onsdag 14 oktober 2015

Tisdagsutmaning: Den perfekta döden

Den här veckan handlar det om döden på Kulturkollo.

Veckans utmaning: Berätta om den mest minnesvärda döden.

Jag lider av (eller egentligen lider jag inte av det, jag tycker det är ganska bra) någon åkomma som gör att jag väldigt sällan kommer ihåg slutet på böcker/filmer. Det som får mig att komma ihåg ett slut är om det är väldigt oväntat och i det närmaste chockartat. Och det brukar bero på att någon dör.

Nu vill jag varna eventuella läsare att det här inlägget är fullt av odolda spoilers. Du som inte sett filmerna Billy the Kid eller Das Boot, eller inte läst böckerna Ubåt eller Död i skugga, men vill göra det: Sluta läs här!

Jag har tre exempel på sådana slut.

1. Filmen Billy the Kid (den svartvita från 1958, med Paul Newman i huvudrollen) var mitt allra första traumatiska möte med hjältedöd, då var jag inte mer än en tvärhand hög. Jag vet inte när den visades på svensk TV, men jag var kanske åtta-nio år. Jag har fortfarande väldigt tydliga minnesbilder från slutet i den filmen.

2. Boken (och filmen) Ubåt (Das Boot) av Lothar-Günther Buchheim slog helt undan fötterna på mig. Och allt berodde inte på slutet, men det tog verkligen andan ur mig och jag hämtade mig inte på ett bra tag. Efter en helt sanslöst spännande jakt på den tyska ubåten så kommer de äntligen i säkerhet i en hemmahamn. Där möts de av anhöriga och de firas som hjältar. Då kommer de allierade i ett flyganfall.

3. Det senaste slutet som fick mig att dra efter andan läste jag faktiskt för bara ett par månader sedan. Det var Anne Holts bok Död i skugga. Allt är glädje och tillförsikt. Inger Johanne Vik är gravid och orolig för hur hennes man Yngvar Stubø ska reagera när hon berättar. Han har tidigare sagt, väldigt bestämt, att han inte vill ha fler barn. Under tiden har Yngvar hittat ett positivt graviditetstest hemma i tvättkorgen. När han hämtat sig från chocken så bestämmer han sig för att det här är bra och han är lycklig. Det slutar med att Inger Johanne rasande springer ut från ett hus, där en mördare avslöjats, ramlar på trappan, slår i huvudet och dör.

2 kommentarer:

  1. Nämen - vilken märklig död i Anne Holt-boken? Eller det kanske var bra i boken, men jag tror jag skulle mest bli arg om jag läste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag märkte åt vilket håll alltihop drog så blev jag alldeles förstörd. Jag tror jag faktiskt slutade att andas ett tag. Men det är ett bra slut på en serie och ett jag aldrig kommer att glömma.

      Radera