och får ingen substans alls när de irrar runt.

Jag tycker det är synd att den väldigt lovande idén helt slarvas bort. Det är ju ingen konst att få ihop en komplicerad plot när man låter karaktärerna helt enkelt bara gissa rätt, utan att ledtrådarna leder dem dit. Det känns inte heller speciellt trovärdigt att man skulle kunna genomföra något sådant här i den digitala tid vi lever i. Det är ju bara att googla...

Boktipsets estimerade betyg var 3,2 och genomsnittet 3,08 (beräknat på 46 betyg).
Goodreads hade den 3,11 i genomsnitt (beräknat på 1 660 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Blind lydnad: Vargnatts bokhylla, Boklysten och Tidningsida.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. En helt okänd bok för mig. Hoppas du får en trevlig helg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du kanske förstår så rekommenderar jag den inte :) Trevlig helg till dig också!

   Radera
 2. Den här kände jag alls inte till! Och uppenbarligen så var det ingen förlust :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den här skulle jag inte rekommendera till dig :)

   Radera