onsdag 4 december 2019

"Tennison" av Lynda La Plante

Författare: Lynda La Plante
Titel: Tennison
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 526
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Tennison
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Jane Tennison 1
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 november 2019
Första meningen: Det var måndag eftermiddag och Jane satt på sin vanliga plats längst bak på övervåningen på buss 253 på väg längs Mare Street i Hackney.

Baksidetext
Som 22-årig, nyutexaminerad polis 1973 placeras Jane Tennison i problemdistriktet Hackney i östra London. I den manschauvinistiska polismiljön tvingas hon snabbt lära sig hantera chockerande situationer utan någon som helst hjälp eller sympati från sina överordnade. Snart blir Tennison involverad i sitt första mordfall.

Min kommentar
Jag vet att jag har sett några avsnitt av TV-serien I mördarens spår som Lydia La Plant har skrivit manus till. I serien är Jane Tennison huvudperson och trots att jag egentligen inte minns några detaljer ur de avsnitt jag har sett så tänker jag på Tennison som en ganska hård, kylig och avståndstagande person. Den här boken tar oss tillbaka till 1973, när Jane var nyutexaminerad och alldeles i början av sin karriär.

Det märks ganska tydligt att det här är en bok författad av någon som brukar skriva manus. Allting skildras väldigt detaljerat och gärna beskrivningar av vardagliga, helt ovidkommande saker, som hur man diskar, dukar, klär på sig... och så vidare. Nästan som att det är scener som beskrivs, allt från möbler och deras placering till minsta ansiktsuttryck på karaktärerna. Meningarna blir många gånger rena uppräkningar och satsstaplingar. Oftast låter jag mig sakta vaggas till lugn av all text, men ibland blir det faktiskt lite långrandigt. Det är också väldigt mycket tell och inte så mycket show, vilket jag inte alls gillar.

Referenserna till 70-talet är många och det är väldigt mycket flower power. Det sups friskt, både före och efter och till och med på jobbet. Även jargong och sexism, som nästan gör mig tokig, breder ut sig, men jag minns en del från 70-talet och så här var det. Det är lite naivt skrivet, men det andas verkligen 1973.

Det är inte bara ett brott som ska lösas här och jag tycker att det är väldigt snyggt kombinerat. Tyvärr blir det lite splittrat eftersom vi får följa ganska många karaktärer. Inte i skilda kapitel utan samtidigt. Det är många trådar, ibland blir det lite tungrott och berättelsen tappar ofta tråden i sina utvikningar. De två sista kapitlen ägnas åt att förklara allt som hänt och det är ett grepp som jag inte är överförtjust i.

Jag kommer egentligen inte nära någon av karaktärerna, trots alla detaljer av vad de gör och hur, för varför saknas. Jane är i alla fall mer än lovligt naiv, speciellt med tanke på att hon faktiskt är polis. Med allt som sker i Tennison så läggs grunden till hennes karaktär väldigt grundligt och jag tycker att den stämmer med det som jag minns från TV-serien.

Kommer jag att läsa fortsättningen? Ja, förmodligen, men jag har ingen större brådska.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,95 i genomsnitt (beräknat 2 546 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Tennison: Lottens bokblogg, Annikas litteratur- och kulturblogg och Bokdamen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Så intressant. Det här var en bok jag inte var helt säker på om vi skulle tycka lika om, men i mycket gjorde vi ju det. Inklusive betyget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade den, men den var på tok för detaljerad ibland och alldeles för lång.

      Radera