torsdag 1 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven G

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G.
Min favorit på G nämnde jag redan på E... Därför väljer jag Maria Gripe, som jag visserligen inte äger några böcker av, men som jag fullkomligt slukade när jag var yngre.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Första gången jag hörde Gunilla Backman sjunga, i Miss Saigon i London, så visste jag inte vem hon var. Det var först när jag tittade i programmet som jag upptäckte det misstänkt svenska namnet. Efter det har jag hört henne ett otal gånger. Men nu vet jag vem hon är.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Ännu en rolig kvinna får det bli, Claudia Galli Concha. Man kan nästan säga att jag har följt henne sedan hon var liten när hon som tre-åring var med i Trazan och Banarne. Och hon är inte bara rolig, hon är också en duktig skådespelare och hon dansar bra. Ja, hon kan allt.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Malin Persson Giolito är jag väldigt nyfiken på. Och jag erkänner att jag blev mer nyfiken när jag fick veta vems dotter hon är.

16 kommentarer:

 1. Maria Gripe var en stor favorit hos mig oxå :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon hängde med hela uppväxten :)

   Radera
 2. konstigt nog har jag bara läst Hugo och Josefin av Maria Gripe. visst är Gunilla Backman bra liksom Claudia Galli. man kan ju bara hoppas att Malin persson Giolito skriver sina memoarer någon gång så man får en ny vinkling på föräldraskapet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade ju varit intressant med en sådan bok, hoppas hon skriver den :)

   Radera
 3. Åh, Maria Gripe. Som jag älskade hennes böcker. Malin Persson Giolito skriver bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på om man kanske borde läsa Maria Gripe igen, det känns som att de skulle funka. Och se där, där åkte Malin Persson Giolito upp ett snäpp i läslistan :)

   Radera
 4. En gång i tiden skrev jag min b-uppsats i litteratur om Maria Gripes Agnes Cecilia, men det var mest en slump att det blev så. Gillade egentligen aldrig Gripe som barn/ungdom.

  Malin Persson Giolito är jag också nyfiken på, men har ännu inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade Agnes Cecilia, där ser man vad olika det kan vara :)

   Radera
 5. Claudia Galli var ett bra namn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är ju svag för roliga människor :)

   Radera
 6. Jag måste erkänna att jag också blev intresserad av Malin Persson Giolito för ett tag sedan. När släktskapet kom upp blev jag faktiskt förvånad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvånad är ett bra ord, det var ingen koppling som jag hade gjort, men Persson är ju ett ganska vanligt namn.

   Radera
 7. Gunilla Backman är jättebra. Claudia Galli Concha fick jag faktiskt kolla upp (jag och namn...) men när jag såg en bild av henne så klarnade allt, hon är väldigt bra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken är ju att du kände igen henne när du såg en bild. Hon har ju synts en del på TV :)

   Radera
 8. Malin Persson Giolito har jag läst en bok av och någon gång ska det bli fler!

  SvaraRadera