torsdag 8 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven H

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel.

Den här var inte lätt och jag anar att uppdragsgivaren har formulerat punkt 2 efter sitt eget svar. Tyvärr har jag ingen lika självklar där...

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.
Amanda Hellberg har jag läst en del av och jag gillar verkligen hennes lågmälda berättelser. Även om jag nu skulle önksa mig mer övernaturligt i dem.

2. Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?
Jag får nog faktiskt passa på den här punkten. Förmodligen kommer jag att sucka djupt när jag ser vad andra har svarat och undra varför inte jag kom på henne, men just nu är det helt tomt.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Här får jag nog faktiskt välja min mamma, som har ett förnamn som börjar på H. För snart 60 år sedan så kom hon till Sverige, alldeles ensam, när Algots i Borås behövde sömmerskor. Bara 18 år gammal lämnade hon familj och vänner under en tid när varken Internet, Facebook eller andra sociala medier fanns att tillgå. Sedan blev hon kvar här, för hon träffade ju min pappa. Nu är hon nästan 78 år och hon betalar sina räkningar via Internet och är en fena på att skicka både SMS och mejl. Hon bor ensam i det stora huset med den gigantiska trädgården sedan pappa dog för tre år sedan. Jag kan bara hoppas att jag kommer att vara lika öppen för förändringar...

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Mo Hayder är en författare som synts en hel del på olika bokbloggar. Jag har flera av hennes böcker, men jag har ännu inte läst någon av dem.

18 kommentarer:

 1. Vilken härlig mamma du verkar ha! Klart man skall passa på att hylla sin mamma i ett sammanhang som detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte det passade bra när det för övrigt var tomt i H-högen :)

   Radera
 2. du gör verkligen rätt i att lyfta fram din stronga mamma!
  Mo Hayder har jag läst några titlar av. någon var så hemsk att det åasserade alla mina gränser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då låter ju Hayder nästan som något för mig :)

   Radera
  2. passerade ska det förstås stå! men det förstod du. jag tror att det är den som just kommit ut i ny upplaga och under annat namn som jag ryggade för

   Radera
  3. Det måste vara den som heter Behandlingen nu, tror den hette något med träd tidigare, Trädens tystnad eller liknande. Den har jag... :)

   Radera
 3. Håller med de andra. Roligt att du lyfter fram din mamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon behöver också lite ros ibland :)

   Radera
 4. Kan bara hålla med i de andras kommentar. Härligt att du lyfter fram din starka mamma!

  Amanda Hellberg har jag inte läst något av men hon står på läslistan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte läsa den senaste av Amanda Hellberg innan jag vet om det kommer någon ny :)

   Radera
 5. Kul att du lyfter din mamma - intressant historia! Jag lyfte min dotter förra veckan, men hade också kunnat ta mamma på G:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt du som var min inspirationskälla, jag tänkte att om du valde din dotter så kunde jag välja min mamma :)

   Radera
 6. Ja, vilken bra idé att ha med din mamma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får ju välja en okänd kvinna :)

   Radera
 7. Klart att din mamma ska vara med. Hon är ju bara okänd för oss :). Amanda Hellberg har jag aldrig läst något av. Kanske dags att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amanda Hellberg är bra,men det hon skriver kan kanske klassas som skräck. För min del är det för lite... :)

   Radera