söndag 29 december 2019

Smakebit på søndag: Lite krasslig, bara

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I fredags var vi på bio och tittade på En del av mitt hjärta. Jag kan ju vara ärlig och säga att Tomas Ledin inte alltid varit en av mina favoriter, men han var min bästa kompis största idol på 70-talet. För mig tog det ända till 1990 innan jag började gilla honom (ja, ja, någon enstaka låt innan dess också) och den här filmen alltså... 🙂 😢 🕺 👍

Igår fyllde min bror 60 år så vi har befunnit oss i Göteborgstrakten i helgen för att fira honom. Det gör mig glad att han för en gångs skull firade en av sina jämna födelsedagar. I dag beger vi oss hemåt igen. Det känns onekligen väldigt mycket lugnare att komma hem en söndag eftermiddag när man är ledig några dagar till.

Det är snart ett nytt år och jag känner lite att jag vill börja 2020 med ett blankt papper. I min värld betyder det att jag inte vill påbörja en ny bok nu som inte hinner bli utläst innan 2019 slutar. Alltså håller jag mig till noveller. En antologi har precis blivit utläst och nu plockar jag "ensamma" noveller. Företrädesvis från läsplattan, men så hittade jag den här lilla saken av Stephen King, Lite krasslig, bara, i bokhyllan.

Min smakebit är från början:
Jag har haft samma otäcka dröm i en vecka nu, men det måste vara en sådan där klardröm, för jag lyckas alltid dra mig ur den innan den övergår till en mardröm. Fast den här gången verkar den ha följt med mig, för Ellen och jag är inte ensamma. Det finns något under sängen, jag kan höra det tugga.

30 kommentarer:

 1. Så om jag läser emoijarna rätt så var filmen bra...? Jag är lite nyfiken på den. Själv har jag inte gått över till noveller men jag förstår känslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att du har tolkat emojisarna rätt :)

   Radera
 2. vi har också födelsedagar i december, trevlig stad ni besökt, upprepade drömmar har man ibland, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger så klart en del bakom de där återkommande drömmarna här. Det är ju ändå King :)

   Radera
 3. Jag läser gladeligen böcker över nyår, och med den tid som jag har för läsning fram till dess är det troligen boken jag läser nu som jag kommer att läsa över nyår också. Jag vet inte om det är för att för mig är den stora börja-om-tiden ungefär då skolorna börjar på hösten och inte alls vid nyår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog alltid varit den där lättlurade typen som tycker att nyåret är en ny början :) Fjantigt, men så är det.

   Radera
 4. Ett tuggande monster under sängen! Otäckt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den biten var inte så läskig ;)

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Den har jag läst, inte så värst imponerad, man visste ju från början hur det hängde ihop. Lite överraskad vill jag ju bli åtminstone. ;)
  Önskar dig en god fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte alls ont av att veta långt innan slutet. Det var liksom känslan och stämningen här som var speciell.

   Radera
 6. King har jag inte fastnat för men ja borde kanske prova igen, det är ju så många som tycker hans böcker är bra. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju skrivit ganska många och också väldigt olika böcker.

   Radera
 7. Jag har alltid haft svårt för Ledin. Både rösten och det jag sett av personen. Men Blå blå känslor - eller vad den heter - tycker jag mycket om. När någon annan sjunger.
  Jag skulle verkligen vilja testa att läsa något av King, men det måste vara något som inte gör mig så förbaskat skrajsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Ledins låtar från början av 90-talet. Eller speciellt de i alla fall. I början av hans karriär tålde jag honom inte. SÅ man kan ändra sig :)

   Den här lilla novellen var inte alls otäck, den kunde du prova.

   Radera
 8. Gillar Tomas Ledin men inte varit så sugen på filmen, men låter lite som att den kan vara sevärd? ;) Ett tag sen jag läste något av King nu, men det lär bli av framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade filmen, men man måste ju så klart vara medveten om att detta är en musikal/romantisk komedi. Inte någon djup och seriös film.

   Radera
 9. Jag gillar noveller skarpt, läser nog flera novellsamlingar per år. Och King har jag börjat hitta tillbaka till, en favorit från förr. Tack för smakbit och Gott nytt läsår! Jag blir inte klar med min smaktips-bok i år, i så fall får jag nog lägga på en rem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar oftast använda noveller som smakrensare, mellan böcker. Nu blir det dock några av andra skäl. Upptäckte att jag nästan har läst lika många böcker som jag har köpt i år. Kanske skulle man försöka komma dit...

   Radera
 10. Jag är lite nyfiken på den filmen även om inte heller jag är ett stort Ledin-fan. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska lite musik och sång här så man behöver inte vara något stort fan.

   Radera
 11. Jag gillar Tomas Ledins musik men har så svårt för musikalfilmer. Men jag tror jag kommer se den när den släpps på streamingtjänster om ett halvår. Nästa biofilm för min del blir Star Wars.

  Smakbiten ger mig kalla kårar. King är min favorit och jag bara måste läsa den här novellen. Han är bra i novellform för då kan han inte breda ut sig så mycket. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte få sambon att välja Star Wars, men han vägrade :( Den här novellen var riktigt bra.

   Radera
 12. Tack för smakbiten! Den novellen är en av väldigt få noveller som jag har läst i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar noveller, men oftast brukar det bli samlingar och antologier.

   Radera
 13. Jag har också varit och sett En del av mitt hjärta, och den var såååå bra. Har fortfarande svårt för att läsa King, trots att jag gillat både Knackarna och Det, vilka är de enda av honom som jag läst. Är otroligt rädd att bli skrämd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att man blev på gott humör av filmen :) Den här lilla King-novellen tror jag nog att du skulle våga läsa.

   Radera
 14. kan tänka mig att se filmen om Ledin, som jag tycker har blivit bättre med åren. King har jag inte läst men några filmatiseringar har jag sett och tyckt om. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del peekade nog Tomas Ledin i bärjan av 90-talet. Han har skrivit väldigt många bra låtar.

   Radera
 15. Tack för sakbiten1 Har den oläst i hyllan. Jag har inga problem med att läsa en bok ver nyåret, men jag förstår hur du tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att åtminstone låtsas som att ett nytt år betyder att allt är blankt :)

   Radera