lördag 7 december 2019

"Det tredje tecknet" av Yrsa Sigurðardóttir

Författare: Yrsa Sigurðardóttir
Titel: Det tredje tecknet
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 379
Originalspråk: Isländska
Originaltitel: þriðja táknið
Översättare: Ylva Hellerud
Serie: Þóra Guðmundsdóttir 1
Förlag: Damm förlag
Utgivningsår: (original) 2005 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 17 november 2019
Första meningen: Tryggvi, vaktmästaren, tittade sig förvånat omkring.

Baksidetext
En ung tysk student hittas mördad och torterad på universitetet i Reykjavik. Polisen som undersöker fallet upptäcker att offret experimenterat med tunga droger och tror att gärningsmannen finns bland de lokala knarkhandlarna. Men så enkelt löses inte den finurliga gåtan. Þóra, en kvinnlig isländsk advokat, åtar sig fallet och inser snabbt att det finns förgreningar långt bakåt i tiden samt utanför öns gränser. Och till den nordvästra delen av Island, där de isländska häxbålen brann. Þóra får inblick i en värld hon inte trodde existerade.

Min kommentar
Yrsa Sigurðardóttir har stått på min vill-läsa lista ända sedan jag köpte Det tredje tecknet för drygt åtta år sedan. Man kan verkligen fråga sig varför den har stått oläst så länge och tro mig, det gör jag.

Det dröjer inte många sidor (två? tre?) innan jag inser att den här Þóra kommer jag att gilla att hänga med. Hennes självironiska tankar är roliga på riktigt. När sedan hennes tillfälliga(?) medarbetare Matthew dyker upp så blir det ännu bättre. Deras kemi och jargong är härlig. Det är sannerligen inte vanligt att jag skrattar när jag läser deckare med gruvliga mord, men här gör jag det.

Jag har läst en del andra isländska författare och Det tredje tecknet liknar inte de böckerna överhuvudtaget. Trots det ganska makabra mordet så är detta inte alls lika mörkt och kargt som det "brukar". Allt runt omkring är mycket ljusare, främst tack vare Þóras personlighet. Det är också smart att slänga in en utomstående, som inte begriper det isländska. På det viset kan man få in det speciella på ett naturligt sätt.

Tempot är långsamt och det dras ner ännu mer av all information om historiska personer och dokument. Framför allt så blev det lite rörigt och jag tappade ofta tråden där. Själva brottet försvann också i alla historieutvikningar. Det var intressant, men för mycket.

Det tredje tecknet är inte någon speciellt spännande bok när det kommer till nagelbitarfaktor, men jag hålls ändå i ett järngrepp. Þóra är definitivt en trevlig bekantskap och nu är jag glad för att jag redan har flera av de efterföljande delarna.

Goodreads hade den 3,58 i genomsnitt (beräknat 7 969 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Det tredje tecknet: Lottens bokblogg, Bokstunder och Böcker emllan.

Boken kan inte längre köpas som ny.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också jargongen och tonen jättemycket, men kom mig ändå inte för att läsa fler i serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen blir det med denna som med alla andra serier; det kommer att dröja innan jag ger mig på nästa del, men jag vill hemskt gärna göra det :)

      Radera