lördag 25 mars 2017

"Tredje principen" av Anna Jakobsson Lund

Författare: Anna Jakobsson Lund
Titel: Tredje principen
Genre: Science fiction
Antal sidor: 324
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Systemet 1
Förlag: Annorlunda Förlag
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 mars 2017
Första meningen: Aporna sover i burarna bakom Lo.

Baksidetext
När Systemet krossar allt du tror på - väljer du att gömma dig eller att slåss? Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig.

Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom.

En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att han måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?

Min kommentar
Den här boken var ju en stor snackis för nära två år sedan. Alla läste och älskade. Naturligtvis blev jag nyfiken, jag läser gärna en bra dystopi. Att den här boken blir läst knappt ett år efter jag har köpt den är ett väldigt starkt tecken på att den har lockat. Mycket.

En av de fantastiska sakerna med den här dystopin är att den utspelar sig här, i vår värld, bara väldigt många år in i framtiden. Jag försökte hela tiden klura ut var karaktärerna befann sig och med väldigt små blänkare så är det tydligt att vi besöker Köpenhamns Tivoli, klättrar över Öresundsbron som är i ruiner och går över Sergels Torg. Det är inget mindre än läskigt att känna igen sig, men ändå inte. Det är ett enastående världsbygge.

Det finns två huvudkaraktärer här, Ava och Levi, och vi får följa dem båda två. Bytena mellan deras trådar ställer inte till med några problem alls, de har väldigt tydliga röster. Det är även en tredje person med, Leymah, henne kommer jag inte riktigt lika nära. Den jag tycker allra bäst om är Levi, han tar ett stort språng rätt in i hjärtat på mig. Det är inte lätt att gå omkring och tro att man är korkad. Ava är, från början, mycket tuffare. Inget verkar kunna påverka hennes värld. Hon blir lättare att tycka om ju längre in i boken jag kommer.

I början är det mesta oklart och mystiskt, men små ledtrådar pytsas ut hela tiden. Vi får dock inte veta allt, något måste ju sparas till de två efterföljande delarna. Jag gillar verkligen att inte allt förklaras med långa beskrivningar, utan i stället får man dra sina egna slutsatser genom dialoger, tankar och handlingar. Precis som det ska vara. Allt känns så äkta. Här finns inga övermänniskor, de är helt vanliga, som du och jag, förutom en del extra förmågor. Som de allihop har svårt att handskas med.

Det känns lite som att den här framtiden är fullt möjlig, nästan som att den redan har hänt och redan ligger i mina gener. Allt känns så bekant. Det enda jag eventuellt saknar är en karta över de olika zonerna, det hade varit kul att se hur de är placerade och hur lång resan egentligen var.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,1 och genomsnittet 3,9 (beräknat på 14 betyg).
Goodreads hade den 4,09 i genomsnitt (beräknat på 115 betyg).
Jag ger den 4,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Tredje principen: Bokhuset, Carolina läser och C.R.M. Nilsson.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

25 kommentarer:

 1. Det här är en bok jag också kan tänka mig att läsa någon gång. Jag gillar att läsa dystopier ibland och det som gör den här lockande är just det att den utspelar sig i bekanta miljöer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt fantastiskt bra. Läs!

   Radera
 2. Jag kollade med dottern häromveckan vad hon tyckte och hon rekommenderade den starkt :-) Jag blir ju lite nyfiken, och så står den ju i hennes hylla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots att jag hört så mycket om hur bra den är så blev jag positivt överraskad. Tro på din dotter! ;)

   Radera
 3. En karta! Anna måste såklart göra en karta, bra idé. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag envisas med att tycka att kartan skulle ta bort så mycket av det roliga att fundera på var vi börjar, hur resan går, och vilka stoppen är. At det ligger något väldigt spännande i att liksom efter en stund komma på att "nä men vänta, jag känner igen mig, det här är inte en framtida variant av USA, de är ju på väg mot ...." Jag vet att jag inte direkt är övertydlig i vad som är vad, men det hör till, tänker jag. Den som vill klura mer över det geografiska kan läsa om de första kapitlen och leta ledtrådar. (De två senare böckerna etablerar startpunkten väldigt starkt, tänker jag... För den som inte har tid att läsa om. :) )

   Radera
  2. Jag kan hålla med dig där, Anna, för halva nöjet var nästan att försöka fundera ut var de var och glädjen när de började klättra över Öresundsbron var väldigt stor :) Lite tudelad är jag till karta, i just det här fallet, för jag älskar ju egentligen kartor :) Mitt problem var nog mer zonerna och hur de ligger i förhållande till varandra, för jag tyckte inte jag fick ihop numreringen riktigt. Kanske bara en zonkarta ;)

   Radera
 4. Tack så hemskt mycket för en så fin recension. Jag är glad att du plockade upp boken, och att du hjälper till att tipsa andra om den. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag letade faktiskt efter andra delen i dag, i en bokhandel, men dina böcker fanns ingenstans där. Tror i alla fall att jag måste köpa nästa del ganska snart :) En fantastisk bok, som jag är jätteglad att jag läste så tack själv!

   Radera
  2. Nej, de finns inte hos så många fysiska bokhandlare, tyvärr. På nätet bara, Adlibris och Bokus och så.

   Radera
  3. Vad synd. Jag hade i och för sig tänkt köpa den som e-bok, men det verkar vara något konstigt med ISBN-numren för var jag än letar så kommer Tredje principen upp i stället för Aldrig ensamma.

   Radera
 5. Tredje Principen är verkligen en stark favorit hos mig, ja hela serien är det och när jag läste ut sista boken kändes som att vinka farväl till älskade vänner. Det där med karta hade jag med gillat, speciellt som du säger Monica över zonerna. Kanske kunde vara något som var tillgängligt på en hemsida så att den som vill kan titta där och den som inte vill inte behöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att man kommer nära dem på riktigt efter ytterligare två böcker, som jag givetvis måste läsa så snart som möjligt. Kanske avslöjar en zonkarta för mycket, men den behöver ju liksom inte vara skalenlig :)

   Radera
 6. Åh, vad kul att du gillade den! :) Nu måste du se till att plocka upp de andra två delarna pronto. Trilogin vinner helt klart på att läsas tätt inpå med alla detaljer i färskt minne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt bra och naturligtvis måste jag läsa vidare :) Jag har kikat på nästa del, tänkte köpa även den som e-bok, men tredje delen har inte kommit som e-bok än, dessvärre.

   Radera
 7. Den här boken är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillar dystopier så måste du läsa den :)

   Radera
 8. Jag ångrade så att jag inte köpte hela serien på bokmässan när det var ett så bra erbjudande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det missade tydligen jag också. Synd. De verkar svåra att få tag i.

   Radera
 9. Verkar ju så bra och din recension lockar verkligen till läsning. Men skall visst vara kategoriserad till "unga vuxna" och sånt får mig att tveka lite. Har visst ännu inte lyckats komma över den spärren riktigt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, nej, bry dig inte om det där med ålderskategoriseringar. Skaffa tunnelseende och läs!

   Radera
 10. Dystopier är egentigen inte riktigt min kopp te, men recensionen får mig definitivt att bli nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju göra ett försök, du kanske visst gillar dystopier. Om de är bra :)

   Radera
 11. Inte läst många dystopier och vet inte om det är min genre eller inte, men din recension gör att jag blir nyfiken ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova! Den är väldigt snabbläst :)

   Radera