måndag 26 oktober 2015

Film: Ex_Machina

Titel: Ex_Machina
Originaltitel: Ex_Machina
Genre: Science fiction
Regissör: Alex Garland
Manus: Alex Garland
Skådespelare: Domnhall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: UK | USA
Längd: 103 min
Serie: -
Såg den på DVD 9 oktober 2015

Handling
Den 24-årige begåvade dataprogrammeraren Caleb vinner första priset i en tävling på sin arbetsplats om att tillbringa en vecka i en avsides belägen lyxvilla. Villan ägs av företagets grundare, Nathan, som även bor och arbetar där. På plats möter han ett projekt som Nathan uppfunnit - en vacker kvinnlig robot - och inser att även han är del i ett experiment. Han ska utvärdera de mänskliga egenskaperna hos den hisnande roboten Ava. Hur tänker och känner sig Ava, är det möjligt för robotar att vara medvetna om sina handlingar eller till och med älska? Och var går egentligen den moraliska gränsen mellan vetenskap, etik och att leka Gud? Men experimentet förvandlas till en mörk, psykologisk kamp - ett triangeldrama där lojaliteten splittras mellan människa och maskin.

Min kommentar
Det här är en film som aldrig gick på bio här i Sverige, den släpptes direkt på DVD. SF sa följande: Orsaken till att den inte går upp på bio är en sammanlagd bedömning baserad bland annat på filmens kvalitet och potential för att hålla för en biografvisning. I stället valde man att fokusera på kvalitetsfilmer som, till exempel, Ted 2.

Det här är ingen vanlig science fiction, om man menar att det ska handla om rymdslagsmål, lasersvärd och underliga livsformer. Här finns dessutom ingen som helst action. I det avseendet händer det inte speciellt mycket, men det är ändå otroligt spännande. Här kommer en del adjektiv: vacker, tankeväckande, klaustrofobisk, filosofisk, psykologisk, suggestiv, lågmäld.

I stort sett är det tre personer som pratar om existentiella frågor och egentligen är det lite underligt att det kan bli så bra. Här finns inga stora gester, det är avskalat och naket. Vad är en robot? Vad är en människa? Om man ger en robot mänskliga egenskaper, vad händer då?

Alicia Vikander är fantastisk som roboten Ava, hon har exakt så mycket ryckiga robotrörelser att man kan se att hon är en robot. Det kan man i och för sig ändå, för hon har en helt enastående snygg dräkt på sig och jag kan inte låta bli att fundera på hur i hela friden den är gjord/filmad. Jag kan inte heller låta bli att undra varför hon, som är den senaste modellen, har en sådan dräkt när de äldre versionerna är klädda i hudliknande material. Sambon tyckte att det var för att vi skulle se att hon var en robot, men det visste vi ju ändå. Vilket ju också fick mig att fundera över turing-testet. Då ska man ju inte veta att den man testar är en robot. Nåväl, jag har något svagt minne av att just den biten förklarades i alla fall.

Det här är en film som jag vill se om, ganska snart. Jag har på känn att jag har missat massor. Bland annat såg det ut som ett litet (ganska stort faktiskt) plot hole i slutet, i alla fall är det ingen (ja, jag har googlat) som kunnat förklara det på ett tillfredsställande sätt.

Ex_Machina kan nog bli min nästa 2001: A Space Odyssey, en film jag jag sett hur många gånger som helst utan att egentligen förstå den riktigt.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 009 betyg).
IMDb hade den 7,7 i genomsnitt (beräknat på 180 476 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. " I stället valde man att fokusera på kvalitetsfilmer som, till exempel, Ted 2." Hahahaha härlig humor du har! Visst häpnar man över vad som säljer ibland, vilket skräp folk lägger pengar på. Men det är inte så dumt att sitta hemma i soffan och se kvalitet heller. Tack för dina fina ord hos mig också, de var välbehövliga. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg faktiskt första Ted... och tyckte den var genomusel :) Det är bara synd att många kanske går miste om Ex_Machina bara för att den inte gått på bio. Det är en fantastisk film på många sätt.

   Radera
 2. Kvalitetsfilmer som Ted 2 :-D Det gäller att ironin går fram ;-)
  Är en film som gått både mig och maken helt förbi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tycker jag att valet av Ted 2 gör det hela övertydligt. Det finns väl ändå inte någon som gillar det. På riktigt. Om ni gillar ganska långsamma filmer som får en att börja fundera så rekommenderar jag Ex_Machina :)

   Radera