måndag 19 oktober 2015

Film: Johan Falk - Slutet


Titel: Johan Falk - Slutet
Originaltitel: Johan Falk - Slutet
Genre: Thriller
Regissör: Richard Holm
Manus: Viking Johansson
Skådespelare: Jakob Eklund, Jens Hultén, Peter Franzén, Meliz Karlge, Maria Hörnelius
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: Sverige
Längd: 103 min
Serie: Johan Falk 20
Såg den på Blu-ray 2 oktober 2015
Handling
Den okända, stora maffiaorganisationen visar nu sitt rätta ansikte. Den press som GSI och Johan Falk samt hans familj har utsatt organisationen för, gör att den nu slår tillbaka och alla regler sätts ur spel. GSI sluter upp kring Johans familj och slutstriden kan börja. Samtidigt konfronterar gangsterbruden Madeleine Wiik Seth Rydell när han precis håller på att avveckla sin verksamhet i Göteborg för att lämna staden. Madeleine kommer med ett erbjudande som Seth inte kan säga nej till. Eller kan han det?

Min kommentar
Det är med sorg i hjärtat som jag inser att detta är den allra sista filmen om Johan Falk. Efter tjugo filmer och sexton år så är det dags att skiljas åt och säga adjö.

Och det minsta man kan säga är att vi skiljs åt med en rejäl show. Det är högt tempo och, faktiskt, väldigt spännande. Med tanke på vad som hände i förra filmen så kände jag mig väldigt osäker eftersom tydligen allt kan ske här. Det råa och brutala fortsätter i den här filmen, men jag tycker nog inte att det går över gränsen. Trovärdighetsfaktorn är nog inte speciellt hög, men vem bryr sig om sådana bagateller?

Mellan scenerna där Johan hela tiden flyttar runt sin familj till olika "säkra" ställen så står Gruppen för Särskilda Insatser och stirrar på ekonomiska papper. Utan att förstå vad de tittar på. Vilket jag tycker är lite konstigt. De borde ju givetvis kallat in den ekonomiska roteln för längesedan. Och det där med att Johan flyttar runt sin familj... inte fick man veta hur bovarna visste vart, när och hur hela tiden? Det var lite märkligt.

När det gäller skådespelarinsatserna så är de ungefär som vanligt, men faktiskt så tänker jag inte så mycket på hur icke trovärdiga många av dem är eftersom det är så högt tempo. Men jag måste säga att jag älskar Maria Hörnelius återkomst som Franzén. Vilken superkvinna!

I sista filmen knyts säcken i alla fall ihop och det kommer fler referenser till vad som hänt i gamla filmer. Slutet är helt perfekt och jag gillar att saker och ting inte skrivs en på näsan. Även om det antyds ganska kraftigt.

Jag tror att det faktiskt måste bli ett Johan Falk-maraton någon gång. Det vore ju fantastiskt att se alla filmer under en ganska kort tid aå att man kommer ihåg vad som händer.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 365 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 636 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jeg har sett Johan Falk på TV som serie, men har ikke sett filmen(e). Spennede saker dette!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så han har synts till i Norge också? :)

      Radera