fredag 24 mars 2017

Helgfrågan v 12 (23 - 26 mars)

Mia har startat upp Helgfrågan för att vi ska få helg på riktigt och trots att jerkan är tillbaka igen så fortsätter vi väl.

Veckans fråga är: Hur viktig är titeln på boken?

För egen del är nog titeln ungefär lika viktig som omslaget, alltså lite mer än inte alls på nära håll. Så här handlar jag böcker som jag aldrig hört talas om...

I bokhandeln: Ett snabbt svep över bokhögarna från långt avstånd, där är det omslagets färg och/eller mönster som fångar ögat. Lockar det så går jag fram och lyfter upp boken för att läsa på baksidan. När jag kommer tillräckligt nära för att se titlarna så scannar jag av dem och om någon lockar så lyfter jag upp boken och läser på baksidan.

I onlinebutiken: Författare och titlar scrollas förbi (nej, jag tittar inte på omslagen) om titeln lockar så läser jag vad boken handlar om.

Känslor och antaganden göre sig icke besvär när jag ska fatta beslut. Endast analys och logik gäller här.

28 kommentarer:

 1. Haha, så du går inte på känsla alls? I slutändan är det oftast logiken som styr här också. Verkar boken helt fel hjälper varken omslag eller titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har faktiskt aldrig riktigt förstått det där med att vara känslostyrd. Det är helt främmande för mig, men var och en gör ju som den själv tycker är bäst :)

   Radera
 2. Många gånger vet jag inte vad som gör att jag lockas att ta upp en viss bok, om det är högar med böcker jag gillar så ligger det en okänd bok för mig där då måste jag kolla upp den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där bokhögarna lockar ju bara genom att existera :)

   Radera
 3. Sådär är jag nog också när jag väl handlar böcker, då är det noga genomtänkta val som gäller. Men när jag lånar böcker kan det väl hända att en bok får följa med hem för att titeln som sådan lockade mig extra mycket! Bekanta författare får oftast följa med hem oavsett omslag eller titel =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har märkt att jag är mindre restriktiv när det är rea (och jag har gott om pengar och bokhylleutrymme), då kan jag chansa mer. Om jag lånade så hade jag nog lite som du också :)

   Radera
 4. För mig spelar egentligen inte titeln eller omslaget jättestor roll i slutändan. Skulle aldrig köpa en bok med vackert omslag och fin titel om den handlade om exempelvis gräsklippning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, eller låta bli att köpa en King-bok bara för att omslaget och titeln är gräsliga :)

   Radera
 5. Omslaget är viktigare för mig än titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer en boktavsperson än en bildperson så titeln lockar nog marginellt mer :)

   Radera
 6. Så där i första hand är det omslaget sedan titeln och så klart även innehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har det nog lite med avstånd att göra också, om jag är i en bokhandel. Om jag är för långt bort så ser jag ju inte titeln :)

   Radera
 7. Jag gillar hur du avslutar ditt inlägg! "Känslor och antaganden göre sig icke besvär när jag ska fatta beslut. Endast analys och logik gäller här." Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville bara poängtera att alla inte är likadana och att vi som inte bryr oss om vare sig titel eller omslag inte ljuger. Vi bryr oss bara inte :)

   Radera
 8. Titlar och omslag går hand i hand för min del. Men ibland kan en utstickande titel locka även om omslaget känns lite b.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju förstått att den människotypen också finns :)

   Radera
 9. Jag är i regel också väldigt strikt när jag väljer vad jag skall läsa. Jag går igenom förlagens kataloger och läser på om innehållet, andras recensioner kan också locka. Omslag och titel betyder oftast ingenting för mig när jag väljer böcker. När jag vid ett tillfälle gick helt på känsla, blev det katastrof ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känslor har ofta fel, det har sällan logiken :) När det gäller böcker så är det ju lite svårare med logiken, för man kan ju inte i förhand veta säkert om man gillar. Ibland får man chansa och ibland blir det inte så bra.

   Radera
 10. Haha härlig slutkläm där. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är liksom inte känslostyrda :)

   Radera
 11. Insåg just att nu när jag ser sämre så är det ju faktiskt svårare att fångas av en titel i en bokhandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju sett dåligt i nästan hela mitt liv så jag är van :)

   Radera
 12. Fångas nästan aldrig av titlarna. Eller kanske ibland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tycka att en titel är vacker, men om baksidetexten inte låter bra så spelar det liksom ingen roll :)

   Radera
 13. visst kan en får en känsla för en bok och den känslan är nästa alltid rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man är känslostyrd så är det säkert så, men alla är ju inte det.

   Radera