tisdag 27 oktober 2015

Top Ten Tuesday: Halloween freebie - svensk skräck


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Halloween themed freebie -- your choice (ie. 10 best ghost stories, 10 things that scare you in books, 10 literary Halloween costumes, 10 vampire novels, 10 books that WILL scare you, 10 non-scary books for Halloween, 10 scariest covers, etc.).

Det här är ju ett tema som passar mig väldigt bra. Mitt problem är bara att få ner antalet böcker till tio. Alltså nischar jag det lite och väljer svensk skräck; noveller, romaner, läst och oläst.

Först ett par böcker med noveller, som jag läst
1. Bländverk innehåller femton noveller, bland annat av Caroline L. Jensen, Kristoffer Leandoer, Mattias Lönnebo, Oskar Källner och Malin Rydén. Många av dem handlar om zombies, men trots att zombies inte hör till min favoritgenre så gillade jag de flesta novellerna.
2. Stockholms undergång innehåller tolv noveller, bland annat av Boel Bermann, Eira A. Ekre och Andreas Rosell och alla handlar om olika sätt som Stockholm kan gå under på. Allt från regnbågar till pest.

Sedan några fullängdsböcker som jag läst
3. Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård kan vara den äckligaste bok jag läst. Och det säger inte så lite, faktiskt. Vet du vilka dina grannar är? Och vad de gör?
4. Människohamn av John Ajvide Lindqvist är den bästa jag läst av av hans böcker. Än så länge måste jag nog säga. En flicka försvinner och går inte att hitta. Trots att det inte finns någonstans att gömma sig mitt ute på den öde isen.
5. Mörkrädd av Andreas Roman är en riktigt otäck och suggestiv berättelse om en väldigt mörkrädd kille. Inget splatter. Bara läskigt.

Och lite som jag ännu inte läst, många av dem hoppas jag hinna med i november
6. Nordiska väsen av Johan Egerkrans är så himla fin.
7. Nio månader av Cia Sigesgård hoppas jag mycket på. Och alla kan nog gissa vad den handlar om, med den titeln.
8. Demonologi för nybörjare av Caroline L. Jensen ser jag fram emot att läsa, jag har läst flera av hennes noveller och gillat väldigt mycket. Den handlar om Gud som har gått in i väggen och att Beelzebub planerar ett uppror mot Satan.
9. Färjan av Mats Strandberg vet jag inte om jag behöver berätta något om. Kan någon ha missat det? Ska bli spännande att se vad den kan göra med min redan ganska stora motvilja mot färjor.
10. Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist handlar om två flickor. Den ena hittas i skogen av en musiker, som blir helt förbluffad över det lilla barnets tonsäkra skrik. Han tar hem henne och gömmer henne i källaren. Den andra flickan får ingen lätt uppväxt och hon roar sig med elaka hyss och trollande på nätforum. Gissa om deras vägar korsas...

14 kommentarer:

 1. Jag läser väldigt lite skräck, men Inga kelgrisar, inga styvbarn har jag ju läst och tyckt om. Både Nio månader och Färjan har jag tänkt försöka läsa snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser, det är kanske bara så att du endast läser bra skräck :)

   Radera
 2. Färjan är den enda jag läst här. Tack för övriga tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att ha lite läskigheter på lager nu i höst :)

   Radera
 3. Färjan står jag i kö på och jag hoppas att jag får den innan helgen! Bländverk vet jag att jag har någonstans.... Men jag tror inte att jag läst den.. Får undersöka det närmare tror jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bländverk tycker jag höll riktigt bra kvalitet på novellerna. Trots att zombies var inblandade :)

   Radera
 4. Ja det var ju lite mer ditt tema än mitt :-D
  Jag har tänkt mig att din recension av Färjan liksom får avgöra om jag ska läsa den eller inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå, vilket ansvar ;) Färjan går lite utanför planeringen, eftersom jag i stort sett redan hade valt ut de böcker jag skulle läsa till mitt skräcktema när jag köpte den. Men förhoppningsvis hinner jag med den också :)

   Radera
 5. Inte många där som jag skulle våga läsa. Men Inga kelgrisar, inga styvbarn är jag lite nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den äckligaste av dem allihop :)

   Radera
 6. Färjan, Inga kelgrisar.. och Lilla stjärna har jag läst, läbbiga böcker allihop men otäckast och bäst ar enligt mig Lilla stjärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det låter ju alldeles fantastiskt, jag ska ju snart läsa Lilla stjärna :)

   Radera
 7. Verkar som många har med Inga kelgrisar.. på sina listor. Den står här och väntar på mig men är den så läskig som alla verkar tycka kanske jag inte vågar läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om den var läskig, den var egentligen mer äcklig. Om det hjälper :)

   Radera