måndag 5 oktober 2015

Film: Johan Falk - Lockdown

Titel: Johan Falk - Lockdown
Originaltitel: Johan Falk - Lockdown
Genre: Thriller
Regissör: Richard Holm
Manus: Richard Holm, Tage Åström
Skådespelare: Jakob Eklund, Meliz Karlge, Mikael Tornving, Henrik Norlén, Marie Richardson
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: Sverige
Längd: 99 min
Serie: Johan Falk 19
Såg den på Blu-ray 18 september 2015

Handling
En attack sker inne i det stora polishuset i Göteborg och polisledningen försätter omedelbart byggnaden i ”lockdown”, ingen får komma in eller ut. Nästan samtidigt startar en stor rättegång i byggnaden bredvid. Det är Seth Rydells ärkefiende Vijay Khan som begärt omprövning av sin dom då det framkommit att GSI använt sig av möjligtvis olagliga metoder. Samtidigt dyker Helén Falks ex upp, Örjan Bohlin med en massa dokument som han stulit i Estland. Dokument som kan vara lösningen på att identifiera den okända, stora maffiaorganisationen som hotat Johan och hans familj.

Min kommentar
Näst sista filmen i serien om Johan Falk kommer att gå till historien som den första, av alla nitton jag hittills sett, där jag faktiskt blev berörd. På riktigt.

Det som händer i den här filmen får mig att, nästan, skrika högt: Nej! Nej! Men det händer ändå och det blir traumatiskt och känsloladdat för både mig och karaktärerna. Och faktiskt är det också så att för första gången så är skådespeleriet fullständigt trovärdigt. Till och med Meliza Karlge, som en lång stund går runt med ett tomt ansiktsuttryck, är trovärdig.

Jakten på mullvaden inne i polishuset är olidligt spännande. Och frustrerande. Jag funderar på om jag orkar med om de ska springa runt i byggnaden i hela filmen. Det hade jag inte behövt oroa mig för, men frågan är om filmen inte hade vunnit på att fortsätta där inne, i alla fall en stund till. När handlingen flyttas ut så tappas en del av spänningen, även om den känslomässiga berg- och dalbanan fortsätter.

Vissa händelser och vissa karaktärers agerande är mest konstigt och irrationellt, men å andra sidan så kommer ju korkade människor alltid att finnas. Även i verkligheten. Och äntligen får Marie Richardson, som spelar Johan Falks fru, något vettigt att göra. På eget initiativ försöker hon göra något åt problemet och inte bara finnas till för att Johan Falk ska ha något att oroa sig för.

Det känns fortfarande som att jag missat något väsentligt i handlingen, men så blir det väl när en filmserie spelas in över många år och det hela tiden antyds saker om händelser flera år tillbaka. Som jag givetvis inte minns. Det får mig att fundera på om jag kanske eventuellt borde ordna ett Johan Falk-maraton. Men först ska jag se den allra sista filmen. Snart.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 388 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 560 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att alla de nya var superbra, och SPECIELLT den sista! Trots att jag hela tiden hoppades få se Joel Kinnaman. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sista såg jag i fredags och den var ju bara helt super. Och även jag har hoppats på att få en skymt av Kinnaman :)

   Radera
 2. Jag gillar hela filmserien och de sista tyckte jag var extra spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med. Och lite ledsen är jag över att det är slut nu, men jag har ju alla filmer här hemma så jag kan titta när jag vill :)

   Radera