tisdag 20 oktober 2015

Tematrio - Priser och sån't

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans tema: Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

Tack och lov så har det här temat tillägget: Det kan förresten räcka med att de varit nominerade. Inte heller måste det vara Augustpriset, var gärna kreativa och hitta lite udda priser. Nu har jag visserligen faktiskt läst fler än tre Augustpristagare, upptäckte jag när jag kollade igenom några listor, men ändå. Jag brukar inte välja bok efter vilka priser den har vunnit utan jag brukar utgå från vilka böcker jag gillar att läsa och om den vinner något pris så må det vara hänt.

Det finns ju en del deckarpriser också så jag plockar prisvinnarna från Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman, där jag tydligen läst en del. För att göra det enkelt för mig så väljer jag de tre nyaste som jag tyckt bäst om.

1. Till offer år Molok av Åsa Larsson fick priset 2012. En björn skjuts och i magen hittar man en människotumme. Några månader senare hittas en kvinna mördad i sitt hem. Rebecka Martinsson startar sin egen lilla utredning.

2. Den döende detektiven av Leif GW Persson fick priset 2010. Lars Martin Johansson drabbas av en stroke precis när han ska ta ett bett av den smaskiga grillade korv. Medan ha ligger på sjukhuset får han höra talas om år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka. Från sjuksängen försöker han styra en privat utredning.

3. Nattfåk av Johan Theorin fick priset 2008. Åluddens stora gård har fått nya ägare efter att ha stått tom i många år. Det är bara ett problem, det finns en sägen om Åludden; varje jul får gården besök av de döda.

17 kommentarer:

 1. Har bara läst Till offer åt Molok av dina tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är också de bästa av dem :)

   Radera
 2. Svar
  1. Alla deckare är ju inte skräp :)

   Radera
 3. hört talas om böckerna men inte läst.

  SvaraRadera
 4. Nattfåk... såå bra! :) Leif GW Perssons böcker verkar jag inte fixa läsa (har försökt). Åsa Larssons bok kände jag inte till - noterar den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nattfåk måste vara Theorins allra bästa bok. Man måste läsa GW:s böcker om Lars Martin Johansson, de är bra, de andra... inte så bra :)

   Åsa Larsson rekommenderar jag, men det är en serie och som alltid så tror jag det funkar bäst om man läser i ordning :)

   Radera
 5. Tre mycket trevliga författare har läst de två sista böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar dem alla tre och är alltid på jakt efter deras böcker :)

   Radera
 6. Inte läst någon av dina. Kul med ett tema i temat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag orkade inte leta upp några andra priser :)

   Radera
 7. Nattfåk är en sådan superbra bok, riktigt kuslig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nattfåk är helt fantastisk och jag saknade just precis den stämningen i resten av böckerna.

   Radera
 8. Men oj, Johan Theorin har jag inte läst något av på länge. Men faktiskt har jag Sankta Psyko som ljudbok (eller ja, den kanske är makens då, men den finns i huset.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sankta Psyko gillade jag, men den var inte alls som något i Ölandskvartetten :)

   Radera