måndag 12 oktober 2015

Film: Gone girl


Titel: Gone girl
Originaltitel: Gone girl
Genre: Thriller
Regissör: David Fincher
Manus: Gillian Flynn (bok)
Skådespelare: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Carrie Coon, Kim Dickens
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: USA
Längd: 148 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 25 september 2015
Handling
På sin femte bröllopsdag anmäler Nick Dunne att hans vackra fru Amy är försvunnen. I takt med att polisens undersökningar fortskrider och massmedias bevakning blir allt hetsigare börjar Nicks framställning av det lyckliga äktenskapet falla sönder. Hans underliga uppförande, svek och lögner leder till att han själv snart hamnar i utredningens centrum, och alla ställer sig frågan: har Nick Dunne dödat sin fru?

Min kommentar
I somras läste jag äntligen boken och nu när det gått lagom mycket tid, för att jag inte ska komma ihåg alla detaljer och reta mig på allt som är ändrat, så är det alltså dags för filmen.

Jag tycker filmen följer boken väldigt väl, vilket kanske inte är så konstigt eftersom Gillian Flynn har stått för manuset. Eventuellt är inte filmen lika uppenbar, men det kan inte jag avgöra eftersom jag läst romanen. Dock tog det inte sambon speciellt lång tid att gissa rätt. Tvister är tydligen bortkastade på oss.

Och nu verkar det vara läge för ännu en bekännelse: Jag kan överhuvudtaget inte förstå varför så många människor verkar ha så mycket emot Ben Affleck. I allt han gör. Själv tycker jag han varken är bättre eller sämre än någon annan skådespelare och just i den här rollen är han faktiskt perfekt. Han gör den känslokalle, osympatiske och dryge Nick fantastiskt bra. Däremot gillar jag inte alls Rosamunde Pike, hon känns mer som en robot som är ganska tom på ansiktsuttryck. Det får mig att fundera på om det kanske är meningen att de ska vara stereotypa och robotlika, det stämmer ju ganska bra med deras personligheter.

Den enda jag egentligen tycker är sympatisk är Nicks syster, Margo. Det är också hon som ibland fäller en och annan rolig kommentar. Lite humor i allt det nattsvarta gör ju faktiskt att svärtan blir än mer tydlig. Även den kvinnliga polisen, Boney, verkar vara en klok människa och inte helt lättmanipulerad.

Det som gör mig upprörd i filmen, som jag inte alls reagerade så starkt på i boken, är medias uppförande. Kanske är det så att filmen låter det ta större plats och i så fall är det ett synnerligen välkommet inslag i debatten. Hur man ostraffat kan få förstöra människors liv på det viset är mig en gåta.

Precis som i boken så känns det som att historien inte riktigt går ihop, men det är spännande och fullständigt psykotiskt. De här två människorna förtjänar verkligen varandra.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 4 490 betyg).
IMDb hade den 8,2 i genomsnitt (beräknat på 468 035 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Den var i alla fall lika bra som boken :)

   Radera
 2. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur väl filmen följde boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag också. Tills jag såg att det var Flynn själv som skrivit manus :)

   Radera
 3. Jag är inte så förtjust i Ben A i vanliga fall men här tyckte jag han var riktigt bra. Kanske någon form av uttryckslöshet som passade just den här rollen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det är så olika, Affleck tillhör mina favoriter :) Men du har helt rätt, i den här rollen var han väldigt bra.

   Radera
 4. Måste se filmen. Älskar boken och Fincher är en så bra regissör. Och Ben Affleck är har jag inga problem med. Kan tänka mig att han passar bra i rollen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då gillar du säkert filmen också, den följer boken väldigt väl. Tycker jag mig minnas :)

   Radera
 5. Jag har inte läst boken men sett filmen för ett tag sen. Tyvärr blev den ingen höjdare för vare sig mig eller sambon mycket för att jag hört så mycket innan och hade nog för höga förväntningar.
  Jag har aldrig haft något emot Ben Affleck men som du säger så finns det en hel del som verkar störa sig på honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där höga förväntningarna kan förstöra det mesta och bästa. Det är svårt att bortse från dem.

   Jag har aldrig förstått varför man retar sig på Affleck. Kan det vara avundsjuka ;)

   Radera